26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Trouw | Het Koninkrijk der Nederlanden is geen losse latrelatie

HomeMediaTrouw | Het Koninkrijk der Nederlanden is geen losse latrelatie

Commentaar Koninkrijk | Redactie Trouw

Hoe slecht het is gesteld met de oprechte belangstelling vanuit Nederland voor de eilanden blijkt helaas vaak genoeg.

Het is precies tien jaar geleden dat de staatkundige verhoudingen tussen Nederland en Antilliaanse eilanden in de Caribische Zee grondig werden veranderd. Het verband van de ‘Nederlandse Antillen’ hield op te bestaan.

De bestuurlijke operatie betekende dat Curaçao, Sint-Maarten en Aruba verder gingen als onafhankelijke landen binnen het Koninkrijk der Nederland. En de drie kleintjes, Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, kregen een betere toekomst beloofd als een soort Nederlandse gemeenten overzee.

Nadat de oude vlaggen werden gestreken, beloofde koningin Beatrix namens heel Nederland dat een blijvende hechte relatie met het oude moederland een vanzelfsprekendheid zou blijven. “Ik betuig een diep ­gevoelde verbondenheid met U”, schreef het staatshoofd aan de inwoners van de nieuwe landen.

Tien jaar later blijkt het slecht gesteld met die verbondenheid met bewoners aan de andere kant van de oceaan. De bittere constatering is dat die bevolking indirect last heeft van de grondig verstoorde relatie tussen de Nederlandse regering en de eilandbestuurders. Ook de staatssecretaris voor koninkrijksrelaties, Raymond Knops, stelde dat onverbloemd vast.

Oprechte interesse
Is dat aanleiding om ­opnieuw te gaan sleutelen aan de afspraken die tien jaar geleden zijn gemaakt? Als politiek Den Haag de buik zo vol heeft van het stroperige overleg met de vaak door corruptie en wanbestuur overspoelde eilanden, moeten die dan maar ‘op Marktplaats worden gezet’, zoals een PVV-Kamerlid ooit voorstelde? Dat is onzin. Afgezien van de formaliteit dat Nederland en de eilanden in de West aan elkaar geklonken zijn door volkenrechtelijke verdragen, zou het moreel onaanvaardbaar zijn wanneer Den Haag bij de huidige tegenwind de voormalige koloniën aan hun lot zou overlaten.

Wat dat betreft tikte de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), een belangrijk adviesorgaan van de regering onder voorzitterschap van oud VVD-minister Voorhoeve, de VVD en de SP op de vingers. Die partijen pleiten voor het opbreken van het Statuut, waarin de relatie is verzegeld. Dat zou een schijnoplossing zijn, meent de AIV. Den Haag en de eilandbestuurders moeten maar eens hun verantwoordelijkheden nemen: niet eeuwig vluchten in verwijten over neo-kolonialisme en beginnen met het tonen van oprechte interesse in elkaar.

Hoe slecht het is gesteld met de oprechte belangstelling vanuit Nederland voor de eilanden blijkt helaas vaak genoeg. In de Tweede Kamer zit momenteel niet een lid meer van Antilliaanse afkomst. ­Nederlandse vakantiegangers richten ter plekke hun blik op de blauwe Caribische Zee en nauwelijks op de ­eilandbevolking in het achterland. Tien jaar na de staatkundige ingreep moet het besef eens doordringen dat het hier niet om een vrijblijvende latrelatie gaat.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Bron: Trouw

3 reacties

  1. “De bittere constatering is dat die bevolking indirect last heeft van de grondig verstoorde relatie tussen de Nederlandse regering en de eilandbestuurders”.

    Vervang het woord indirect maar voor direct.

    “Den Haag en de eilandbestuurders moeten maar eens hun verantwoordelijkheden nemen: niet eeuwig vluchten in verwijten over neo-kolonialisme en beginnen met het tonen van oprechte interesse in elkaar”.

    Hulde voor AIV (Interessante organisatie overigens).

    “In de Tweede Kamer zit momenteel niet een lid meer van Antilliaanse afkomst”.

    Andersom ook niet.

  2. Het is bekend bij uitwisseling van standpunten dat de meesten op zijn of haar eigen standpunt blijft staan, vaak ook zonder goed te willen luisteren naar de partij met het andere standpunt.
    Dat is ook bekend bij de tv-uitzendingen van politieke partijen.
    Als er een uitzending is van de PvdA dan zeggen de VVD-ers al bij voorbaat ” wat een onzin” zelfs als de PvdA nog maar “Goedenavond kijkers” heeft gezegd. Andersom gebeurt dit bij een uitzending van de VVD waarbij de PvdA -kiezer al heel snel kritiek geeft op de VVD zonder dat de VVD ook maar van wal is gestoken.( geldt voor alle partijen).
    Ook hier blijft mevrouw Liberia voor het overgrote deel de schuld bij Nederland leggen zonder echt in te gaan op de te verbeteren punten op het eiland. De alom aanwezige corruptie bij politici en andere elite, misschien staan die rapporten ook op haar lijstje, wordt verzwegen dan wel in het voorbij gaan even aangestipt met altijd het onzin argument ” zij ( Nederland) doen het ook”. Een argument dat iemand die het volk wil opstoten in de vaart der volkeren volkomen onwaardig is.
    Zo ook Liberia.
    ( als mijn buurman steelt, geeft mij dat niet het recht ook te stelen).
    ps ze slaat zichzelf op de borst dat Schotte in het gevang zit maar vergeet te zeggen dat dit door een particulier moest worden aangezwengeld bij het Hof anders was er niets gebeurd. Het OM deed uit eigen beweging helemaal niets !! Inertie troef. Ik kan mij ook niet herinneren dat Liberia te hoop is gelopen tegen Schotte. Zo zie je maar.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties