30 C
Willemstad
• donderdag 21 september 2023

CC | Silvania proud of World Poker Tour to celebrate new gambling legislation

WILLEMSTAD - The WTP Curacao Invitational Poker Tournament in Curacao is scheduled for September 25th. Minister Javier Silvania of Finance announced a few weeks ago that he...

DH | Accomplice of drug lord ‘Nuto’ Wawoe voluntarily extradited

AMSTERDAM/SANTO DOMINGO--The Dominican authorities have now extradited Dutch citizen Terence Ángelo Richard De Vries to the Netherlands. Local media previously reported that he had given up his...

Ingezonden | Kaping werk eilandsraad Bonaire

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

ParadiseFM | Terence de Vries uitgeleverd aan Nederland

De Nederlandse drugsverdachte Terence de Vries is vorige week uitgeleverd aan Nederland. De Vries werd op dezelfde dag als Nuto Wawoe gearresteerd in Sto. Domingo. In tegenstelling tot...

Democracy now! | Wednesday, September 20, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Tromp: Andere aanpak

HomeMediaTromp: Andere aanpak

Simpson Bay Causeway Sint Maarten gerealiseerd met hulp Centrale Bank

Emsley Tromp - Centrale Bank Curaçao
Emsley Tromp – Centrale Bank Curaçao

Willemstad/Philipsburg – Zolang de monetaire unie van Curaçao en Sint Maarten bestaat, is economische groei in een van de twee landen ook in het voordeel van het andere land.

Advertentie

Dat hield Centrale Bank-president Emsley Tromp de aanwezigen voor bij de officiële ingebruikneming zaterdag van de Simpson Bay Causeway, de brug over het binnenwater, waarmee heel wat files en verkeersopstoppingen op Sint Maarten zijn weggenomen.
De gezamenlijke Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft financieel bijgedragen aan de totstandkoming van de voor de Sint Maartense economie belangrijke verbindingsweg.
Eerder al was de CBCS instrumenteel in de uitgifte van bedrijfsobligaties voor het Curaçaose nutsbedrijf Aqualectra (2009).
En ten aanzien van Sint Maarten speelde de Centrale Bank een voorname participerende rol bij de obligatie-emissie ten behoeve van Sint Maarten Harbour Company.
Dit gebeurde lang niet altijd met begrip en instemming van anderen (lees: de politiek). Maar Tromp is er naar eigen zeggen van overtuigd dat zal blijken dat de ingeslagen weg de juiste is.

,,Zoals ik bij eerdere gelegenheden heb gezegd: we leven in een tijd van ‘onconventioneel monetair beleid’.”

Andere landen realiseren zich dat al langer en dit leidde tot interventie, juist om de marktwerking te versterken. Zoals door centrale banken in Europa, Engeland, de Verenigde Staten en Japan.
Volgens Tromp, die z’n professionele leven wijdde aan monetair beleid, is zeker – zeker in een open en kleine economie als Curaçao en Sint Maarten – begrotingsevenwicht een voorwaarde voor monetaire stabiliteit.
De schuldverlichting heeft hier volledige invulling aan gegeven.
Maar, plotseling droogde de markt van overheidsobligaties op.
De CBCS verloor een belangrijk monetair beleidsinstrument, maar óók hadden lokale institutionele beleggers nauwelijks nog goede investeringsmogelijkheden.

,,Om die kloof te dichten, ging de CBCS over tot de ontwikkeling van een markt van bedrijfsobligaties.”

Tromp hield bij de opening van de Simpson Bay Causeway een pleidooi om deze markt van obligaties, uitgegeven door ondernemingen, verder te laten groeien.
Een goed functionerende bedrijfsobligatiemarkt zal leiden tot concurrentie om de beste financiering, zal de financiële sector laten groeien en bevordert het gebruik van de goedkoopste manieren om te financieren.
Hoewel dit elders al tot resultaat heeft geleid, wordt het hier met enige angst en afkeer bekeken. Anders dan de Aqualectra- obligaties was er voor het Sint Maartense havenbedrijf brede deelname, maar dit komt ook dankzij de garantie (‘standby arrangement’) waarmee de CBCS bijstaat om de obligaties te kopen of verkopen als dat om monetaire redenen is vereist.
Een conditie is wel dat het bedrijf goed moet worden bestuurd.
Met een breder pakket aan monetaire beleidsinstrumenten hoopt de Bank de stabiliteit van de gezamenlijke gulden te blijven bevorderen, een vereiste voor groei en welzijn.

,,Ik ben er zeker van dat de positieve spin-off van de Simpson Bay Causeway voor de economie van Sint Maarten en daarmee voor de monetaire unie van Curaçao en Sint Maarten, zal aantonen dat de acties van de Centrale Bank de juiste waren.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties