29 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Trouw | Ook koning Willem-Alexander waarschuwt: er komen moeilijke tijden aan

HomeLandenArubaTrouw | Ook koning Willem-Alexander waarschuwt: er komen moeilijke tijden aan

Niels Markus

Koning Willem-Alexander leest, met aan zijn zijde koningin Maxima, de troonrede voor op Prinsjesdag aan leden van de Eerste en Tweede Kamer in de Grote Kerk | ANP

Er komen moeilijke tijden aan, waarschuwde koning Willem-Alexander tijdens zijn Troonrede. ‘Corona raakt ons allemaal. Van Terschelling tot Aruba.’

Tijdens een uitzonderlijke Troonrede bereidde koning Willem-Alexander Nederland voor op zware economische en maatschappelijke tijden. “We moeten ons nu schrap zetten voor een zware economische terugslag. Die ook zal doorwerken op de lange termijn.”

Elk jaar gaat de Troonrede vooral over de economie, maar anders dan anders kwam dit jaar het woord ‘koopkracht’ geen enkele keer voor in de toespraak. Voor de laatste begroting van het kabinet Rutte-III zijn de vooruitzichten nog onzekerder dan andere jaren.

Dat er moeilijke tijden aankomen, bleek ook uit enkele somber stemmende statistieken die de koning opsomde. “Alle cijfers en ramingen zijn ongekend in vredestijd. Met een historische krimp van ruim 5 procent in 2020. Met een historische omslag van een begrotingsoverschot naar een tekort van 7 procent. En met een verdubbeling van de werkloosheid in een jaar tijd.”

De coronacrisis was toch al alom aanwezig op Prinsjesdag. Voor het eerst in ruim honderd jaar sprak de koning de Eerste- en Tweede Kamer niet toe in de Ridderzaal. Dat deed hij dit jaar in de Grote Kerk in Den Haag. Die is groter, waardoor daar beter afstand gehouden kan worden. De koning werd niet per koets maar in de auto naar de kerk gereden en toeschouwers werden achter witte schermen op afstand gehouden.
Het kabinet wil komend jaar toch investeren

Naast de economische gevolgen is ook de maatschappelijke impact van de pandemie niet te onderschatten, schetste de koning. “Corona raakt ons allemaal. Van Terschelling tot Aruba. Jong en oud. Mensen met een beperking vaak nog harder dan anderen.” Hij roemde de steun die Nederlanders elkaar sinds het voorjaar geboden hebben en de veerkracht van ondernemers en leraren.

Specifieke aandacht ging uit naar jonge generaties. De koning waarschuwde dat het van belang is om oog te houden voor de lange termijn. “Dat zijn we verplicht aan de jongeren, die de laatste maanden niet alleen moesten inleveren op hun leven nu, maar ook op hun vooruitzichten voor straks.” Jongeren missen hun vrijheid, ze zien sleutelmomenten “zomaar passeren” en de toekomst voelt extra onzeker door de coronacrisis.

De tweede helft van de Troonrede ging traditiegetrouw in op de voornemens per ministerie. Ondanks de economische tegenspoed wil het kabinet komend jaar investeren. Het kabinet wil geplande investeringen in infrastructuur en woningbouw naar voren halen. De ministers Hoekstra (financiën) en Wiebes (economische zaken) presenteerden onlangs al hun investeringsfonds, waaruit uitgaven aan de kenniseconomie, innovatie en (digitale) infrastructuur gaan worden gedaan.

Voorbij de crisis kijken

Enkele alinea’s van de Troonrede waren ingeruimd voor de staat van de rechtsstaat. Bijna een jaar geleden werd advocaat Derk Wiersum op straat doodgeschoten. De moord heeft het onderwerp ondermijning op de radar van het kabinet gebracht. De koning stipte ook aan dat het vertrouwen in de overheid zelf een flinke knauw heeft opgelopen door het handelen tegenover aardbevingsslachtoffers in Groningen en tegenover ouders in de kinderopvangtoeslagenaffaire.

Discriminatie is volgens de koning ‘een wezenlijke bedreiging voor de kwaliteit van de rechtsstaat’. “Dat is onaanvaardbaar. Het maatschappelijke debat hierover schuurt soms, maar kan ons ook verder brengen in de strijd tegen discriminatie, racisme en ongelijke behandeling. Bestaande verschillen overbruggen begint bij de bereidheid naar elkaar te luisteren.”

Onvermijdelijk eindigde de koning zijn Troonrede weer met de coronacrisis. Hij gaf het parlement de opdracht mee om voorbij de crisis te kijken en te ‘werken aan perspectief voor alle generaties’. “Precies in de verbondenheid tussen generaties kan iedereen, jong en oud, op zijn of haar eigen plaats een bijdrage leveren om deze moeilijke periode te boven te komen. Onze belangrijkste zekerheid is dat Nederland economisch, sociaal en mentaal steeds veerkracht toont.”

Lees hier de volledige tekst van de Troonrede terug.

Bron: Trouw

15 reacties

  1. Het blijft toch merkwaardig, Steven Martina wordt door Gilbert Sparen met dokter aangesproken terwijl de man als een randdebiel overkomt.

    Weet niet wat voor econoom Steven Martina is maar de man blijft steevast praten over in toerisme investeren.

    Dit is juist het moment om te diversifiëren, investeringen in toerisme op dit moment zal zich niet op korte termijn terugverdienen.

    Het zelfde geldt voor de individu, mensen die nu werkeloos zijn geworden, dit is het moment om in je zelf te investeren. Werknemers moeten niet vanuit gaan dat ze ooit weer in hun oude baan terugkeren maar moeten juist investeren in om en bij scholing.

    Ga niet zitten wachten op idioten als Steven Martina en de rest van dit kabinet om banen te creëeren.

  2. Knoek-koe, het was ironisch bedoeld. Het is wel grappig dat zelfs scribenten, die gelukkig kritisch het handelen van onze vertegenwoordigers volgen, deze gelegenheid aangrijpen Nederland de les te lezen cq in diskrediet te brengen. Zal wel in onze genen zitten.
    Laat zich raden hoe de rest van onze bevolking acteert.
    Laat niemand zich zorgen maken. Curaçao hoeft niet mee te betalen aan het Koningshuis.

  3. …..”Wij kunnen ons ook exorbitante salarissen en belachelijke verhogingen van ministers veroorloven”……

    Je hebt een punt@Gerrit, Nederland kan zich hasr Koningshuis veroorloven.

    Curaçao kan deze ministers en ministerpensioenen en miljoenensalarissen niet verootloven.. zeker niet als ze er ook nog een puinzooi van maken!

  4. Beste mensen, irritant en vervelend dat dit in een ontwikkeld en geordend land zomaar open en bloot kan. En dan ook nog instaat zijn onze bevolking in leven te houden en ons financieel te ondersteunen.
    Maar we moeten niet klagen. Wij kunnen ons ook exorbitante salarissen en belachelijke verhogingen van ministers veroorloven.

  5. Iedereen moet inleveren, zou het koningshuis sieren als ze een zelfde korting toepassen op hun jet set bestaan.

    Maar zoals gewoonlijks, zijn ze de laatste de iets inleveren, maar de eerste die wegvluchten als er wat aan de hand is.

    Ik zie nog hoe Willem hard wegrent bij dodenherdenking..

  6. Het is prima om een koning te hebben en dat die een toelage krijgen en dat er geld nodig is voor beveiliging en dat soort. Maar ze krijgen wel heel veel geld. Daarnaast paleizen, autos, vliegtuigen. Een bijna prive eiland op Griekenland met een jacht erbij. Dan schieten we toch een beetje te ver door.
    Vooral in deze tijden. Koning is vooral ceremoniaal.

  7. Hou me tegoeden de ellende is begonnen na de Napolitaanse tijd. In tegenstelling tot wat een hoop mensen denken is ons koningshuis niet de leverancier van de eerste koning (Lodewijk Napoleon) en toen de Fransen zich weer terug trokken deden de staten een verzoek aan wimpie 5 om terug te komen als stadhouder. Wimpie kwam terug als koning wimpie 1en was naast grondlegger van het koningshuis ook grondlegger van de traditie van de Oranjes om zich uit de voeten te maken als het gevaarlijk wordt. Maar wimpie was koning van Engeland op dat moment. En wilde wel terug komen maar dan als koning met erfbare koninklijke titel en een hele reeks gunstige erfbare verplichtingen van het land aan het huis van oranje en dat drukt nog steeds op de begroting.

  8. @Lastiwz, idd Soms wel.
    Hier geldt ook weer argumentum ad Populum.
    Niet Omdat de meerderheid het er mee eens, betekent het dat het goed/smakelijk/ eerlijk is.

    Waarom moet een familie zoveel meer krijgen.
    Ze hebben zelf meer dan genoeg. Een vd rijkste families. Waarom moeten burgers een toelage van tonnen per jaar voor Amalia betalen?
    Voor mij part mogen ze een erebasntje vervullen, maar niet tegen de huidige prijs

    Overigens, het zijn er meer dan je denken die misschien niet perse tegen het koningshuis zijn, het zal ze een worst wezen, maar die de toelages zwaar overtreokken vinden.

  9. We moeten maar zolang mogelijk wachten met accoord gaan met de voorgestelde voorwaarden. En wachten, met pappen en nat houden tot er een andere regering in Nederland komt of dat Nederland ook gaat denken eigen volk eerst en dan geen geld meer overheeft voor de eilanden.

  10. @Knoek-koe: dan moet je het koningschap maar afschaffen. Echter dat wil de meerderheid niet.
    Helaas voor de minderheid. Kut toch zo’n democratie. Vooral als je de minderheid bent.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties