31 C
Willemstad
• donderdag 21 oktober 2021 13:17

Laatste reacties

- Advertentie -

Uitgezette journalist weer toegelaten

Vereniging voor journalisten in de maak

Yves Cooper-3
Journalist Yves Cooper: Vereniging voor journalisten in de maak. Foto | Persbureau Curaçao

WILLEMSTAD — Journalist Yves Cooper, wie vorige week de toegang tot de wekelijkse persconferentie van de ministerraad werd ontzegd en die van premier Ivar Asjes te horen kreeg dat hij twee weken lang niet welkom was op dit ontmoetingsmoment van de regering met de pers, werd donderdag gewoon toegelaten om zijn werk te doen.

Het kort geding dat Cooper meldde aan te zullen spannen is daarmee vooralsnog van de baan.

“Ik beschouw dit incident als afgedaan”, zo laat Cooper desgevraagd weten. “Ik heb ook gewoon een uitnodiging gekregen om de persconferentie bij te wonen.”

- Advertentie -

Journalist Yves Cooper: Vereniging voor journalisten in de maak
Journalist Yves Cooper: Vereniging voor journalisten in de maak

De wijze waarop met de journalist is omgegaan heeft hem echter wel doen besluiten dat het tijd wordt dat er ook naar de pers toe meer respect moet komen.

“Je moet je vragen kunnen stellen. Je moet dat recht kunnen uitoefenen. Dat is van wezenlijk belang in dit vak. Kritisch zijn. Wat betekent het wanneer je daarin gehinderd wordt?”

Gisteren kreeg de pers een ‘gedragscode’ toegestuurd via de mail. Deze code op twee A4’tjes lag ook klaar voor de aanschuivers aan de wekelijkse persconferentie van donderdag. Deze regels zijn eerder gecommuniceerd met de pers en werden gisteren direct aan het begin van de persconferentie nog eens aangehaald.

Met strakke hand werden deze regels van toespreken en al dan niet ‘onderbreken’ en het gebruik van het woord ‘bo’ aan het adres van een minister, toegepast, hetgeen opnieuw tot irritatie leidde bij de pers.

“Deze regels hebben de overhand en kunnen ons, zoals al gebleken is gisteren, belemmeren in het uitvoeren van ons werk. Bovendien, wanneer je het over respect wilt hebben, hadden ze in overleg met ons moeten worden vastgesteld. Maar dit wordt ons eenzijdig opgelegd. Dat kan toch niet? Zo kun je niet werken. Dit is een two-way street, een wisselwerking. Hoe moeten wij dit als pers respecteren wanneer wij niet gerespecteerd worden?”

Cooper heeft daarom besloten een vuist te maken met andere journalisten die op willen komen voor hun recht op respect en voor het kunnen uitvoeren van hun vak.

“Ik ga daarom een vereniging voor journalisten oprichten. Om een waarborg te creëren dat wij ons werk kunnen doen.”

- Advertisement -

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Opinie | Het toppunt van onverdraagzaamheid

Naar aanleiding van het stuk van de Asosashon over homo’s van dominees en pastoors die verenigd zijn in de associatie van christelijke voorgangers (APK) wil ondergetekende graag...

Telegraaf | Politici Bonaire boos op Ollongren: ’Dit verraadt onbekendheid met het leven in Caribisch Nederland’

Den Haag - Een Kamerbrief van demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) waarin de bevolking van Caribisch Nederland wordt opgeroepen om korter te douchen en de airco vaker...

Democracy now! | Wednesday, October 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 oktober 2021

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Overheidsschuld Curaçao ruim vier miljard gulden

De overheidsschuld van Curaçao is ten opzichte van het einde van het kwartaal weinig veranderd. De schuld van het tweede kwartaal van 2021 is ruim 4 miljard...

PBC | Inflatie Caribisch Nederland stijgt weer

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De prijzen op Bonaire zijn in juli, augustus en september 4,3 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit meldt het CBS. In...
- Advertentie -