26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

TPO | De afkeer van Nederland op Sint Eustatius is groot

HomeMediaTPO | De afkeer van Nederland op Sint Eustatius is groot

Terwijl we ruim 20.000 euro per inwoner in het eiland hebben geïnvesteerd | Ronald van Raak

Fort Oranje op Sint Eustatius | Foto Ronald Van Raak

‘Maar ik zei tegen de minister, met mijn vinger wijzend naar zijn neus. Ik zei tegen hem, als je komt en wanneer je komt, wees dan voorbereid op de consequenties. Want als je de militairen meeneemt zullen wij ze vermoorden en verbranden in de straten van Sint Eustatius.’ Dit zei Clyde van Putten, de belangrijkste politicus op het eiland die vorige week de verkiezingen won.

Deze uitspraak is uit 2017, nadat het eiland werd getroffen door de orkaan Irma. Den Haag bood noodhulp aan en militaire ondersteuning om de ergste schade te herstellen. Hulp die door Van Putten werd gebruikt om zijn eilandgenoten op te zetten tegen ‘The Dutch’, zoals de mensen op dit Engelstalige eiland het zeggen. Hij dreigde deze hulpverleners te vermoorden en hun lijken daarna te verbranden en zelfs door de straten te slepen.

‘De Statianen hebben dezelfde partij en dezelfde personen gekozen die vóór 2018 door wanbeleid het eiland verwaarloosden’

Van Putten is de winnaar van de verkiezingen, zijn partij PLP kreeg drie van de vijf zetels in de eilandsraad. In totaal hebben op het eiland ruim 1.500 mensen gestemd, de opkomst was met bijna 77 procent bijzonder hoog. Clyde was ook aan de macht toen in februari 2018 het bestuur van Sint Eustatius buiten werking werd gesteld. Reden was de ‘ernstige taakverwaarlozing’ door dit bestuur, dat het eiland had laten vervallen. Daarbij was sprake van fraude en corruptie en van discriminatie en intimidatie. Het bestuur van dit Caribische eiland – onderdeel van Nederland – weigerde het Nederlandse toezicht en ook de Nederlandse wetten te erkennen. Ik vond het een heel moeilijk besluit om de lokale democratie op dit eiland tijdelijk op te heffen. Toch heb ik daar mee ingestemd, zoals de Kamerleden van alle andere partijen in de Kamer hebben gedaan.

Sindsdien hebben we in totaal ruim 65 miljoen euro geïnvesteerd in Sint Eustatius, dat is zo’n 20.000 euro per inwoner. In de infrastructuur, de voorzieningen en beter bestuur. Daarbij is veel misgegaan, het is niet gemakkelijk om vanuit Den Haag een klein eiland in de Caraïben op te bouwen. Zeker niet in tijden van Corona. Toch ligt het eiland er nu veel beter bij dan in 2018. Vorige week hebben de bewoners een nieuwe eilandsraad gekozen, als eerste stap op weg naar herstel van het lokale bestuur. Daarbij hebben de Statianen dezelfde partij en dezelfde personen gekozen die vóór 2018 door wanbeleid het eiland verwaarloosden. Dezelfde politici die ook een afkeer prediken tegen Nederlanders en willen breken met ons land. Een bewuste keuze: Van Putten was de lijstduwer van zijn partij, maar is door de kiezers met voorkeurstemmen gekozen.

‘Doorgaan met politici die niet willen samenwerken heeft geen zin’

De afkeer op Sint Eustatius zit diep, zo merkte ik in 2012 tijdens een bezoek met de Tweede Kamercommissie. Nadat we aankwamen bij ons hotel bleek alles afgesloten en alle medewerkers waren vertrokken. De bedden waren helemaal niet verschoond en het sanitair was niet gereinigd. Dit is nogal een belediging in de Caribische culturen, waarin gastvrijheid zo belangrijk is. Hoe anders gaat dat op Saba, het buureiland dat eveneens onderdeel is van Nederland. Een prachtig eiland. De bewoners zijn niet alleen trots op hun eiland, maar ook op de band met ons land. Blij met de investeringen. Daarbij worden door de ministeries veel fouten gemaakt en ik nodig de bewoners van Saba vaak uit om die problemen met ons te delen. Waarna ik merk dat in de Tweede Kamer iedereen bereid is om voor het eiland verbetering te eisen.

We moeten niet klagen over de keuze van de Statianen, het is hun goede recht om hun eigen toekomst te bepalen. Het is hun keuze geweest om te stemmen voor politici die een afkeer hebben van Nederland. Deze stemming zullen we serieus moeten nemen. Afstand nemen van Nederland kan echter niet door middel van een verkiezing, dat kan alleen in een referendum. Ik stel voor om naar aanleiding van de verkiezingen op Sint Eustatius een referendum te organiseren, zodat de bewoners zich kunnen uitspreken. Over de vraag of zij onderdeel willen zijn van Nederland of niet. Of zij steun willen uit Nederland of niet. Of zij een Nederlands paspoort willen of liever niet. Doorgaan met politici die niet willen samenwerken heeft geen zin. Dat leidt alleen maar tot nog meer boosheid, zo heeft het verleden helaas bewezen.

Bron: The Post Online

17 reacties

  1. Het is voor Nederland en Nederlanders zó gemakkelijk om iets te vinden over (ex-)bestuurders, (ex-)leiders, politici of bekende personen van een van de eilanden binnen tropisch Nederland.
    Het gebruik van termen als: “toekomstige dictators” is het van een duidelijk Trumpiaans etiket voorzien van mensen. Zo is de moord op Pim Fortuyn ook ingeleid, dus doe dit soort uitspraken NIET!

    Ongeacht wat je van een persoon vindt, of beweringen wel of niet ‘waar’ zijn, dit mag nooit een reden zijn om dan maar de rest van de bevolking steun te onthouden.

    Uiterst laakbaar zijn kwalificaties over de bevolking als “gepeupel” en “dom”. Dat doet denken aan hoe deze begrippen in Nederland in de 17e eeuw gebruikt werden om wat toen heette “de onderstand” aan te duiden. In Nederland is niets nieuw onder de zon.

  2. Clyde van Putten is de Maria, Wiels, Martina S. , Suzy , Don Martina, Coopers, Jamalodin, Tromp, Geus, Alberto, Sluis, Jonis, Schotte, Betrian Begina etc etc van Statia…

    Allemaal lui die zichzelf goed verzorgd hebben, het gepeupel aan een lijntje houden en graag op deze controleloze voet verder willen,

    Ze bouwen niets, ze melkennen verrijken zich slechts.

    Nooit wens ik onder deze politici autonoom/ onafhankelijk te zijn.

    Het zijn je toekomstige dictators.

  3. Met de eindeloze domheid van deze Clyde is het eiland met of zonder Nederland reddeloos verloren. Behalve Clyde zijn friends & family natuurlijk. Dus zo dom is hij toch niet.

  4. Het komt erg doorzichtig over om iedere keer dat een volksraadpleging het “verkeerde” resultaat oplevert, om dan maar om de volgende te verzoeken. En dan zeker net zo lang doorgaan totdat het “juiste” resultaat eruit komt?

    Bovendien worden die verzoeken gedaan door mensen die geen inwoners van een van de eilanden zijn. En daarmee, volgens de wetten van het land, niet relevant. Iemand die in de tweede kamer zit zou dat moeten weten. Dus is er een andere reden om zoiets te zeggen. We spreken dan over het inspelen op onderbuikgevoelens bij stemmers in Europees Nederland, en helemaal niet gericht op de caraibische eilanden. Dit soort van demagogie is heel typisch geworden voor sommige groeperingen met de verkiezingen in aantocht. Je zou het een soort Trump-effect kunnen noemen: het hoeft niet waar te zijn, maar er blijft altijd wel wat hangen. Hoe anders spreekt hier een vertegenwoordiger van de SP, dan in de jaren van de Vietnam-oorlog, toen deze partij een succesvolle campagne voerde naar de Amerikaanse burgers: What would you tell your children why you tolerated this war?

    Het voortdurend hameren op: heb je kritiek, dan moet je maar snel onafhankelijk worden, dan is Nederland er vanaf, geeft te denken. In de dekolonisatieverdragen van de Verenigde Naties – òòk ondertekend door Nederland – is juist hiervoor niet alleen gewaarschuwd, het is ook niet toegestaan om voormalige gebiedsdelen zomaar “onafhankelijk” te verklaren, zonder dat ze zelfredzaam zijn en voldoende bronnen van bestaan hebben. Zou zoiets toch gebeuren, dan kost dat Nederland door sancties, unilateraal èn multi-bilateraal veel meer geld.
    Den Haag weet dat heel goed. Die kaart is ook al een paar keer gespeeld en de terugslag wordt als té groot bevonden.

    Om toch meer grip op deze “vakantiegebieden voor Nederlandse ambtenaren en politici” te krijgen wordt de stok met de wortel steeds een stukje verder afgehouden. Het is denk ik belangrijk voor de bevolking van (o.a.) Statia om een eigen strategie te hebben, los van wat de KMA-kolonel Knops aan strategie heeft. Want alleen reageren daarop leidt niet tot de doelen van de eigen strategie.

  5. Drekkie wat heb je eten vandaag, een slangen kop. Je hebt het over ons en wij!, je hebt helemaal geen reet te vertelen op dat klipje, het is gewoon een provincie van NL dus je bent gewoon een Nederlander met een NL paspoort van Putten.

  6. En bedenk maar: het is al een keer geprobeerd, en te licht bevonden door ons. “Zelfstandig worden, per post opgedrongen” heette dat toen.
    Wijlen J.M.G Evertsz heeft daar toen geen stokje voor gestoken, maar een heel woud!!!
    Kunnen jullie nog even mee vooruit dames.

  7. @Allen die een referendum willen opdringen hier op KKC:
    WIJ, en wij ALLEEN, beslissen wanneer, en onder welke voorwaarden wij weggaan. Het is hier geen kwestie van “Nu jullie ons geld kosten, moeten we er maar mee kappen”
    Hadden jullie maar toen in de slaventijd moeten doen.
    Daaaaag.

  8. St. Eustatius; opp. 21 km2, ca. 3150 inwoners. Productie; vrijwel volledig afhankelijk van energie opslag door derden, beperkte inkomsten uit toerisme. Voor de rest volledige afhankelijke van de ‘boze witte mannen’ (die vermoord moeten worden) voor hun inkomen. Economische groei die leidt tot enige vorm van zelfstandigheid is hoogst onwaarschijnlijk. Dus niet meer en niet minder dan een blok aan het been van de voormalige kolonisator die eigenlijk niets te zoeken heeft op dit eilandje niet vanwege politiek/ economische redenen en nog minder vanwege de geopolitieke positie van het eilandje.

  9. Het houden van een referendum in tijden van crises is buitengewoon laag,goedkoop en onetisch.Het is gewoon spelen met onderbuik gevoelens van de bevolking in tijden van nood. Degenen die hiervoor op dit moment pleiten moeten zich gewoon diep schamen. Het is tevens een illusie om te denken dat staatkundige structuur sec welvaart met zich meebrengt. Mensen die hiervoor op dit moment pleitten hebben slechts een “ visie” en dat is gratis geld uit Nederland nu dat de lokale geldput voor de lokale elite die normaalgesproken van overheidsgelden snoept leeg is.

  10. Lijkt mij een goede zaak dat op korte termijn een referendum te organiseren op St Eustatius. Een goed voorstel.
    Lijkt mij ook een goede zaak om dat op Curacao te doen. Zo snel mogelijk na ondertekening van de overeenkomst met Nederland. Bij de evaluatie na drie jaar en aan het einde van de overeenkomst.

  11. Jouw reactie is in afwachting van moderatie.
    De “schrijfsels” van Van Raak worden slecht verdragen, en wekken weerstand op.

    Maar maakt dat ze minder waar?
    Er is idd Ang 20.000 pp gestoken in de samenleving.
    Mag best genoemd worden, comfortabel feit voor Nederland, zéér oncomfortabel feit voor de zittende bestuurskliek op Sint Eustatius.

    Die steken die 20.000 namelijk niet in de samenleving, maar liever in hun eigen zak.

    Ik blijf van Raak waarderen voor zijn onomstotelijk als oncomfortabel betitelde, doch zéér feitelijke stukken, die de lokale politiek hast omdat ze ze niet kunnen ontkrachten.

    En dan krijg je dus de typische goedkope politicus eigen ” ad hominem ” aanvallen.
    Op de man, op de persoon, ipv op de feiten.

    Dus Van Raak, zie het als een compliment dat ze je verguisen! Het betekent dat je het bij het juiste eind hebt.

  12. Het is heel verstandig dat can Raak opstapt. Hij heeft NL steeds minder draagvlak met zijn constant polariserende stukken. Dat diet ook geen enkel goed.

  13. Ik zou zeggen tegen Rutte laat Van Putten zo snel als mogelijk een referendum uit schrijven en het eiland op eigen benen verder gaan.

  14. Ik weet niet waar Van Raak mee bezig is. Weet hij dat zelf eigenlijk wel? Zijn verhaal wordt nu al enige tijd herhaald in de media.
    Zijn ingezonden afscheidingen in diverse bladen werken super polariserend en doen noch de eilanden goed, noch enige vorm van pogingen tot samenwerking.

    Bovendien vormt het strooien van bedragen die besteed zouden zijn aan Statia, het schetsen van een vertekend beeld. Iedereen weet dat als Nederland ‘steun’ verleend, een groot deel daarvan gaat zitten in uurtarieven van Nederlandse bedrijven. Andere delen in aanschaffingen buiten het eiland. Zo gaat het ook al jaren met de zgn. Ontwikkelingssamenwerking van Nederland. Dat is een economisch instrument ten behoeve van het Nederlandse bedrijfsleven. Ook als we de geldstromen van en naar het eiland bekijken, zien we dat er meer geld wegvloeit dan er bijkomt.

    Het lijkt ondertussen op een onderdeel van een grotere campagne waarin Van Raak als ongeleid projectiel slechts een instrument is.
    Er zijn meer signalen die duiden op de voorbereidingen van een breuk met de huidige situatie, nu de bevolking van Statia een duidelijke boodschap aan Den Haag heeft afgegeven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties