26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

TPO | Belasting ontduiken met de ‘Koning van Curaçao’

HomeMediaTPO | Belasting ontduiken met de ‘Koning van Curaçao’

Column Ronald van Raak

Soundtrack: Anita Meyer’s ‘Why Tell Me Why’

Het was toch wel weer verbijsterend om te zien hoe gemakkelijk het is voor de rijken om de belastingen te ontduiken. Vorige week vrijdag werd Gregory Elias, ook wel de ‘Koning van Curaçao’ genoemd, in de Tweede Kamer verhoord.

De Kamer doet een onderzoek naar belastingontduiking. Curaçao speelt daarin een sleutelrol en deze Elias is een sleutelfiguur. De allerrijksten kunnen hun geld anoniem via een ‘trustkantoor’ uit het zicht van de belastingdienst houden. Volgens experts wordt op zo’n manier zeker 150 miljard euro van onze rijke landgenoten verborgen gehouden. Een netwerk van dubieuze banken, foute fiscalisten en onbeschaamde accountants op het eiland maakt deze rijken vervolgens nog rijker. Hoe rijk Gregory Elias zelf is weten we niet. In 2002 kreeg hij tientallen miljoenen euro voor de verkoop van een trustkantoor aan Fortis Bank – en sindsdien zal zijn vermogen flink zijn gegroeid. Maar Elias heeft zijn eerste geld niet verdiend in de financiële sector, maar in de popmuziek. In de jaren tachtig maakte hij naam als tekstschrijver voor o.a. Anita Meyer, met wie hij in 1981 een nummer één-hit scoorde met Why Tell Me Why.

Vragen stellen heeft zin

Curaçao is een klein eiland, waar echter veel geld in omgaat. Het is ook een land waar de grenzen tussen de onder- en bovenwereld erg dun zijn. Deze week startte het hoger beroep van oud-premier Gerrit Schotte, die eerder is veroordeeld tot drie jaar gevangenis. Omdat hij zich heeft laten omkopen door gokbaas Francesco Corallo. Die liet zijn boeken gewoon doen door accountant KPMG. Corallo is zelf ook opgepakt, vanwege het omkopen van politici in Italië. Dat gebeurde via de Fortis Bank. Vorig jaar heb ik tientallen Kamervragen gesteld over de manier waarop Curaçao wereldwijd illegaal online-gokken mogelijk maakt, waarbij veel crimineel geld wordt witgewassen. Dit soort misstanden openbaar maken heeft ook zin gehad: deze week kwam het bericht dat het telecombedrijf van Curaçao (UTS) gaat stoppen met het faciliteren van illegale goksites. Deze maatregel heeft het overheidsbedrijf naar eigen zeggen genomen vanwege ‘de negatieve berichtgeving’ en ‘de schade die het bedrijf als gevolg daarvan ondervindt.’ Ik zou zeggen, graag gedaan. En u ziet: kritische vragen stellen heeft wel degelijk zin.

‘Name your price’

Name your price and I will toss the dice’, zingt Anita Meyer in ‘Why Tell Me Why’, dat in 1981 in ons land de best verkochte single werd. Gregory Elias is een bijzonder interessante figuur, die ook veel aanzien geniet op Curaçao. De oud-muzikant organiseert onder meer een Caribische versie van het North Sea Jazz Festival en werd in 2016 bekend toen hij na het ‘normaliseren’ van de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Cuba in Havana een gratis concert organiseerde met de Rolling Stones. Maar de naam van Gregory Elias en zijn trustkantoren komt ook veelvuldig voor in de ‘Panama Papers’, de gelekte documenten over internationale belastingontduiking. ‘Ik ken niet veel mensen, wel kennen veel mensen mij’, zei Gregory Elias in de Tweede Kamer. Ik weet niet wat de prijs is van Elias – en ook niet hoe zijn dobbelstenen rollen. Wel weet ik dat via zijn trustkantoren heel veel belasting wordt ontdoken. Het is goed dat deze praktijken nu door de Tweede Kamer worden onderzocht – en op deze manier openbaar worden gemaakt. Alleen dan zijn regeringen bereid om maatregelen te nemen en een einde te maken aan dit soort zwendel. En dan heeft Gregory Elias weer alle tijd om mooie popliedjes te schrijven.

Bron: ThePostOnline

3 reacties

  1. Ik stel voor om zijn achternaam notarieel te laten veranderen… in plaats van van Raak, veranderen in van Mis…
    Bosman idem: Bosvrouw ipv Bosman!!
    Ik ben het niet vaak eens met wat Miep zegt, maar dit keer treft zij 100% doel. Chapeau Miep.
    Kiko ook.

  2. ach van Raak heeft een eigen Kolum omzichzelf te bevredigen – het meest zielige is te zien aan Linkse figuren is dat ze altijd willen meedelen van andermans prestaties -vent-ga eens iets echt nuttigs doen zoals hard werken ipv alleen maar hard janken en achter andermans geld aan te willen gaan -eenmaal belasting over een inkomst betalen is absoluut voldoende-belasting over al belaalde belaste goederen etc is gewoon diefstal.
    Iedereen heeft het recht om zijn verdiensten zelf te mogen houden en de luie armoedzaaiers moeten maar aan het werk gezet worden.

  3. Van Raak, je moet eens een toontje lager gaan zingen. Curaçao heeft zijn eigen belasting regels. Wij hoeven dat gegraai van Nederland hier niet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties