30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Trouw | De relatie met de Antillen werkt niet

HomeLandenArubaTrouw | De relatie met de Antillen werkt niet
Commentaar hoofdredactie Trouw

De ingewikkelde constructie waarmee Nederland en de Antillen aan elkaar zijn verknoopt, plus de telkens maar weer opborrelende meningsverschillen tussen politici hier en op de eilanden, belemmeren opnieuw het aanpakken van een serieuze noodsituatie in het Caribische deel van het koninkrijk.

De coronacrisis raakt de Antillen keihard. In de Rijksministerraad, waarin het kabinet overlegt met de vertegenwoordigers van Curacao, Sint-Maarten en Aruba, moet vandaag een knoop worden doorgehakt over de financiële steun vanuit Den Haag en over de voorwaarden die staatssecretaris Knops daaraan heeft gesteld. De bestuurders op de eilanden vinden de eisen van Knops in de huidige situatie te gek voor woorden.

De eisen van de staatssecretaris klinken niet onredelijk, maar de bestuurders op de eilanden hebben zeker een punt als ze klagen dat Den Haag nu allerlei hervormingen bij pensioenen en de ambtenarensalarissen probeert door te drukken, terwijl de eilanden in de crisis geen kant op kunnen. Het riekt naar Haagse misbruik van het moment.
Trieste balans

Afgezien van de oplossing daarvoor die in de ministerraad dient te worden gevonden, blijft het probleem dat de huidige verhoudingen in het Koninkrijk niet werken. Tien jaar na de historische staatkundige vernieuwing, waarin Curacao en Sint-Maarten autonome landen binnen het Koninkrijk werden (Aruba was dat al) en Bonaire, Sint-Eustatius en Saba in een soort gemeenten overzee werden veranderd, is de trieste balans dat de relatieproblemen zijn gebleven en dat het op deze manier niet werkt. Ook de staatssecretaris van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties erkent dat de huidige staatkundige verhoudingen failliet zijn.

Die vaststelling van Knops – en vele andere betrokkenen – roept wel de vraag op hoe het verder moet met de ingewikkelde constructie waarmee het moederland aan de ene kant van oceaan en de drie autonome eilanden aan de andere kant aan elkaar vastzitten. Want na de noodsituaties zoals nu met corona en eerder met de or­kaanschade of de vluchtelingen uit Venezuela zal Nederland nog wel vaker bij moeten springen om de eilanden uit een crisis te helpen. Dat bestuurlijke irritaties die hulp lastig maken is nooit helemaal uit te sluiten, maar op z’n minst kan er gezocht worden naar een aangepaste staatkundige constructie waarin harmonieuzere koninkrijksrelaties mogelijk zijn.

Vaststaat dat de voormalige kolonisator hierbij niets kan opleggen. Maar het is geen gek idee om een gezamenlijke commissie uit beide delen van het koninkrijk te laten nadenken hoe een relatie die al tien jaar niet werkt een nieuwe vorm kan krijgen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Bron: Trouw

8 reacties

  1. @P. van den Berghe, Goede analyse!! Een aantal budgettaire taken werd na de totstandkoming van het statuut vanuit Nederland naar Curaçao gedecentraliseerd, waardoor
    het eiland Curaçao een sterkere positie had ten opzichte van de andere eilanden binnen de Nederlandse
    Antillen constellatie. In 1986 kreeg Aruba een autonome status, want zij vonden dat de machtsverhouding binnen het land de Nederlandse Antillen scheef was. Hoe denkt u dat wij de scheve machtsverhouding problematiek binnen uw voorstel kunnen rechtzetten?

  2. P.v.d.Berghe. Ik denk dat u het juist aangeeft. Op de 3 eilanden gewoond hebbende lijkt het mij echter zeer moeilijk haalbaar daar al tientallen jaren de politici juist gewezen hebben op de in hun ogen bestaande verschillen tussen de eiland bewoners waardoor er een beeld is ontstaan van alleen maar verschillen en niet de de overeenkomsten. En die overeenkomsten zijn vele malen meer dan de verschillen. Laten we hopen dat realiteit gaat overwinnen

  3. Tuurlijk werkt deze relatie niet. Dat kan zelfs een blinde man die zijn ogen dicht doet zien. Er is van de kant van deze drie regeringen verstand voor nodig, en dat is niet aanwezig, het ontbreekt ze aan verstand.Verstand betekent de feiten te zien zoals ze met elkaar in verband staan. Het houdt begrip, onderscheidingsvermogen en inzicht in, waarbij het waarom en waarvoor van een zaak wordt onderzocht. Wanneer iemand ergens verstand of begrip van heeft, ziet hij niet alleen de geïsoleerde punten van een kwestie, maar het geheel. Het komt er op neer dat hij de dingen met elkaar in verband kan brengen en tot de juiste conclusie kan komen. Deze drie eilandjes moeten feiten met vroegere kennis in verband brengen en kan inzien waar ze bij elkaar aansluiten en hoe ze bij elkaar passen. Door de nieuwe feiten aldus met deze vroegere kennis in verband te brengen, maken ze een blijvende indruk op hun geest en worden ze onthouden. En om iets werkelijk te weten, moeten zij het zich herinneren, en het niet alleen maar horen of lezen en dan weer vergeten. Nu dan, dit wil ik zeggen; deze drie eilandjes moeten in hun geest ophalen en erover nadenken, en heel diep erover mediteren wat zij Nederland allemaal hebben aangedaan na 30 Mei 1969, Nederland vals beschuldigen, lasteren over Nederland, Nederland zonder enige reden een slechte naam geven, hun gemene gepraat (over Nederland) ontaarde in pijnlijke laster. Zij moeten Nederland gelijk geven met de beslissingen die zij (Nederland) heeft genomen met de eisen en de voorwaarden i.v.m. de lening. En Trouw, hou je jezelf terzijde, bemoei je met je eigen zaken, je bent onbetrouwbaar, het is jouw zaak ook niet, want jij bent ook heel partijdig en waait met alle winden mee, ja, je bejegent anderen partijdig. Je maakt onderscheid, je bent huichelachtig. So, get rid. Move.

  4. Nog maar eens proberen: De problemen zijn ontstaan met de splitsing van de Antillen met de status aparte van Aruba. Daarna zijn de Antillen uiteen gevallen per 2010 waardoor een drietal dwergstaten ontstonden en ook nog 3 zogenaamde gemeenten met minder bevoegdheden dan een gemeente in NL. Die laatsten liggen ook nog eens zover uit elkaar dat goede begeleiding van het bestuur onmogelijk is. Voor de Benedenwinden ligt de oplossing toch weer in clustering ondanks alle gevoeligheden onderling. Wel zou de vorm anders moeten waardoor het zwaartepunt voor de meeste zaken op eilandniveau moet liggen en waarbij overheersing alleen door de macht van het getal niet mogelijk is (confederatie model). Ook zou men naar een tweekamerstelsel moeten gaan om aanvaardbare machtsverhoudingen te creëren.Het verbeteren van de kwaliteit van het bestuur wordt daardoor eenvoudiger; men kan immers vissen in een vijver van 300.000 inwoners. Er is dan nog sprake van een kleine staat die bepaalde zaken kan laten uitvoeren door Nederland, maar in de Caribische verhoudingen stelt het dan tenminste iets voor. Als ik de gevoeligheden lees, dan denk ik vaak aan gemeentelijke herindelingen in Nederland waarbij de samenstellende gemeenten elkaar tot de laatste dag bevechten waarbij machtsposities en symboliek (naam van de gemeente; vestigingsplaats gemeentehuis) de boventoon voeren. Daarmee wordt geen goede toekomst bereikt.
    Voor de Bovenwinden is geen redelijke oplossing op korte termijn beschikbaar. Men zal moeten trachten een samenwerking tot stand te brengen met (voormalige) Franse en Engelse gebieden.

  5. Van beide kanten moeten wij focussen op de-escalatie. Dan kunnen weer aan de samenwerking werken. Zowel Nederland als de eilanden hebben geen voordeel om uit te vechten bij VN of dergelijke instituten.

  6. “Vaststaat dat de voormalige kolonisator hierbij niets kan opleggen” mooi voorbeeld van stemmingmakerij, maar ja, zo kennen we dat van Trouw….slechts een zeer select groepje mensen lezen daadwerkelijk Trouw.

  7. Ik denk dat de afgelopen 10 jaar afdoende hebben bewezen dat de ideeen waar deze krant mee komt bij voorbaat volkomen achterhaald zijn en alleen tot verder uitstel en vertraging zullen leiden. Iedere crisis op deze rots wordt in de ogen van de bestuurs elite aldaar simpel opgelost door de Nederlandse belastingbetaler ervoor te laten opdraaien, en als het aan deze elite ligt moet er vooral niets veranderen. Dat zal nu niet anders zijn. Dus erg naief van Trouw.

  8. “Maar het is geen gek idee om een gezamenlijke commissie uit beide delen van het koninkrijk te laten nadenken hoe een relatie die al tien jaar niet werkt een nieuwe vorm kan krijgen.”
    Foei Trouw wat een naieve conclusie: het tempo van hervormingen op de Antillen is al extreem traag. Om via een commissie tot een oplossing te komen zal het proces nog meer vertragen.
    Knops is met voorstellen gekomen die tot een structurele verbetering moeten komen. Met welke voorstellen zijn onze “toppers” gekomen? 1000 koeien, sponsordeal Ajax, spacetravel? Nee Curacao heeft al 10 jaar de kans gehad om zaken op orde te zetten, als zelfs een land als Griekenland met 10mln inwoneners in staat is om ambtenaren salarissen in te perken, pensioenen te hervormen en belasting te innen, dan moet dat voor een dorp als Curacao ook mogelijk zijn, alleen gaat dat niet met de huidige elite werken

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties