27 C
Willemstad
• zaterdag 18 september 2021 07:32

Laatste reacties

- Advertentie -

TPO | Verkiezingen op Sint Maarten: stemmen kopen in de gevangenis

Criminelen blijven gewoon op de kieslijst staan | Column Ronald van Raak

Foto: Orange Movement SXM

Een politicus die op bezoek gaat bij de directeur van de gevangenis, van hem een lijst krijgt van gevangen die stemrecht hebben, om vervolgens de stemmen van deze gevangenen te kopen. Op Sint Maarten deed Silvio Matser het. Woensdag werd hij veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf.

De directeur van de gevangenis (die eveneens is veroordeeld) gaf Matser een lijst met tachtig namen, mannen die elk honderd dollar kregen. Voor een zetel heb je op Sint Maarten maar een paar honderd stemmen nodig. Het eiland is met 45.000 inwoners veruit het kleinste land in het Koninkrijk, maar de parlementariërs krijgen ruim 11.500 dollar per maand, veel meer dan politici in Nederland. Ook een gevangene die Matser heeft geholpen is veroordeeld. Twee andere verdachten kunnen niet meer worden veroordeeld, omdat ze ondertussen zijn vermoord. Bij de uitslag van deze verkiezingen in augustus 2014 bleek Silvio Matser veel stemmen te hebben gekregen in het kiesdistrict waar de gevangenis ligt. Daardoor kreeg hij als laatste op de kieslijst van zijn partij alsnog een plek in het parlement. In januari 2015 werd Matser al veroordeeld wegens belastingontduiking. Het is opmerkelijk: een politicus die stemmen kocht in de gevangenis mag nu in diezelfde gevangenis zijn straf gaan uitzitten.

Belastingfraude en stemmen kopen

- Advertentie -

Maandag 26 februari zijn er opnieuw verkiezingen op Sint Maarten, het eiland waar de bevolking nog altijd gebukt gaat onder de gevolgen van de orkaan Irma. De mensen zitten te wachten op een dak, op een baan en een inkomen, maar veel politici op het eiland lijken vooral bezig met zichzelf. Sint Maarten werd in 2010 een autonoom land binnen het Koninkrijk en heeft sindsdien zeven regeringen gehad. Het parlement van Sint Maarten bestaat uit vijftien leden en kabinetten hebben vaak een kleine meerderheid. Regeringen vallen vooral door ship jumping, op het moment dat een lid uit de coalitie stapt en samen met de oppositie een nieuwe meerderheid vormt – wat altijd gepaard gaat met verdenkingen van omkoping. Silvio Matser deed dat in 2015 toen hij de premier van zijn eigen partij liet vallen en als ‘onafhankelijk’ politicus verder ging.

Ook de huidige regering is afhankelijk van zo’n ‘onafhankelijke’ parlementariër, Chanel Brownbill, die ook wordt vervolgd voor belastingontduiking. Een andere ship jumper is Frans Richardson, die onlangs werd gearresteerd in een onderzoek naar fraude en corruptie, waarin de parlementariër wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen en het ontduiken van de belastingen. Frans Richardson wordt daarnaast ook nog verdacht van het ronselen van stemmen.

We weten wie de boeven zijn

Frans Richardson kan maandag gewoon weer gekozen worden in het parlement, als lijsttrekker van zijn eigen partij. Dat geldt ook voor Chanel Brownbill, die op de lijst staat van de grootste partij. Dat is de partij van Theo Heyliger, de machtigste man op Sint Maarten – de partij waar ook Silvio Matser zijn carrière begon. Theo Heyliger had nauwe banden met de Italiaanse gokbaas Francesco Corallo, die op dit moment in Italië voor de rechter staat wegens omkoping van vooraanstaande politici rondom Berlusconi.  Op Curaçao werd eerder oud-premier Gerrit Schotte veroordeeld omdat hij zich had laten omkopen door deze maffiabaas.

Het is triest, dat de mensen op Sint Maarten maandag een nieuw parlement moeten kiezen, terwijl het eiland moet worden opgebouwd, na de vernielingen door de orkaan Irma. Mensen op het eiland snakken naar een beter en eerlijker bestuur. Maar wat ze zien is vooral politiek gekonkel en crimineel gedrag. Toch is het geen toeval dat op dit moment zoveel politici worden opgepakt en veroordeeld. Dit maakt onderdeel uit van een grootschaliger onderzoek naar de verbondenheid tussen de onder- en bovenwereld op Sint Maarten, dat mede op verzoek van SP en VVD wordt gedaan – en dat ook de komende jaren zal worden voortgezet. Dit crimineel onderzoek kan niet zorgen voor betere politici op het eiland, maar het kan de bevolking wel duidelijk maken welke politici niet deugen. We weten wie de boeven zijn. Het is aan de kiezers om maandag een goede keuze te maken.

- Advertisement -

Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP en columnist voor ThePostOnline. Hij schreef ‘Op zoek naar ons. De politiek door andere ogen’.

Bron: ThePostOnline

- Advertisement -

Artikel delen

4 reacties

  1. hier doen ze hetzelfde, maar is nog niet uitgekomen.
    De MFK krijgt als rechtgeaarde maffiapartij altijd de meeste stemmen van de criminelen.
    ontneem gevangen het stemrecht… tuig hoort niet te stemmen.

  2. @ Renée. ten eerste heeft dit artikel het over stem fraude, letterlijk gezegd, omkopen. St Maarten is verrot tot op het bot, en het volk verdient wat het kiest. Kijk PIK pisas ( MFK/KFO )de vazal en loopse hond van Gerrit de Raaf, ook hij ging op de foto met dito vazalen en trollen in de koraal-specht gevang, waar straks zijn baas 8 jaar moet uitzitten 1.8 miljoen komt er nog bij over de drie jaar gevang van het mislukte hoger beroep Europees Hof, over tot de orde van de dag? .

  3. Zelfverrijking en gebrek aan integriteit is in alle vormen uitzonderlijk ongunstig voor het Koninkrijk. Zo heeft Nederland in het kader van het eigen belastingparadijs, het gebrek aan integriteit naar de eilanden geëxporteerd. Immers daar ontstond en bloeide de offshoresector waardoor zo deskundig belasting kon worden ontdoken dankzij de 100 belastingverdragen met andere landen. Die had Nederland zo bekwaam opgetuigd. Nu er te veel klachten van andere landen kwamen en ook het Europees Hof recent Nederland daarvoor streng berispte en veroordeelde, is opeens het kabinet om. Tot vorige week sprak premier Rutte met een rechtvaardige scheiding in het haar, nog pijnlijk getroffen en vastberaden dat Nederland absoluut geen belastingparadijs was. Er wordt nu cosmetisch wat aan de belastingontduiking gesleuteld, maar het gaat bij lange niet ver genoeg. Liberalen en christenen gaan prima samen. Zij weten waar Abraham de mosterd haalt, bovendien weet de linkerhand nimmer wat de rechter doet. In de ongunstige zin van het woord. Nu is de VVD de partij waarbij de meeste bestuurders wegens allerlei misstanden moesten verdwijnen van het politieke toneel. De christenen zijn daar ook uitermate gekwalificeerd in. De kat in het donker knijpen, zet aan tot kwade zaken. Aangezien er geen kwaad, of goed is dat eeuwig duurt, is ook een polytetrafluoretheen (PTFE, teflon) premier niet onbegrensd houdbaar. Evenmin is hij immuun voor een snel stijgend aantal schandalen. Er lijkt sprake van aardappelmoeheid die in het onverstoorbare uiterlijke doet craqueleren. Renée van Aller & John de Vries.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Rijksoverheid | Sluiting drugspanden op de BES-eilanden

De gezaghebbers van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) constateren een toename in drugshandel vanuit woningen en lokalen. Nu ontbreekt vaak de wettelijke grondslag...

ParadiseFM | Caribbean Motors failliet volgens eigenaar Autocity

Caribbean Motors is in feite failliet. Dat zegt Jolly Holding, de Arubaanse eigenaar van AutoCity, Ultimate Automobiles en Crown Automotives, in het Antilliaans Dagblad. Door verschuivingen in...

Democracy now! | Friday, September 17, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 17 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nog geen toestemming Centrale Bank Aruba voor verkoop Banco di Caribe

De Centrale Bank van Aruba (CBA) heeft nog geen toestemming gegeven voor de verkoop van Banco di Caribe aan United Group Holdings. Zo schrijft de CBA vrijdag...

Nu.cw | Aruba Tourism Authority richt zich op duurzamer toerisme

De ATA-directeur Ronella Croes heeft woensdag tijdens een bijeenkomst met de minister van Toerisme, Dangui Oduber, haar marketingplan voor 2022 toegereikt. Aruba Tourism Authority (ATA) heeft een strategie...
- Advertentie -