29 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 15:46

Extra | Journaal 7 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Ingezonden | Covid en eigen computer

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

ParadiseFM | Mogelijk eerder versoepelingen

De overheid gaat mogelijk eerder dan 17 mei een aantal versoepelingen doorvoeren in de coronamaatregelen. Dat zei premier Rhuggenaath vanmorgen op Paradise FM. De overheid voert al gesprekken...

Democracy now! | Thursday, May 6, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Nu.cw | Vrijwel alle namen in nieuwe kabinet-Pisas bekend

Beoogd premier Gilmar ‘Pik’ Pisas heeft zijn nieuwe kabinet bijna compleet. De MFK en de PNP hebben inmiddels voor de meeste portefeuilles een kandidaat aangedragen. Het Antilliaans Dagblad...

Nu.cw | Flow/UTS belooft beterschap met nieuwe aanpak problemen

Goed nieuws vanuit Flow/UTS. Het bedrijf heeft toegezegd flink te gaan investeren in betere en stabiele telecom- en internetverbindingen. Technici zullen over het hele eiland problemen zo...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaTPO | Bevrijd ons van het geklets van consultants

TPO | Bevrijd ons van het geklets van consultants

Leeft u straks in ‘Ikhoven’, of toch in ‘Samendam’? | Column Ronald van Raak

Leeft u straks in ‘Ikhoven’, of toch in ‘Samendam’?
Leeft u straks in ‘Ikhoven’, of toch in ‘Samendam’?

Ik heb ze te vaak voorbij zien komen, bestuurders die in de Tweede Kamer ongegeneerd komen pleiten voor de ‘entrepreneurial spirit’ van hun ‘top dogs’, die ‘meer respect willen voelen in hun beloning’. Ik lees ze met plaatsvervangende schaamte, brieven van de regering die bol staan van de ‘regieberaden’, ‘vliegwielprojecten’, ‘spiegelgesprekken’ en ‘cockpit overleggen’.

Dure consultants blijven ons maar overladen met hun goedkope retoriek. Onlangs kreeg ik een heuse ‘scenario-planning’ onder ogen, bedoeld voor alle vierhonderd gemeenten in Nederland, waarmee lokale bestuurders kunnen nadenken over de ‘Gemeenten van de Toekomst’. Na deze ‘verkenning’ weten u en uw lokale bestuurder of u in 2030 zult leven in ‘Ikhoven’ of in ‘Samendam’, of dat het toch een ‘Staatsburcht’ wordt.

‘Baanbrekend gedachtengoed’

‘Gemeenten van de Toekomst’ is een project van het ministerie van Binnenlandse Zaken, opgezet samen met ‘BeBright Consultancy’, een ‘strategie- en innovatie adviesbureau’ dat dit ‘baanbrekende gedachtengoed’ heeft ontwikkeld. Op de website staan ook filmpjes, die de lokale bestuurders duidelijk moeten maken wat eigenlijk met ‘Ikhoven’, ‘Samendam’ en ‘Staatsburcht’ wordt bedoeld. We krijgen respectievelijk uitleg van een lifestyle coach, moeten naar de cornerstone academy en leren over het belang van een client manager. Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt trots dat Shell en Philips en ook het ministerie van Defensie (!) graag bereid zijn om de gemeenten te helpen in deze ‘toekomstverkenning’. Dure consultants hebben aan dit project ongetwijfeld veel geld verdiend, maar wat moeten die lokale bestuurders hier nu mee?

Afgescheept met een website

Sinds vorig jaar zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de thuiszorg, de jeugdzorg en de re-integratie. Allemaal taken waar gemeenten niet op waren berekend, maar die ze toch in korte tijd moesten uitvoeren – en ook nog eens voor fors minder geld. Je hoeft geen dure consultant te zijn om te snappen dat dit niet kan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken beloofde de gemeenten met de decentralisaties te helpen en kondigde aan ‘langs de weg van intervisie, kennisuitwisseling en gezamenlijke instrument-ontwikkeling burgerkracht en maatschappelijk initiatief’ te stimuleren. Lokale bestuurders hebben behoefte aan een ministerie dat opkomt voor de belangen van gemeenten en politiek Den Haag laat zien waarom bepaalde taken niet kunnen worden uitgevoerd. Het is schrijnend dat deze gemeenten nu worden afgescheept met een website.

Hoe komen we er ooit nog vanaf?

In 2010 heeft de Tweede Kamer de ‘Roemer-norm’ ingevoerd, zodat de ministeries niet meer dan tien procent van hun personeelskosten mogen uitgeven aan dure externen. Bij de meeste ministeries is dit aandeel daarna flink gedaald, maar niet bij Binnenlandse Zaken – dat staat op bijna 25 procent. Ook veel gemeenten die na de decentralisaties de zorg niet op orde kregen zijn maar meer consultants gaan inhuren. Dat is niet alleen weggegooid geld, maar ook slecht bestuur. Overal zetten deze verkopers van gebakken lucht de voet tussen de deur. Hoe komen we ooit nog van deze kletsende klasse af? Deze week werd besloten tot het instellen van een staatscommissie die gaat kijken naar het functioneren van onze democratie. Ik geef deze nieuwe commissie graag de volgende onderzoeksvraag mee: Hoe bevrijden we ons van het geklets van consultants?

Ronald van Raak Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP en columnist voor ThePostOnline. Hij schreef 'Op zoek naar ons. De politiek door andere ogen'.
Ronald van Raak
Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP en columnist voor ThePostOnline. Hij schreef ‘Op zoek naar ons. De politiek door andere ogen’.

Bron: ThePostOnline

3 reacties

  1. Consultants zijn narcisten van de bovenste plank. Hebben zelf geen enkele beroepsvaardigheid – anders zouden ze immers met hun beroep bezig zijn – hun voornaamste bezigheid is name-dropping.
    Vaak zijn ze al op jonge leeftijd mislukt op school en opleiding. Het zijn mooi- en druktemakers. De parasieten van de maatschappij gehuld in strakke maatpakken.

  2. De moderne ‘consultant’ is vergelijkbaar met de ‘wonderolie’ koopman van meer dan 100 jaar geleden. Consultants zijn de grootste oppervlakkig kletskousen die allerhande pseudo wetenschap over ons uitbraken en er op uit zijn hun opdrachtgevers alle geld uit de zakken te kloppen. Wat ze geleerd hebben en wat hun specialisme is, behalve dan een vlotte babbel, is vrijwel altijd volstrekt onduidelijk.

  3. En dan hier Ronald.

    Hier betaalt een mafiafamilie tonnen aan consultantsfacturen van… een consultant die de MAVO zelfs met diplomafraude niet kon afmaken, daarna meerdere malen failliet is gedaan, een moord heeft gepleegd en verdachte is in een tweede moordzaak en tot 3 jaar cel veroordeeld is wegens corruptie na reeds vele malen veroordeeld te zijn voor een reeks van fraudes.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties