Trouw | Premier Curaçao over zijn opvolger: geen krachtige leider

Daniel Hodge (links), hier met de onlangs vermoorde Helmin Wiels, heeft weinig vertrouwen in de nieuwe leiding van Curacao. © anp

De aanstaande premier van Curaçao, Ivar Asjes, is niet de leider die het eiland nodig heeft. Hij is omstreden en geniet geen vertrouwen van de bevolking.

Als het fout gaat in het bestuur van Curaçao moet Nederland niet aarzelen in te grijpen. Dat zegt premier Daniel Hodge van Curaçao vandaag in een interview in Trouw.

Hodge vreest dat het fout gaat op Curaçao. Zijn regering treedt een dezer dagen af om ruimte te maken voor een nieuw kabinet onder leiding van de omstreden Ivar Asjes. Asjes is de nummer twee van de Pueblo Soberano (PS), de grootste politieke partij op het eiland. De leider van de PS, Helmin Wiels, werd bijna een maand geleden doodgeschoten. Sindsdien is in de PS een felle machtstrijd uitgebarsten, die door Asjes lijkt te worden gewonnen. Vorige week kondigde hij aan dat hij de nieuwe premier van het eiland gaat worden. Een groot deel van het partijbestuur is inmiddels afgetreden.

“Wiels is nog geen maand dood en zijn partij is al een zootje. Dat stemt weinig hoopvol.” Curaçao heeft geen leider nodig die macht zoekt, zegt Hodge. “Curaçao heeft een krachtige leider nodig, die het vertrouwen van de bevolking heeft. Ivar Asjes is geen krachtige leider.”

Het kabinet-Hodge werd op oudejaarsdag aangesteld en moest binnen uiterlijk een half jaar stevige maatregelen doorvoeren die moeten helpen om het eiland gezond te krijgen. In het kabinet-Hodge zit geen enkele politicus. Hodge zelf is bankdirecteur.

Bron: Trouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *