Trouw | Waar het geld van Jandino’s actie voor de Antillen naartoe gaat

Dick Drayer

Vrijwilligers in Willemstad vullen voedselpakketten op een geheime locatie, in verband met het risico op plunderingen. Door de gevolgen van het coronavirus is de vraag naar voedselpakketten op Curaçao explosief gestegen | Berber van Beek

Met de actie ‘Samen één Koninkrijk’ zamelde cabaretier Jandino Asporaat meer dan een miljoen in voor Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Waar gaat dat geld naartoe?

Er voltrekt zich een stille ramp in het Caribisch deel van het Koninkrijk, ziet cabaretier Jandino Asporaat. Hij woonde tot zijn elfde op Curaçao en groeide daar op in armoede. Door de lockdown is het toerisme, de grootste bron van inkomsten op zijn geboortegrond, in één klap verdwenen.

Half maart, als de luchthaven van Curaçao sluit en de overheid maatregelen neemt tegen corona, stort de al kwetsbare economie van het eiland in. Naar schatting 80.000 mensen worden afhankelijk van een één of andere vorm van hulp omdat hun inkomen is weggevallen.

In Curaçao start de Voedselbank met het samenstellen van voedselpakketten voor deze mensen. Van 150 per maand, naar 1000 per week. Er ontstaan acties op het eiland van mensen die willen helpen. De nood is zo hoog, dat er een verband van Samenwerkende Hulporganisaties op Curaçao wordt opgezet, die vanaf de start alle zeilen moet bijzetten om aan de hulpvraag te voldoen.

Voedselpakketten

Hij moet iets doen, vindt Asporaat. Om een humanitaire ramp te voorkomen, zet hij de actie ‘Samen één Koninkrijk’ op. Hij was al bezig met het sturen van voedselpakketten en start 25 april op Instagram een benefiet om dat te ondersteunen. Begin mei volgt een liveshow op de NPO. Binnen twee weken haalt de cabaretier 1.154.063,27 euro op. Op maandag wordt het eindbedrag bekend gemaakt.

Voorafgaand aan het tv-optreden zoekt de cabaretier contact met het Curaçaohuis om een bestemming te vinden voor het geld. Het Curaçaohuis is een soort ‘ambassade’ van het eiland in Den Haag. Via dit Curaçaohuis komt Jandino in contact met de net opgerichte Samenwerkende Hulporganisaties Curaçao en wordt de hulporganisatie Cordaid in de arm genomen om de organisatie op zich te nemen. Cordaid is lid van Caritas International, dat een afdeling heeft op Curaçao.

Het bedrag dat Jandino Asporaat inzamelde met behulp van een liveshow op NPO wordt op Curaçao onder meer besteed aan de voedselbank | Berber van Beek

Jandino dringt erop aan om ook Aruba en Sint-Maarten te betrekken bij de benefiet en samen met Cordaid en het Curaçaohuis besluit hij het geld via een verdeelsleutel op basis van inwonertal en aantal vluchtelingen te bepalen voor de drie eilanden. De uitkomst: Curaçao krijgt 50 procent, Aruba 38 en Sint-Maarten 12 procent van het totaalbedrag. Caritas Curaçao sluist het geld door naar de uitvoerende organisaties op de eilanden. Op Curaçao en Aruba is dat de voedselbank, op Sint Maarten wordt de Bishop Ellis Foundation verantwoordelijk voor het verzorgen van voedselpakketten.

Niet op papier

Mickael Francis van Cordaid kreeg een telefoontje van Jandino om de organisatie in korte tijd op te tuigen. De snelheid waarmee de actie wordt opgezet, leidt ertoe dat de afspraken tussen Jandino, Cordaid en de eilanden mondeling worden gemaakt. Gevraagd naar afspraken op papier blijft iedereen het antwoord schuldig. Op Aruba en Curaçao wordt direct samengewerkt met de voedselbank. Dat de zaken niet tot op de komma op papier staan, lijkt daar geen probleem op te leveren. Op Sint-Maarten coördineert de Bishop Ellis Foundation de actie om ruim 130.000 euro om te zetten in voedselpakketten.

Het ontbreken van afspraken op papier leidt tot verontwaardiging bij de K1 Britannia Foundation, een organisatie die zich al lange tijd bezig houdt met voedseldistributies op het eiland en zelfs prominent in beeld komt tijdens de show van Jandino. K1 is bang geen geld te krijgen – tegen de afspraken in – omdat nu alles naar de Bishop Ellis Foundation gaat.

Meteen aan de slag

Dat kan Mickael Franci van Cordaid zich niet voorstellen. “We hebben zelfs het logo van K1 op onze website geplaatst, dus dat komt wel goed. Bovendien, het is op Sint-Maarten sowieso een uitdaging om de distributie op gang te krijgen, omdat de Bishop Ellis Foundation niet voldoende uitvoerende capaciteit heeft.”

Volgens Franklin Girigori, de technische coördinator van Caritas Curaçao is alles vrij snel gegaan. “We zijn twee weken verder en we hebben de zaak organisatorisch op de rails met Curaçao, Aruba en Sint-Maarten. De contracten zijn maandag klaar. Dan kan het geld worden overgemaakt en kunnen we meteen aan de slag.”

Bron: Trouw

26 Reacties op “Trouw | Waar het geld van Jandino’s actie voor de Antillen naartoe gaat

 1. @Tico Martina
  Zegt @ Fox, je schrijfwijze en betweterigheid verraad je. Ik heb feiten benoemd terwijl jij niet verder komt dan “geef met je hart”.
  Oh ja waar en wanneer heb ik dit gezegd? Op geen enkel moment heb ik dit opgeschreven. Als je zonodig op mij wilt reageren, houd je dan wel aan de feiten (waarheden) en niet aan jouw op hol geslaan fantasie.

  Tja jong en naïef wel schattig.
  Ook weer een aanname die niets met de werkelijkheid te maken heeft, uit de lucht gegrepen is en uit je grote duim gezogen. Je kent mij niet en ik jou niet (thank god). Als het je lukt, richt je a.u.b. op de inhoud.

 2. Tico Martina

  @ Fox, je schrijfwijze en betweterigheid verraad je. Ik heb feiten benoemd terwijl jij niet verder komt dan “geef met je hart”. Tja jong en naïef wel schattig. Nogmaals als jij je geld aan een flauwe moppentapper-, die niet verder komt dan constant “je moeder” te schreeuwen, actie wil uitgeven ga je gang. De 1.1 miljoen zal echter zeker niet aankomen bij degenen die het nodig hebben. Miss kapsones Griezel Mac Willems heeft in gedachten het geld al verdeeld onder de armen, namelijk de linker en rechter armen van haar vriendjes, dochter en vriendinnetjes van haar dochter. Niks op papier hebben en mondelinge toezeggingen met veel ruis zorgen ervoor dat het telkens een zooitje word.

 3. @Tico Martina
  Dat bedoel ik nou. Jij denkt en vindt jezelf zo slim bent en hangt constant de betweter uit. Glelukkig prikt een intelligent mens daar zo doorheen. Ik ben geen Chanel en ik ken geen Chanel. Ja behalve de parfum en kledinglijn dan, maar heb persoonlijk meer met “made in Italy” producten.

 4. Ambulant

  Men kan prima organiseren.
  Kijk maar eens als er een feestje of verjaardags eten georganiseerd moet worden.. Dat is zo geregeld en iedereen weet precies wat te doen. Carnaval nog zo.n mooi voorbeeld.
  Maar algemeen gesproken beter niks met geld laten doen.
  Want dan wordt t ook meteen geregeld.
  Sharkpool..

 5. Tico Martina

  kan tig voorbeelden geven van instanties /stichtingen etc waar de penningmeester er vandoor is gegaan met de buit. Was zelf lid van de JLB (Jeugd Luchtvaart Brigade curacao) destijds zaten we nog in een barrak en het idee was dit op te knappen. Door middel van sponsorloop, carwash etc. was er een leuk bedrag bij elkaar gesprokkeld. Wat doet de penningmeester? Het geld in zijn eigen zak steken en doodleuk als bursaal op het vliegtuig naar Nederland stappen. Vroeger als klein jongetje meegedaan met vakantieplan van Tera Kora. Tijdens een van de excursies naar de pottenbakkerij moesten we geld meenemen want we zouden een ieder een eigen kopje maken, beschilderen en deze een paar dagen later krijgen. Bleek die potvis van een leidster van het vakantieplan dit geld aangewend te hebben voor zichzelf. Haar excuus was dat ze boodschappen moest doen en geen geld had. En zo kan ik nog wel doorgaan van vroeger tot heden. In Nederland ook op een blauwe maandag in een Antilliaanse vereniging gezeten. Totale chaos en arrogantie want het bestuur dreef hun eigen zin door ook als we na stemmen tot een besluit waren gekomen. Hun motivatie was dat ze de “mening” respecteerden, maar toch hun eigen inzicht volgden. En dat is bij alles waar Surinamers, Antillianen en Afrikanen bij betrokken zijn. Hun eigen zin doordrijven of iemand het eens is of niet. Noem mij bitter, dom, minderwaardig dat interesseert mij geen snars. Ik weet in ieder geval dat ik mijn geld nog liever bij Shoot (ja mensen zo schrijf je dat en niet Shut, komt van de shooting range die daar in het verleden in de buurt was) de zee in laat waaien dan 1 stuiver uit te geven aan een Jandino.

 6. Helemaal eens met Rudy.

  Wellicht is iemand geinteresseerd in de salariering van directeuren van ‘goededoelen’:

  https://www.deondernemer.nl/actueel/dit-zijn-de-salarissen-van-directeurs-bij-goede-doelen-1~1104826

 7. Samen met @Fox en @Indra kennelijk in de hoek van de naïeve mensen. Maandag 1 juni vragen wij aan Franklin Girigori om openheid van zaken te geven. Wellicht dat één de meelezende journalisten hier aandacht aan kan besteden.

  Kijk op de website van coraid.org en daar lees de nodige achtergrond informatie, ook over het salaris van de CEO en CFO. Instant spoiler: de hoogte blijft binnen de gestelde norm.

  Ik ben ook blij met het initiatief van een aantal mensen die op Facebook berichten plaatsen om ons als samenleving inzicht te geven in de financiële huishouding van de overheidsbedrijven en -stichtingen.

 8. Ambulant

  Inderdaad precies het niveau hier, penning meester van een buurt vereniging, met de allure van een echt land.

 9. Wat een toestand woon zelf al 14 jaar op aruba mijn pensioen komt gelukkig uit nederland wel kan ik zeggen dat er 100 miljoen euro geacordeert is door nederland als financieele steun dus waar ligt het probleem helaas wordt er te weinig gepraat over aruba aangezien dit ook een prachtig land is is er weinig interesse vooe aruba hier wel is de steun en alle maatregelen en eisen van nederland geaccordeert door beide partijen en er kan dan direct 2/3 van de salarissen worden betaald.

 10. Het punt is daar waar geld mee gemoeid is loopt het vaak – helaas – fout. Ook NL is een vb daar van.
  Penningmeesters die demist ingaan, het is inherent aan de mens.
  Dat er plaatsen zijn waar veel wordt gesjoemeldmet geld zoals in het Carib gebied doet daar aan niks af.

 11. Knoek-koe

  Ik zal nooit iets doneren aan Don Martina, Myrna Godett, Maria Liberia Peters, Marveline Wiels, Zus de Lannooy, Emsley Tromp , Franklin Sluis. Omayra Leeflang, Gilbert Martina, Stephen Martina, Werner Wiels , Jerrald Hasselmeyer, Ashley Isidora, Etienne Ys, Glenn Camelua, Anthony Godett, Henri Jourdain, toevallig geen van alle Chino of Makamba, maar ze hebben allemaal Curaçao een pootje gelicht!!!

 12. Tico Martina

  @ Indra Hoek, je hart is om bloed rond te pompen in je lichaam onder andere naar je hersens. Met je hersens denk je na, dus gebruik je hersens in plaats van je hart voordat je doneert. Geloof me Indra ik heb meer gedaan (onbezoldigd) voor de bevolking dan jij of je stichtingen. Van zeer dichtbij meegemaakt hoe de stichtingen en instanties zich verrijkten. Hulpgoederen die aankomen en onder vriendjes en kennissen worden verdeeld, en waarvan niks bij de doelgroep aankomt. En denk maar niet dat je ergens terecht kan om de misstanden te melden. Ik weet waar ik het over heb als ik zeg dat ik nooit zal doneren aan een initiatief waar Antilliaanse, Surinaamse of Afrikaanse personen bij betrokken zijn. Niks maar dan ook niks is daar geregeld. Kun jij het minderwaardig en dom noemen, mij best. Echter doet dat er niet aan af dat ik niet lieg.

 13. Indra Hoek

  Triest allemaal, vol met negatieve commentaren! Wil je geven dan doe je het met je hart. Tico Martina zeggen dat je niet aan Africanen of aan Antillianen geeft is tonen van een minderwaardige en jammer genoeg domme reactie. Wel aan de kant gaan staan en op je borst zeggen wat jij als Antilliaan niet zou doen. Zo Tico ben jij zo volmaakt?
  Er zijn veel stichtingen die alles op papier hebben en waar fraude en chaos ook overheerst.

 14. Tico Martina

  @ Fox alias Chanel, neen ik geef de realiteit aan. Heeft niks met negativiteit te maken. Met eigen ogen mogen zien hoe hulp aan Curacao verkwanseld wordt door gebrek aan coordinatie, regie etc. Het zit er gewoon niet in. Ga jij nu maar gauw de batterij van de laptop van mama opladen, voordat ze weer een domme blunder maakt en niet kan stemmen. Is ze nog steeds boos dat ze de Miss Korsou niet heeft gewonnen?

 15. Het is wel jammer te moeten zeggen dat ik hoop dat men het geld niet rechtstreeks gaat overmaken! Het is een mooi project bestemd voor juist die mensen op het eiland die het erg moeilijk hebben.
  Niettemin laat het onverlet dat als het geld zomaar wordt overgemaakt het in de algemene Graaipot terecht komt.
  Net zoals bij de eerste tranche van april, 35 ct voor de bevolking 65 tv naar de overheid.
  Zo gaat dat hier, helaas en nog zijn die clowns beledigd als er vw worden gesteld.
  Misschien nu maar even uitleggen wat er met het geld van de UTS verkoop is gebeurt, daar had je zeker veel mensen mee kunnen helpen, sociaal economisch gezien. Dit was natuurlijk vet voor COVID-19.

 16. @Tico Martina
  Nee mensen zoals jij vol negativisme, elk initiatief de grond inborend en de eeuwige betweter uithangen daar hebben wij pas wat aan op Curaçao. Get a life.

 17. Tico Martina

  @ Fox, he Chanel u ook hier, hoe is het met mama? Is de batterij van haar laptop opgeladen? Ja, ja we weten dat Cordaid etc goed werk verricht, maar daar gaat het nu niet om. Het gaat om het feit dat er, zoals gebruikelijk en gewend op Curacao, er weer eens niks maar dan ook niks geregeld is op papier. Alles is mondeling met enorm veel ruis. Tel alleen al de tig stichtingen op Curacao die allemaal langs elkaar heen werken met allemaal hetzelfde doel “armoede bestrijden”. Enorm veel subsidie is naar hun gegaan en het enige doel die ze hebben bereikt is zelfverrijking. Er is geen controle van een jaarrekening hebben ze nog nooit gehoord en het is 1 grote poppenkast. Dus daarom zal ik nooit 1 rooie cent geven aan een instantie waar Yu di Korsou inzitten of bestieren. Jandino dacht alleen maar aan hoe kom ik in de schijnwerpers en nu zien we dat hij zich beter bij FC Kip slappe comedies kan houden inplaats van een grote jongens broek aan te trekken.

 18. Ho,ho. De negatieve en suggestieve commentaren zijn weer eens niet van lucht. Misschien handig om eerst eens de website van Cordaid, de organisatie die deze actie coördineert en het geld beheert te bezoeken en te zien waar deze organisatie voor staat? Cordaid is een zeer ervaren, respectabele hulp- en ontwikkelingsorganisatie gevestigd in Den Haag die wereldwijd opereert.

  De SHO op Curaçao heeft samen met de voedselbank, andere particuliere initiatieven en vrijwilligers tot nu toe gigantisch goed en veel werk verzet om de verdeling van de enorme aantallen voedselpakketten in goede banen te leiden en te verdelen. Ze verdienen een pluimpje en heb er alle vertrouwen in dat het geld goed besteed zal worden.

 19. Tico Martina

  DIT is de reden waarom ik nooit een cent zal geven aan geen enkele initiatief waar Antillianen, Surinamers of Afrikanen bij zijn betrokken. Nooit staat er iets op papier, nooit is er regie, een ieder doet maar wat en als er gezegd wordt dat ze moeten organiseren dan is het “nee is niet nodig, zo doen we dat altijd”. Snapt men nu waarom Miss mislukt, ex minister van Economische zaken, die op haar eerste dag terug als parlementarier zo dom was om met een bijna lege accu van haar laptop te gaan stemmen, zo blij was dat er zo veel geld was ingezameld. Zij en haar maatjes zullen er lekker in gaan graaien, er staat toch niks op papier. Elke keer blijkt maar weer, men kan niks, men wil niks en er zit gewoon niks in. Jandino ga door met flauwe grapjes maken samen met Judeska en laat grote mensen dingen over aan degenen met verstand. Inkreibel mano

 20. Geen afspraken op papier ?
  Goed gedaan Jandino, je blijft een Antilliaan.
  Controle op het bedrag ? Wat bedoelt u?
  Zo doen we het toch altijd!!

 21. Curacao revisited

  “Het ontbreken van afspraken op papier”
  wel tijd om bij nederland te bedelen, maar geen tijd om alles even op papier te plaatsen: goed werk Jandino!

 22. Dit gaat het niet worden hoor. Haha overmaken?
  Doeiii

 23. Henry Jourdain heeft al aangekondigd de besteding van de 1 miljoen euro te willen controleren tegen zijn standard BZV fee van 2 miljoen.

 24. Trots op Curaçao

  @abraham.. leuke rklame voor je imuum systeem.

 25. Abraham Mossel

  Met straat honden bedoel ik natuurlijk de organisatoren en uitdelers.

 26. Abraham Mossel

  Na deze uitleg gelezen te hebben kan je er ver gif op in nemen dat er weer gejat gaat worden waar de zwerf honden geen brood van lusten, en er zijn heel veel straat honden op de eilanden, vooral op Curacrim. De tijd zal het ons leren!!.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *