Trouw | Sean Connery was niet alleen de eerste, maar volgens velen ook de beste James Bond-vertolker

Belinda de Graaf

1964, De Britse acteur Sean Connery kust actrice Honor Blackman tijdens een feest | Beeld AP

Sean Connery, die zaterdag op 90-jarige leeftijd overleed, was niet alleen de eerste maar volgens velen ook de beste James Bond-vertolker. Hij gaat de geschiedenis in als de acteur die de Britse geheimagent iconische status gaf.

Connery was een lange, knappe man met een atletisch figuur en donkere wenkbrauwen, maar er was meer: hij beschikte ook over zoiets ongrijpbaars als sex appeal. Hij straalde seksuele aantrekkingskracht uit − bepaald niet onbelangrijk voor een filmster.

Begin jaren zestig werd er gezocht naar een acteur die 007 in meerdere films kon vertolken. Voor de eerste Bond-verfilming ‘Dr. No’ hadden al verschillende namen de ronde gedaan, tot er opeens een relatief onbekende Schotse acteur in beeld kwam. Sean Connery was streetwise, maar, zo gaat een geliefde anekdote, om zich ook soepeltjes in de high society te kunnen bewegen, werd hij door de Britse schrijver en Bond-bedenker Ian Fleming meegenomen naar verschillende chique gelegenheden in Londen.

Beau monde

Sean Connery, die door zijn optreden in Dr. No een internationale ster werd die in zes andere Bond-films zou aantreden, kende die beau monde zeker niet van huis uit. Hij werd geboren in een achterstandswijk in het Schotse Edinburgh. Zijn moeder was schoonmaakster, zijn vader fabrieksarbeider en vrachtwagenchauffeur. Zijn middelbare school maakte hij niet af: op zijn zeventiende meldde hij zich bij de marine, waar hij drie jaar later zijn ontslag kreeg wegens aanhoudende maagzweren.

Na allerlei kleine baantjes − om aan de kost te komen werkte hij onder meer als melkman en doodskistenpolijster − bekwaamde hij zich in bodybuilding. Op de Mr. Universe-verkiezing van 1950 werd hij derde. Hij merkte dat hij graag in de schijnwerpers stond, en eenmaal in Londen, trok het theater en de televisie. Hij speelde in BBC-producties, totdat de James Bond-producenten hem in het vizier kregen.

Connery was zo succesvol als Bond, dat hij na zijn laatste beoogde optreden in ‘You Only Live Twice’ (1967) toch weer terugkeerde in de rol. Zijn opvolger George Lazenby was namelijk een teleurstelling gebleken. Om de boel te redden, keerde Connery in 1971 terug in ‘Diamonds are Forever’. Een tweede en laatste terugkeer volgde in 1983, in ‘Never Say Never Again’, waarmee Connery in totaal ruim twintig jaar betrokken was bij Bond.

Tussendoor speelde hij ook in Hitchcocks ‘Marnie’, en ook na Bond bleek er een carrière voor hem weggelegd als filmacteur, al zou hij altijd met die iconische Bond-rol worden geïdentificeerd.

Sir Thomas Sean Connery werd op 25 augustus 1930 geboren in Edinburgh en overleed op 31 oktober 2020 op de Bahama’s.

Bron: Trouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *