25 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 05:14

Laatste reacties

- Advertentie -

Tweede Kamer vraagt opheldering

Over vermeend afluisteren

logo-nederlandDEN HAAG — De Tweede Kamer wil opheldering van de ministers Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie over de vermeende afluisterpraktijken door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Advertentie

- Advertentie -

Tweede Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks verzocht beide ministers vandaag meteen om een brief met uitleg en sluit een debat over de kwestie niet uit.
Haar verzoek werd onder anderen gesteund door Klaas Dijkhoff van de VVD en Madeleine van Toorenburg van het CDA.

“We begrijpen wel dat de rechter nog bekijkt of er sprake was van proportionaliteit, maar die zal zich daar ongetwijfeld over uitspreken”, zei Van Toorenburg.

Los van dit initiatief door GroenLinks heeft de PvdA schriftelijk om uitleg gevraagd.

“Was u op de hoogte van deze operatie? Heeft u deze operatie goedgekeurd? Wie heeft opdracht gegeven voor deze operatie?”

, vragen Tweede Kamerleden Jeroen Recourt en Roelof van Laar in een brief aan minister Plasterk.
Ze willen weten of de afluisterpraktijken inderdaad illegaal waren en welke informatie er uit naar voren is gekomen.

“Heeft de informatie die de AIVD heeft vergaard en waaruit bleek dat politici mogelijk corrupt waren en zich schuldig maakten aan grootschalig machtsmisbruik, geleid tot een strafrechtelijk onderzoek?”

- Advertisement -

Tot slot vragen ze of het onderzoek de gesprekken over de staatkundige toekomst van Bonaire heeft beïnvloed of nog zal beïnvloeden.
Ronald van Raak van de SP noemt de inzet van de AIVD een erg zwaar middel.

“Ik snap dat er onderzoek gedaan moet worden naar corruptie, maar de AIVD hiervoor inzetten is wel een heel erg zwaar middel en dan is het ook nog niet eens gedaan volgens de regels.
Het geeft wel weer aan hoe de verhoudingen in het Koninkrijk liggen.
Er wordt onderhandeld met mensen, die tegelijkertijd worden afgeluisterd”, zei hij.

Minister Plasterk, die verantwoordelijk is voor het AIVD-beleid en nu nog op Aruba is, laat via zijn woordvoerder in Nederland weten dat hij geen commentaar heeft.
Er wordt nooit informatie verstrekt over welke individuele zaak dan ook die de aandacht heeft van de AIVD of over de inhoud ervan, noch over het verloop van onderzoeken.

To Top

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DH | Irion gives insight into reform measures for Finance Ministry

PHILIPSBURG--Finance Minister Ardwell Irion on Thursday gave Members of Parliament (MPs) an insight into the reform measures for the Finance Ministry in the country package. The country package...

AntilliaansDagblad | Huis in beschermd natuurgebied Bonaire

Stinapa weet niets van plannen en zegt zich kritisch op te zullen stellen Kralendijk - De officiële bekendmaking van de bouw van een huis in de beschermde bufferzone...

AntilliaansDagblad | Flamingo Oscar losgelaten

Toen bij de Fundashon Dier en Onderwijs Cariben een melding binnenkwam van een gewonde flamingo, ging oprichter en dierenarts Odette Doest direct op redding uit. Ze kreeg het...

AntilliaansDagblad | Capriles Kliniek met zaak tegen overheid

Willemstad - De Capriles Kliniek begint een rechtszaak tegen de Curaçaose overheid. De inzet zal zijn dat de tarieven worden aangepast en dat de geleden schade wordt...

AntilliaansDagblad | Einde Tayer Soshal

Willemstad - De sociale werkplaats in Landhuis Groot Santa Martha sluit definitief de deuren. De Fundashon Tayer Soshal is in staat van liquidatie gesteld. De negentien werknemers...

AntilliaansDagblad | Minister overleeft, maar diep door het stof

Willemstad - MFK-minister Dorothy Pietersz-Janga van GMN heeft het Statendebat overleefd met ‘slechts’ een motie van afkeuring, maar moet voortaan wel het parlement tijdig informeren over ‘welke...
- Advertentie -