31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Trouw | De coronacrisis drukt zwaar op het zwakke zorgsysteem van Curaçao

HomeMediaTrouw | De coronacrisis drukt zwaar op het zwakke zorgsysteem van Curaçao

Curaçaose gezondheidszorg | Dick Drayer

Intensive-Care isolatiekamer

Het ziekenhuis van Curaçao in Willemstad weert vanwege Covid-19 bezoekers en patiënten voor niet acute operaties. Maar de zorg stond al onder druk.

Het is stil tijdens het bezoekuur in het nieuwe ziekenhuis van Curaçao. In november vorig jaar gingen de deuren open en nog steeds ademt alles in het ziekenhuis nieuw. Nu zorgt corona ervoor dat mensen worden geweerd. Niet acute operaties zijn afgezegd. Op ziekenbezoek is vanaf maandag niet meer toegestaan. Wat uitzonderingen daargelaten, zoals bij een bevalling of als er kans is dat een patiënt overlijdt.

Het aantal besmettingen op het eiland valt in absolute en relatieve zin nog mee – zaterdag kwamen er 62 positieve tests bij. “Maar de trend vertoont een stijgende lijn”, zegt Ingemar Merkies, medisch directeur van het CMC. Zijn ziekenhuis deed vorige week een dringende oproep aan de gezondheidsautoriteiten strengere maatregelen te introduceren om de pandemie in te dammen. “De capaciteit van het enige ziekenhuis dient als leidraad te fungeren. We zijn deel van het geheel, van de maatschappij.”
Avondklok van 23.00 naar 21.00 uur

Na de oproep kwam de regering vrijwel direct in actie en vervroegde de avondklok van 23.00 uur naar 21.00 uur. Restaurants en horeca sluiten om 20.00 uur en mondkapjes zijn verplicht in winkels en openbaar vervoer. De Nederlandse toerist, die van premier Mark Rutte wel naar de eilanden mag vliegen, moet niet massaal op het strand gaan liggen. Maximaal vier zonaanbidders bij elkaar en de rest op afstand.

Een kwart van de 263 bedden in het ziekenhuis van Merkies is onbezet. In het ziekenhuis in de historische wijk Otrobanda, raakten sinds de corona-uitbraak in maart 74 zorgprofessionals besmet. Merkies: “De meesten op de Acute Opname Afdeling en de Spoedeisende Hulp, waar de coronapatiënten in eerste instantie opgevangen en behandeld worden. Op alle afdelingen zijn overigens besmettingen geconstateerd. Wij denken dat dat te maken heeft met gedrag en de toeloop in het ziekenhuis.”
Geen vertrouwen in de huisarts

Volgens Merkies is de zorg niet alleen door Covid kwetsbaar geworden. “De gezondheidszorg op Curaçao kan al jaren beter georganiseerd worden. Twee van de drie patiënten die binnenkomen op de spoedeisende hulp zijn zelfverwijzers. Die hebben geen huisarts gezien.” Patiënten slaan de huisarts vaak over omdat ze daar geen vertrouwen in hebben. Liever rijden ze door naar het ziekenhuis.

Waar het bij de polikliniek uitgestorven oogt, is dat bij de eerste hulp een drukte van belang. Het CMC ontbeert een huisartsenpost, die triage kan doen in de avond, de nacht en het weekend. “Dat gebeurt nu op de eerste hulp met overbelasting als gevolg. We creëren een enorme toeloop van patiënten bij de ingang van het ziekenhuis. Patiënten die gewoon bij de huisarts hadden moeten zitten en in de meeste gevallen daar ook behandeld hadden moeten worden.”
Charisse Calor in haar huisartsenpraktijk in de buurt Sorsaka. Zij krijgt veel toeristen in haar praktijk door de gunstige ligging vlakbij veel toeristenoorden.Beeld Sinaya Wolfert
‘Kwaliteit van zorg in de eerste lijn kan erg verschillen’

Het ontbreken van een huisartsenpost staat niet op zichzelf, zegt dokter Charisse Calor van huisartsenpraktijk Sorsaka. Huisartsen roepen al jaren om versterking. Calor ijvert voor investeringen in de huisartsenzorg, maar ziet nog weinig vooruitgang. “Een huisartsenpost en goede eerstelijnszorg is afhankelijk van digitalisering, efficiënte zorg voor chronisch zieken en kwaliteit van de huisartsenopleiding; en uiteraard: samenwerking. Op alle aspecten is wat aan te merken.” Zo mag iemand die vijf jaar in Costa Rica studeert zich op Curaçao zonder specialisatie vestigen als huisarts. “Er is geen huisartsenopleiding”, zegt Calor, waardoor de kwaliteit van zorg in de eerste lijn erg kan verschillen.

Daar komt dan nog bij dat Curaçao een vergrijsd huisartsenbestand heeft. Van de ongeveer honderd huisartsen op het eiland is een derde ouder dan 65. “Voor hen is het moeilijker om mee te komen”, zegt huisarts Wallid Elhage, voorzitter van de Curaçaose Huisartsenvereniging CHV. Oorzaak van het doorwerken tot op hoge leeftijd is een slechte pensioenvoorziening.

Elhage ziet wel dat alle pijnpunten door Covid nu opeens bovenaan de agenda staan. Het besef groeit dat de medisch professionele zorg in het nieuwe normaal niet verder kan als er niet wordt geïnvesteerd in versterking van de huisartsenzorg.
Bron: Trouw

Dit artikel is geplaatst in

13 reacties

  1. @Colon
    @Pel
    Een eerste vereiste is goed te lezen vooral begrijpend,.
    dan is wat mij betr verder commentaar op jullie reactie overbodig.

  2. @SVB
    De “semi ambtenaren” van de SVB willen doen over het algemeen goed werk. Het is de TOP die moet worden aangepakt. De extreme bedragen die daar worden verdient laten zelfs de euro’s verdienende politici en ministers, nog steeds de mond doen openvallen. De goegemeente op Curaçao verdient in een heel leven nog niet eens wat onze “directeuren” van (semi) overheidsbedrijven per jaar opstrijken. Daar komen dan nog andere “strijkgelden” bij.

    @KPN
    Een “boevenclub”. Gelukkig is er nu gerechtigheid. Ze zijn weg en in het gebouw zit het Gemeenschappelijk Hof van de Nederlandse Antillen.

    HUISARSTEN
    Deze krijgen per patiënt een vast bedrag. Dus als ze een patiënt meer dan 10 minuten helpen, dan verdien ze daar niets extra aan. Mijn huisarts schrijft juist weinig medicijnen voor (vanwege de bijwerkingen). Ook laat hij mij niet op zijn verzoek terugkomen. Hij/zij heeft het al druk genoeg met de anderen die voor elk “wisse wasje” terugkomen. Lab-uitslagen daar moet ik zelf om vragen tijdens een consult. Bij mij kan het heel lang duren voordat ik de heb omdat ik mijn bezoeken aan de huisarts minimaliseer. Als er mensen zijn die anders ervaren bij hun huisarts, dan kunnen ze misschien beter naar een Medisch Centrum gaan. Daar zitten meerdere artsen en kun je “kiezen” of switchen als de aanpak van een bepaalde geneesheer je niet bevalt.

  3. Als we de feiten niet kunnen weerleggen, vallen we de schrijver maar aan. Hoe kortzichtig kun je zijn zijn, of niet Rey Miguel en William?

  4. …”Zeg witte meneer”…@ RM

    …wat maakt de kleur uit?
    Zijn/ haar argumenten moet je te lijf gaan, niet zijn persoon, afkomst, kleur, geaardheid, ras, cultuur, nationaliteit, ideologie.
    Die hebben geen enkele relevantie.

    En hoe lees je kleur of uit tekst?

    En sinds wanneer mag iemand die een bepaalde kleur heeft zich niet uitspreken over bepaalde zaken.

    Het gebeurt helaas niet alleen op fora, zelfs bij bepaalde bedrijven, waar bepaalde employees menen je kleur te mogen betrekken in discussies, en vinden dat je niet over bepaalde topics mee mag praten, of kritiek mag hebben om dat je “wit / niet afrocuraçaos bent”?

    Leg het even uit want ik begrijp dit voorrecht niet echt, dat je hier op Curaçao geniet om anderen uit te sluiten of op hun kleur , etc aan te spreken.

  5. De gemiddelde ydk zit om elk wissewasje bij de dokter. ( uitzonderingen daargelaten)

    De gemiddelde dokter laat patienten om elk wissewasje terugkomen, en veel huisartsen schrijven onnodig veel medicijnen uit, en melken patienten ook uit door ze te lang bij zich te houden ipv door te sturen!
    (Vooral Particulier)

    Ook wordt er gemolken door voor elke app, uitslag, aanvraag, uitleg, consulten in rekening te brengen, die prima gecombineerd hadden kunnen worden.

    Receptionistes zijn xeroxemployees die aan de lopende band voorgetekende recepten afdrukken.
    Patienten dealen met de receptioniste voor recepten.

    Zowel doktoren als patienten katalyseren elkaar! Patient houdt van dokterbezoeken, dokter houdt van veel consulten uitschrijven.

    SVB, totaal niet in control!
    Ook een bolwerk van politieke plaatsingen door de jaren heen.

    SVB goed uitgemolken door KPMG, miljoenendeclaraties..
    Nu nog steeds een puinhoop.

  6. @Rey Miguel
    O ja,
    “Is iemand “wit” als hij niet “zwart” is?
    Wat is uw kleur trouwens “blauw” of “rood”. Die van mij is “groen”.

  7. Heren, u kunt het eventueel navragen bij de huisartsen, die hebben ervaring met de lokale gedragspatronen die hun “Negoshi” regardeerd.

    Verder is het zo dat in Nederland:
    1. Zeer weinig mensen in de wachtkamer zitten;
    2. Als een patiënt niet eerst naar de huisarts gaat hij belast wordt met de kosten van het ziekenhuis, kliniek, of wat dan ook. Deze kosten worden dan tot het eigen risico gerekend. Dit is niet het geval als het werkelijk een “spoedeisen geval” betreft. Deze regeling zorgt er mede voor dat niemand zo maar naar de ER (Spoedeisend Hulp) gaat als dit niet echt nodig is. Een Amsterdammer zal dit dus echt niet zo snel doen, behalve als hij “stupid” is.
    Zoals Dick de Drayer schreef:
    ”Patiënten slaan de huisarts vaak over omdat ze daar geen vertrouwen in hebben [uiteraard want huisartsen hebben na HBS/VWO slechts 9 tot 10 jaar gestudeerd]. Liever rijden ze door naar het ziekenhuis…….Patiënten die gewoon bij de huisarts hadden moeten zitten en in de meeste gevallen daar ook behandeld hadden moeten worden.” (Of is dat non-sic?)

    Dat met mijn commentaar de “Teerling zou zijn geworpen (Alea iacta est) vermoedde ik al na plaatsing.

    De aard van de reacties (zoals van William & R. Miguel) was te verwachten, want de meeste mensen houden er niet van als hun een “spiegel” wordt voor gehouden, toch…?

    @Rey Miguel
    Ik heb geen kleuren genoemd. Helaas ben ik lang niet zo wit als u denkt…..jammer.
    Overigens had ik het niet over slecht management van de gezondheidszorg, maar over een van de vele typische kenmerkende aspecten van “Nos Cultura”.

  8. Wat Pel met zijn opmerking meent te moeten menen raakt kant nog wal! Het is hier niets anders dan elders. Mijn broer is ha in Amsterdam en zijn verhalen zijn niet anders dan hier.
    Of je YdK bent of een Amsterdammer.
    Stupid remark als ik dat zo mag zeggen.

  9. Zeg witte mijnheer, wat wil nu daarmee zeggen?
    Dit soort opmerkingen zetten tegenstellingen op scherp daar waar ze juist niet moeten plaatsvinden.
    Slecht management is niet symptomatisch voor de gezondheidszorg. Wel gevaarlijker.

  10. Als de YdK een verkoudheidje heeft dan roept hij direct “Me tin grip!” “Me ta basta mal.ua” en gaat subiet naar de huisarts met zijn snotneus. Dit resulteert in overvolle wachtkamers (nu even niet vanwege Corona).

    Heeft hij zich geneden of i.d. dan is het echt wel “serio” en dan ga je natuurlijk niet naar de huisarts maar naar het ziekenhuis, CMC dus.

    Dit gedrag is helaas voor een groot deel van onze bevolking kenmerkend in de medische wereld wordt dat symptomatisch genoemd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties