Spies: Verplichting begroting op orde brengen blijft
DEN HAAG — Leden van de Tweede Kamer hopen dat de komende verkiezingen op Curaçao zullen leiden tot een stabiele, daadkrachtige nieuwe regering. Zowel André Bosman van de VVD als Ronald van Raak van de SP wijst erop dat de regering onder leiding van premier Gerrit Schotte al lange tijd instabiel was.
“Het rommelde natuurlijk al langere tijd binnen die coalitie. Dit is een kans voor de bevolking. De keus is aan hen”, aldus Bosman.
Volgens de VVD zal de demissionaire regering de komende twee maanden de lopende zaken moeten behartigen, zoals het in evenwicht brengen van de begroting voor 2012 volgens de eisen van het College financieel toezicht en de Rijksministerraad.
Het feit dat de Curaçaose regering nu demissionair is doet niets af aan de aanwijzing.
“We hebben in Nederland ook gezien dat de noodzaak voor een goede begroting bleef bestaan na de val van de Nederlandse regering”, aldus Bosman.
Volgens Van Raak is het op orde brengen van de begroting ook de belangrijkste opgave voor Schotte en zijn ministers.
De SP’er ziet de verkiezingen als een mogelijkheid voor de bevolking om zich uit te spreken over het handhaven van de samenwerking en relatie met Nederland of voor volledige onafhankelijkheid.
De PvdA ziet de verkiezingen als een nieuwe start. “De PvdA hoopt voor de Curaçaoënaars dat zij een nieuwe start kunnen maken met een nieuwe regering die zorgt voor economische groei en banen en zo voor welvaart voor Curaçao. De mensen op Curaçao kunnen erop rekenen dat de PvdA zich daar vanuit de andere kant van de oceaan ook voor zal blijven inzetten”, aldus Martijn van Dam in een reactie.
Voortdurend contact
Liesbeth Spies, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in de demissionaire Nederlandse regering, is nog met vakantie.
Ze laat via haar woordvoerder weten dat de val van het kabinet-Schotte geen gevolgen heeft voor de verplichting om de begroting op orde te brengen.
“Over de politieke ontwikkeling op Curaçao wil minister Spies niet oordelen. De ontwikkeling maakt echter de zorg van de minister over de financiële positie van Curaçao niet kleiner. De aanwijzing van de RMR is gericht tot het kabinet van Curaçao, ook als dit demissionair is. Hetzelfde geldt voor het plan van aanpak voor de Centrale Bank.”
De woordvoerder liet ook weten dat Spies voortdurend contact heeft met premier Schotte en de gouverneur van Curaçao.