Trouw | Topverleg over aanpak corruptie Sint Maarten

ard van der Steur

Ard van der Steur | © anp.

Dennis Richardson, de minister van justitie op Sint Maarten, overlegt volgende week met minister Van der Steur (veiligheid en justitie) en Plasterk (BiZa) over de corruptie op het eiland.

De aanleiding van het spoedoverleg is een uitgelekt verslag van het optreden van Gerard Bouman, korpschef van de Nationale Politie, tijdens een bezoek aan Sint Maarten. Hij zou daar hebben gezegd dat hij niet meer wil samenwerken met corrupte bestuurders, meldt de NOS.

Gerard Bouman  | ANP

Gerard Bouman | ANP

Bouman zegt in het verslag dat iedereen op het eiland weet dat de gokindustrie in handen is van de maffia. “De criminele ondermijning van de gemeenschap en de integriteitsissues nemen extreem zorgelijke proporties aan”, aldus de politiechef. Hij wil daarom niet meer samenwerken met lokale bestuurders.

Inlichtingendienst
Volgens de NOS komt de weigering van Bouman onder meer door het feit dat Sint Maarten niet mee wil werken aan de oprichting van een aparte inlichtingendienst, die buiten de lokale politie om kan werken. Nederland wil graag zo’n dienst in het leven roepen, om niet afhankelijk te zijn van het korps op Sint Maarten bij de aanpak van gokmaffia.

Omdat er een verband zou bestaan tussen de gokmaffia en de financiering van politieke partijen, wil Nederland een onderzoek instellen naar de geldstromen op Sint Maarten. Dat heeft minister Richardson echter geblokkeerd. Hij vindt dat het eiland zelf verantwoordelijk is voor de rechtshandhaving.

Integriteitsproblemen
Sint Maarten kampt al langer met corruptie. In oktober 2014 verscheen een kritisch rapport van accountantsbedrijf PwC over het bestuur van Sint-Maarten. De conclusie: corruptie zit diep in de haarvaten van het Caribische eiland.

“Ontluisterend”, zei Plasterk destijds in een Kamerdebat. “Het bederf is in alle lagen van de bevolking doorgedrongen, ook in de politieke.”

Het eiland kan deze problemen volgens de minister ‘niet langer zelf oplossen’.

Nederland gaat het Openbaar Minister (OM) op het eiland versterken, met name om de witteboordencriminaliteit aan te kunnen pakken. Plasterk wil ook meer mankracht voor defensie, politie en kustwacht op het eiland.

“Sint-Maarten is de rand van ons koninkrijk. Het kan niet langer zo zijn dat mensen het telefoonnummer van een lokale politicus in hun zak hebben om een inreisvergunning te regelen.”

Bron: Trouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *