Telegraaf | ’Vakantie naar Aruba en Curaçao mag ook weer’

Yteke de Jong en Koen Nederhof AMSTERDAM - Het reisadvies voor Aruba en Curaçao gaat op geel. Dat bevestigt het Arubaanse bureau voor Toerisme. Eerder deze week werd...

Democracy now! | Friday, May 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Eerste stap naar vaste muziekles op school

Curaçao heeft een eerste stap gezet op weg naar structureel muziekonderwijs in het lesprogramma op de basisscholen, zo meldt het Curaçaohuis in Den Haag in een post...

Nu.cw | Gerstenbluth waarschuwt: ‘Stijging besmettingen in korte tijd nog steeds mogelijk’

Rick Hart Epidemioloog Izzy Gerstenbluth waarschuwt voor een hausse in besmettingen in korte tijd. Dinsdag en woensdag rapporteerde de afdeling Epidemiologie geen besmettingen, maar gisteren waren het er...

PBC | Zondag ode aan jarige Maxima op de Emmabrug

Persbureau Curacao Randal Corsen speelt komende zondag koningin Maxima toe voor haar 50ste verjaardag vanaf de Emmabrug op Curaçao. Hij doet dat samen met Jadah van Dijk en Tania...
- Advertisement -

Amigoe | Tweestrijd in RvC Centrale Bank

HomeMediaAmigoe | Tweestrijd in RvC Centrale Bank

Vergadering toch doorgegaan, vandaag overleg regeringen

WILLEMSTAD — De vergadering van de Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) is gisteren toch doorgegaan. Dit ondanks het feit dat de voorzitter van de RvC, Renny Maduro, eergisteren per brief aan zijn medecommissarissen meldde dat hij de bijeenkomst zou uitstellen tot 31 augustus. De aanwezige RvC-leden hebben de verschillende agendapunten goedgekeurd. De drie statutaire directeuren van CBCS waren ook bij de vergadering aanwezig.

Dat de vergadering toch plaats kon vinden was mogelijk door artikel 27 van het statuut van de CBCS.
Daarin staat dat de RvC ten minste eens in de twee maanden vergadert ‘en voorts zo dikwijls als de voorzitter of twee leden van de Raad of de president van de Bank zulks nodig oordeelt of wenselijk acht’.
Bij de vergadering gisteren, die op St. Maarten plaatsvond, waren vier van de zeven commissarissen aanwezig: de Sintmaartense commissarissen Jairo Bloem, Robbie Ferron en Marciela Illidge, alsmede het zevende raadslid Robert Pietersz.
Bloem en Ferron hadden de vergadering belegd.
Regeringsoverleg Commissaris Glenn Camelia, die samen met voorzitter Maduro en Lincoln James in de RvC zit namens Curaçao, had in een brief van 16 augustus aan Maduro echter met klem verzocht om de vergadering uit te stellen, met name omdat er vandaag in Willemstad een overleg plaatsvindt tussen de regeringen van Curaçao en St. Maarten over de toekomst van de bank.

Een vergadering van de RvC daags voor de vergadering van de regeringen zal geen bijdrage leveren aan het proces tot impassedoorbreking.” St. Maarten en Curaçao spraken eerder af om bij de Rijksministerraad van 24 augustus een plan van aanpak te hebben inzake de impasse rond de Centrale Bank.

Camelia schrijft verder dat het integriteitsonderzoek gisteren opnieuw geagendeerd stond, ‘terwijl daarover inmiddels alle beslissingen zijn genomen’.
De RvC heeft in de vergadering van 7 juni op grond van zijn bevoegdheid zowel de ToR als de opdrachtverlening goedgekeurd, stelt hij.
Ten slotte meldt Camelia dat de agenda ‘vreemd genoeg’ uitgaat van de afwezigheid van Maduro als voorzitter, ‘zijn de notulen van 7 juni niet met zoveel woorden geagendeerd, en is de formele notulist niet betrokken’.

Ook wordt het streven van uwe voorzitter om tot onderzoek te geraken blijkbaar als disfunctioneren ervaren.”

Begroting 2012
Agendapunt 7 ‘goedkeuring van de CBCS-begroting over 2012’ werd gisteren goedgekeurd. Over deze begroting heeft de RvC op 20 juni dertig vragen gestuurd naar de directie van de CBCS, die tot op heden niet zijn beantwoord.
Dit zal ongetwijfeld een heikel punt worden tijdens de bespreking op regeringsniveau vandaag. Vanochtend vergaderden alleen de ministers, terwijl bij de voortzetting vanmiddag om twee uur ook de leden van de RvC van de CBCS aanschoven.

Instructie
Minister George Jamaloodin (MFK) van Financiën gaf per brief een zeer ernstige waarschuwing aan de RvC.
Volgens de minister heeft de RvC afspraken gemaakt met en instructies ontvangen van de regering van St. Maarten, om bepaalde agendapunten niet te behandelen.
In een brief van minister-president Sarah Wescot-Williams staat in de tweede paragraaf:

“We zijn overeengekomen dat de vergadering vrijdag doorgaat, met dien verstande dat de agendapunten 11 (integriteitstoets) en 12 (nulmeting) tijdens deze vergadering niet worden behandeld maar pas als de twee regeringen een overeenkomst hebben bereikt over deze onderwerpen.”

Volgens Jamaloodin is dat een overtreding van artikel 18 van het CBCS-statuut, waarin staat dat het geen enkel orgaan van de bank is toegestaan om instructies te vragen of te aanvaarden van instellingen of organen van de landen.
De vraag is nu of Jamaloodin zijn overweging om aangifte te doen bij het Openbaar Ministerie ten uitvoer gaat brengen.

100 miljoen
Politiek leider van Pueblo Soberano Helmin Wiels zei gisteravond tijdens zijn radioprogramma al dat de vergadering toch was doorgegaan.
Daarbij meldde hij dat de RvC akkoord is gegaan met een lening van 100 miljoen voor St. Maarten.
Waar deze lening voor zou zijn is onduidelijk.
De Amigoe heeft vernomen dat er geen enkel agendapunt was over een lening van 100 miljoen ten gunste van St. Maarten.
Een dergelijke lening zou zeer inconsistent zijn en haaks staan op het beleid van de CBCS.
Op 16 september 2011 kondigde de CBCS immers een verscherping van het monetaire beleid aan.
De verplichte kasreserve van commerciële banken werd met 2 procentpunten verhoogd van 7,75 naar 9,75 procent.
In februari sloeg de CBCS alarm omdat de deviezenvoorraad met een half miljard was gedaald.

Desondanks ging de CBCS wel akkoord met een monetaire lening van 150 miljoen dollar ten behoeve van de haven van St. Maarten.
In maart scherpte de CBCS het monetaire beleid nog verder aan en kondigde een nulgroei af in kredietverlening voor commerciële banken voor de duur van zes maanden.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties

Exit mobile version