26.1 C
Willemstad
• donderdag 23 maart 2023

NOS | Aanklacht tegen Trump over zwijggeld lijkt vandaag niet te komen

Een mogelijke aanklacht tegen de Amerikaanse oud-president Donald Trump laat op zich wachten. Een speciale jury in New York, die zich over zijn zaak buigt, komt vandaag...

Democracy now! | Wednesday, March 22, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

NTR | ‘Caribische studenten willen eerlijke kansen voor medische studies’

Melissa Stamper Voor Caribische studenten die Geneeskunde, Tandheelkunde, Farmacie of Klinische Technologie willen studeren, is het ‘bijna onmogelijk’ om toegelaten te worden tot deze studies. Dat is erger...

CC | Could a digital Caribbean guilder improve financial inclusion in Curaçao & Sint Maarten?

WILLEMSTAD - Around the world, more than 60 central banks actively research the possibilities of a Central Bank Digital Currency (CBDC) as a digital form of cash...

CC | SER Curaçao advises on renewed gaming bill

WILLEMSTAD - The Social and Economic Council (SER) of Curaçao issued today its advice to the Minister of Finance on the renewed version of the draft National...

DH | Brison says he will never solicit anyone on social media that’s not his for illicit purposes

PHILIPSBURG--“It was a shocking moment for me,” United People’s (UP) party Member of Parliament (MP) Rolando Brison said on Wednesday as he addressed his recent detention on...
- Advertentie -

TPO | Getuige: Koninklijk Huis betrokken bij zaak Julio Poch

Er was sprake van ‘een hoger belang’;
het ongemoeid laten van Jorge Zorreguieta

Julio Poch en zijn advocaat Geert Jan Knoops in de rechtbank voor de openbare verhoren in zijn zaak tegen de staat. De oud-piloot daagt de ministeries van Justitie en Veiligheid en Buitenlandse Zaken voor de rechter. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Oud-Transavia-directeur Michiel Meijer heeft maandag opnieuw verklaard dat het Openbaar Ministerie hem heeft gezegd dat er in de zaak-Julio Poch sprake was van ‘een hoger belang’. Een uitspraak daarover van een officier van justitie met wie Meijer over ‘zijn’ piloot Poch heeft gesproken staat hem ‘in het geheugen gegrift’.

Het hogere belang zou neerkomen op het ongemoeid laten van Jorge Zorreguieta, de inmiddels overleden vader van koningin Máxima.

Lees ook – Justitie vernietigde cruciaal document in zaak Julio Poch

Dat zei Meijer als getuige op vragen van de rechter-commissaris in Rotterdam. Meijer wordt gehoord op verzoek van oud-Transavia-piloot Poch (67), die in zijn vroegere vaderland Argentinië is vervolgd voor zijn betrokkenheid bij zogeheten dodenvluchten tijdens het bewind van de Argentijnse dictator Jorge Videla in de jaren tachtig. Poch bereidt een schadeclaim voor tegen de Nederlandse Staat, omdat hij meent dat Nederland hem met onzuivere politieke motieven in handen heeft gespeeld van justitie in Argentinië.

Nederland zou hebben meegewerkt aan de uitlevering, via Spanje, van Poch aan Argentinië, om op die manier Zorreguieta uit de wind te houden. Zorreguieta was staatssecretaris van Landbouw onder Videla.

Bassiehof – De overeenkomsten tussen Julio Poch en Edwin de Roy van Zuydewijn

Meijer had in 2010 op eigen initiatief contact met het OM, onder meer om zich te beklagen over de manier waarop de Nederlandse recherche met zijn personeel omging. Transavia-medewerkers werden thuis opgezocht en naar eigen zeggen geïntimideerd. Zij waren het niet eens met het negatieve beeld dat van Poch werd geschetst. Poch was toen al in Spanje aangehouden, maar nog niet aan Argentinië uitgeleverd.

Poch heeft acht jaar in voorarrest in gezeten en werd uiteindelijk door de Argentijnse rechter vrijgesproken. Meijer heeft in de strafzaak hetzelfde verklaard als maandag in Rotterdam.

Dinsdag volgen de verhoren van Meijers toenmalige gesprekspartner bij het OM, Guus Schram, tegenwoordig hoofdofficier van justitie. Ook oud-Justitieminister Ernst Hirsch Ballin wordt gehoord. Later volgen nog twee andere verhoren.

Bron: ThePostonline

Naschrift KKC

Dinsdag volgen de verhoren van Meijers toenmalige gesprekspartner bij het OM, Guus Schram, voorheen Procureur Generaal van Justitie op Curacao, BES en Sint Maarten tegenwoordig hoofdofficier van justitie. Ook oud-Justitieminister Ernst Hirsch Ballin wordt gehoord.

Artikel delen

28 reacties

 1. Maxima zei dat het haar enorm speet, dat zo’n nobele man als haar vader, in zijn capaciteit als agricultureel staatssecretaris, zijn best had gedaan voor een fout regime dat grof mensenrechten heeft geschonden door o.a. mensen te folteren en uit vliegtuigen te kieperen.

  Het moet haar vast ook hebben gespeten dat hij blijkbaar niet snugger genoeg was om door te hebben dat hij zelf ook fout was.

 2. Uit gesprekken die gevoerd zijn met de voormalige Transavia directeur blijkt dat piloten van Transavia in het verleden onder druk zijn gezet om tegen Poch te getuigen met het argument hiermee een hoger doel te dienen. De vluchtschema’s van poch in zijn Argentijnse periode zijn minutieus nageplozen en daaruit blijkt dat hij alleen in gevechtsvliegtuigen heeft gevlogen en nooit in vrachtvliegtuigen. Met andere woorden; hij is op een vreselijke manier gnaaid door het Nederlandse O.M.

 3. @LastiwZ zegt: “Knoek-koe je meent toch niet dat het koningschap een “openbare dienst” is?
  Ik had je hoger ingeschat.

  Als het hoogste staats ambt i.c. het koningsschap door het publiek / met overheidsmiddelen betaald wordt, is het wat mij betreft een openbaar ambt.

 4. @Erica de vader van Máxima was staatssecretaris ten tijde van Videla, geen militair.
  Een kwalijke rol gespeeld destijds dat is bekend. Maar het Kon huis en hun vazallen hebben alles netjes onder het tapijt weten te vegen.

 5. @Brian S “Heb je geen koningshuis dan zit je met een President en Ministers die er fortuinen doorheen jagen. Ministers van Curacao reizen meer dan Willem!”

  Nu heb je een koningshuis, Een eerste minister én een kolonne Ministers. Koningshuis is totaal overbodig, broedt nieuwe mega-uitkeringstrekkers uit, reist het hele jaar met de plenaire “famille” af naar ski- en andere vakantie oorden, gaan varen met een boot die door het volk onderhouden wordt.

  Onze eilandelijke ministers zijn overigens ook totaal overbodig, een soort monarchen maar dan de bastard variant.

 6. @ lastiwz ….”Er is niets onconstitutioneels aan de de grondwet Er wordt in de grondwet zelfs een hele paragraaf aan gewijd.

  Technisch gezien heb je gelijk, maar we hebben ook Art. 3 van de grondwet.

  Art. 3 van de grondwet gunt mij technisch gezien het recht om naar dit hoogste staatsambt te dingen:

  ‘Alle Nederlanders zijn op gelijke voet in openbare dienst benoembaar.

  ’ Het is dus constitutioneel bekeken onconstitutioneel om de zogeheten constitutionele monarchie voor te behouden aan mensen die toevallig van “achteren” Van Oranje Nassau heten.

 7. Ik ben blij dat iedereen aanspraak kan maken op rechtsbijstand. Een van de grote verworvenheden van een rechtsstaat. Advocaten vervullen die rechtsbijstandsrol, waar vaak een pikant prijskaartje aan hangt en ook grof aan verdiend wordt. Maar zoals met elk beroep kleven daar ook nadelen en risico’s aan. Een van de toenemende risico’s van advocaten die in de zware criminelensector opereren is volledig doorzeefd worden door de tegenpartij van de criminele client van de advocaat die besluit iets te veel los te laten. Elk vak heeft zo zijn prijs.

 8. Brian S: het koningshuis een middeleeuws instituut?

  Wie volgde Paps Capriles op bij de MCB? Juist: zoon Chicu Capriles.

  Zo middeleeuws is het koningshuis dus blijkbaar niet.

  Wie volgde de randdebiel Anthony Godett op als premier? Juist: zus Myrna Godett.

 9. Of Maxima wel of niet wat met de Poch zaak te maken heeft doet niets af en het feit dat het hele koningshuis een zwaar over gesubsidieerd middeleeuws inconstitutioneel instituut is. Wel mooi als nationaal symbool misschien en de sprookjesachtige tint die het uitwasemt maar dan wel gewoon tegen Balkenende norm vergoeding.

  Heb je geen koningshuis dan zit je met een President en Ministers die er fortuinen doorheen jagen. Ministers van Curacao reizen meer dan Willem!

 10. @CR: lul er maar om heen. Dit is geen antwoord op mijn vraag.

  Iemand dacht niet hetzelfde als Videla en werd uit een vliegtuig gegooid.
  Iemand denkt niet hetzelfde als @CR en er mogen van hem aanslagen op die andersdenkende gepleegd worden.

  Frisse jongen ben jij.

 11. Of Maxima wel of niet wat met de Poch zaak te maken heeft doet niets af en het feit dat het hele koningshuis een zwaar over gesubsidieerd middeleeuws inconstitutioneel instituut is. Wel mooi als nationaal symbool misschien en de sprookjesachtige tint die het uitwasemt maar dan wel gewoon tegen Balkenende norm vergoeding.

 12. @LaStiwz : advocaten kunnen hun ogen niet meer sluiten voor wat hun client allemaal op hun kerfstok heeft. Als jij besluiten om boeven te verdedigen (tegen een hoge vergoeding) dan heeft dat ook de consequentie dat je zelf ook wel eens slachtoffer kan worden. Echte top advocaten zouden ook op het gebied van ethiek toppers moeten zijn, maar daar ontbreekt het nogal vaak aan

 13. @CR: Wat is er anders aan: “…Ik vind het eigenlijk wel een goede ontwikkeling dat er nu wat aanslagen op advocaten hebben plaatsgevonden…” en het uit vliegtuigen gooien van politieke tegenstanders?

 14. ” maar Knoops kan toch uit medelijden met de nabestaanden denken, “deze hufter hoef ik niet te verdedigen”.”
  helemaal mee eens: advocaten gaan er prat op dat “iedereen recht heeft op een advocaat” alleen dat betekent niet dat je je als advocaat moet verlagen om de verdediging van oorlogs misdadigers of andere zwaar criminelen op je moet nemen.
  Ik vind het eigenlijk wel een goede ontwikkeling dat er nu wat aanslagen op advocaten hebben plaatsgevonden: als je besluit om als faust een pakt met de duivel te sluiten, dan moet je ook de gevolgen daarvan willen onderzien

 15. 8 jaren in voorarrest is mensonwaardig dus laat de staat der Nederlanden maar over de brug komen.

  Wat mensonwaardig is zijn die moeders die tientallen jaren hun kinderen missen dankzij Poch en zijn vriendjes! Hij is vrijgesproken aan gebrek aan bewijs. Dat is makkelijk. Getuigen zijn uit een vliegtuig gegooid en ze hebben 30 jaar de tijd gehad om al het bewijs op te ruimen! Al zou Poch ten onrechte hebben vastgezeten dan denk je aan al die duizenden die gemarteld en vermoord zijn en waarvoor nooit iemand zal zitten! Nazi Duitsland heeft miljoenen mensen vermoord en hoeveel kregen echt straf?
  Poch heeft gekregen wat hij verdiende!

 16. En waar kan ik ergens lezen dat de koninklijke familie betrokken is bij deze zaak?

  Of is het enkele feit dat de dochter van een staatssecretaris, die in hetzelfde land woonde waar Poch voor vloog, de vrouw is van de Koning?
  Dan hebben we allemaal wel iets op onze kerfstok.

 17. De vader van Maxima zat toch ook fout tijdens de dictatuur van Fidela? Het zou best kunnen dat hij samen met Poch in het zelfde leger heeft gediend.

  Dat advocaten geen geweten hebben is bekend maar Knoops kan toch uit medelijden met de nabestaanden denken, “deze hufter hoef ik niet te verdedigen”.

 18. Het koningshuis is een middeleeuws despotisch instituut, totaal onconstitutioneel, zou hooguit een pro forma vergoeding moeten krijgen. Een grote farce is het, een wereldreizende champagne en kaviaar familie behorende tot de 1% jet-set elite van de wereld die zichzelf prima kan bedruipen. Tevens grootste en wrekkerigste uitkeringtrekker van het koninkrijk.

 19. Wat voor toevoeging heeft het koningshuis nog anno 2019, wie het weet mag het zeggen. Wat de zaak Poch betreft; vanaf de eerste dag had ik door dat die man op een slinkse manier is genaaid ten behoeven voor een hoger doel. Bij latere onderzoeken was al gebleken dat deze man nooit in vrachtvliegtuigen heeft gevlogen dus kon hij zich ook nooit schuldig hebben gemaakt aan het gene wat hem ten laste werd gelegd. 8 jaren in voorarrest is mensonwaardig dus laat de staat der Nederlanden maar over de brug komen.

 20. Tijd om dat koningshuis af te schaffen.
  EUR 100.000.000 kost deze “royal” familie per jaar.
  En dan ook nog de criminele elite uit de wind houden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -