29 C
Willemstad
• dinsdag 19 oktober 2021 21:54

Laatste reacties

- Advertentie -

Trouw | Kan het nog erger in Venezuela, als alles al op is?

 © epa. Mensen staan in Caracas te wachten op voedsel terwijl de politie volop aanwezig is.
 Mensen staan in Caracas te wachten op voedsel terwijl de politie volop aanwezig is.

Rosa Vallejo wil er best voor betalen, maar kan al heel lang bijna geen eten meer kopen. Het is er gewoon niet in de supermarkt in de Venezolaanse stad Bejuma, waar de dertigjarige lerares Engels woont. “Inmiddels is de bloem om brood te bakken ook al op.

“Vorige week kwamen ze voor de derde keer. Mijn vader werd in zijn been geschoten. Rosa Vallejo

Het weinige voedsel dat ze van de familieboerderij haalt, bonen en maïs, is geconfisqueerd door hongerige buurtbewoners. “Vorige week kwamen ze voor de derde keer”, vertelt ze via Facebook. “Mijn vader werd in zijn linkerbeen geschoten. Het ziekenhuis had geen medicijnen meer. Ik moest hem naar een superdure kliniek brengen.”

Het verhaal van Vallejo is exemplarisch voor de chaos in Venezuela. Het Zuid-Amerikaanse land, dat rijk zou moeten zijn door grote olievoorraden, koerst af op een humanitaire ramp. De inflatie is de hoogste van de hele wereld, 87 procent van de Venezolanen heeft geen geld meer voor voedsel of medicatie, bleek onlangs uit onderzoek van de Simón Bolívar Universiteit.

- Advertentie -

Plunderingen
Gevechten om voedsel leidden afgelopen week door heel Venezuela tot zeker vijf doden. Vierhonderd Venezolanen zijn opgepakt na een protest in kuststad Cumaná. Officieel werden vijftig winkels geplunderd, maar dat zijn er hoogstwaarschijnlijk veel meer (net als het aantal dodelijke slachtoffers). Voedseltransporten moesten worden beveiligd.

  • © afp.
    De Colombiaanse president Nicolas Maduro tijdens een betoging dinsdag.

Als in een land aan alles een tekort is, hoe erg kan het dan nog worden? Volgens Ewout Frankema, hoogleraar Geschiedenis aan de Wageningen University – die de economieën in Zuid-Amerika jarenlang bestudeerde, is de crisis nog lang niet voorbij. Door de hyperinflatie (720 procent, naar verwachting) is niks meer te importeren. Dat is te duur.

Binnenlandse productie komt er waarschijnlijk ook niet, want de regering houdt vast aan maximumprijzen die vaak onder de kostprijs liggen. Rosa Vallejo: “Daarmee doodt de regering de bedrijven hier.”

Geen hervormingen
Het land koerst af op een faillissement, zegt Frankema. “De ‘blindheid’ van de presidenten Chaves en Maduro voor de zwakke positie van de overheidsfinanciën is zelfs voor Latijns-Amerikaanse begrippen bijzonder. Er is vrijwel niets ondernomen om de economie structureel te hervormen. Dat vind ik verbazingwekkend, maar het moet ook gezegd dat de Venezolaanse bevolking meermaals hun steun voor Chaves heeft uitgesproken.”

- Advertisement -

Een faillissement is nu de beste optie, zegt Frankema. “Schuldsanering door het IMF is dan mogelijk, maar daar zitten natuurlijk politieke consequenties en opgelegde hervormingen aan.” De kans daarop is klein, nu Maduro de chaos in zijn land afdoet als ‘buitenlandse agressie’.

Daarom is het voorlopig nog honger leiden, zegt Rosa Vallejo. “We proberen Maduro weg te krijgen, maar hij controleert alles. Maduro verandert zijn koers niet, dus nu hoop ik vooral dat God ons helpt.”

Bron: Trouw

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Paradise FM | Weer iemand overleden door Covid-19

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van maandag. Het aantal mensen op Curaçao dat door een Covid-besmetting is...

Democracy now! | Monday, October 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Medici Curaçao distantiëren zich van minister van Volksgezondheid

Persbureau Curacao Huisartsen en specialisten op Curaçao distantiëren zich van uitspraken van minister van Volksgezondheid Dorothy Pietersz-Janga. In een Tv-interview afgelopen donderdag zei zij geen bezwaar te zien...

PBC | Passagiers tussen Bonaire en Curaçao zijn honderden dollars extra kwijt aan coronatesten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Passagiers die reizen tussen Bonaire en Curaçao zijn vanaf vandaag honderden dollars kwijt, alleen al aan Covid-testen. De extra uitgaven zijn het gevolg van...

PBC | Bonaire heeft ruim meer besmettingen dan andere eilanden

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De besmettingscijfers op Bonaire zijn vier keer hoger dan op Curaçao. Vergeleken met Aruba is het zelfs zes keer. Dat concludeert het RIVM op...
- Advertentie -