31 C
Willemstad
• dinsdag 18 juni 2024

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 juni 2024

Opinie | UPG-status Koninkrijksdelen: ook sociaal-economische rechten

Opinie Wessel Geursen | Persbureau Curacao De discussie over de voordelen van de ultraperifere gebied (UPG)-status voor de Caribische Koninkrijksdelen is opnieuw opgelaaid, mede door een recente motie...

PBC | Rekenkamer Aruba vernietigend over overheids-NV’s

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Het op afstand zetten van overheids-NV’s op Aruba heeft geleid tot een chaos bij die bedrijven. Alleen het elektriciteitsbedrijf WEB lijkt de tand der...

NRC | Tandeloos pensionadobankje

Begreep ik nou dat de van aanranding en verkrachting verdachte knuffelmarokkaan in de pauze van zijn rechtszaak gezellig stond te koffieleuten met jongens en meisjes uit de...
- Advertisement -spot_img

Toiletten slikkers stuk

HomeNieuwsToiletten slikkers stuk

Den Haag/Willemstad – De zogenoemde ‘slikkerstoiletten’ in het cellencomplex Rio Canario, waarvan op Curaçao aangehouden bolletjesslikkers gebruik moeten maken, werken op dit moment niet optimaal.

Dit valt op te maken uit antwoorden van de minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) op in september gestelde vragen in de Tweede Kamer van de leden Ahmed Marcouch en Martijn van Dam (beiden PvdA) over de drugssmokkel via Schiphol. De twee PvdA-leden suggereren dat vanwege een cellentekort op Curaçao, de Curaçaose autoriteiten drugssmokkelaars met opzet pas in Nederland laten oppakken. Maar, zo verzekert Opstelten:

,,Het is de afspraak dat verdachten van drugssmokkel opgepakt worden op Curaçao.”

Hij schrijft in zijn antwoord:

,,Het Openbaar Ministerie (OM) heeft geen aanleiding om te veronderstellen dat personen die reeds op Curaçao als verdachte zijn aangemerkt, toch de mogelijkheid krijgen om naar Nederland te vliegen.”

De Nederlandse minister wijst erop dat er goede afspraken zijn gemaakt om drugssmokkelaars op Curaçao al tegen te houden.

,,Op de luchthaven van Curaçao is al geruime tijd een gemeenschappelijk grenscontroleteam (GGCT) actief waarin de Koninklijke Marechaussee (KMar) participeert vanuit de flexibele pool KMar”

, zo legt Opstelten uit. Hij vervolgt:

,,De Curaçaose autoriteiten dienen hetzelfde doel als de Nederlandse.
De omstandigheden waarin zij werken verschillen echter sterk van die in Nederland.
Deze verschillen kunnen het beste worden overbrugd door nauwe samenwerking en goede contacten.
Een integrale aanpak van de drugssmokkel is noodzakelijk om deze effectief aan te kunnen pakken.
Het Schipholteam en de 100 procent-drugscontroles op vluchten uit bepaalde hoog-risicolanden maken deel uit van deze integrale aanpak.
Curaçao is een van de landen die onder het 100 procent-controleregime vallen.
Het Schipholteam heeft op dit moment geen rol in de 100 procent-drugscontroles. Er wordt momenteel wel gekeken naar een versterking van de integrale aanpak en de specifieke rol van het Schipholteam hierin.”

Opstelten wijst erop dat de rechtshandhaving op Curaçao de verantwoordelijkheid is van het land Curaçao.

,,De drugsbestrijding op Hato Airport valt onder de verantwoordelijkheid van de minister van Justitie van Curaçao. Voor de aangehouden drugssmokkelaars niet zijnde bolletjesslikkers, is er voldoende celruimte beschikbaar op Curaçao”

, aldus de Nederlandse Justitieminister.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties