30 C
Willemstad
• woensdag 21 april 2021 17:36

PBC | Rekenkamer: ernstige tekortkomingen en zwaktes financieel beheer overheid

Persbureau Curacao De Rekenkamer constateert bij herhaling dat er ernstige tekortkomingen en zwaktes zijn in het financieel beheer van het Land. Dit heeft geleid, om 10 oktober 2010...

PBC | Overheid neemt besluit avondklok pas op 3 mei

Persbureau Curacao De maatregelen die gisteren zijn ingesteld of verlengd duren tot maandag 3 mei. Eerder had de overheid 30 april aangehouden. Dat wordt nu dus over het...

PBC | Curaçao is het snelst vaccinerende land ter wereld

Persbureau Curacao Curaçao is op dit moment het land waar de meeste vaccins worden gezet. Met 13,44 prikken per 100 bewoners is Curaçao volgens De Volkskrant het snelst...

PBC | Advocaten en Notarissen hebben weer ontheffing

Persbureau Curacao Weer is de lijst met ontheffingen aangepast. Vanaf vandaag staan onder andere advocaten en notarissen weer op de lijst van vitale functies en processen maar ook...

Democracy now! | Wednesday April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeMediaTelegraaf | Witwassen drugsgeld eitje

Telegraaf | Witwassen drugsgeld eitje

Door Mick van Wely

Afpakken winst lukt steeds minder goed

AMSTERDAM – Allochtone criminelen maken handig gebruik van hun dubbele nationaliteit door drugsgeld wit te wassen in landen als Marokko, Suriname en Turkije. Bij de aanpak van de zware georganiseerde misdaad wordt het steeds lastiger om het grote vermogen van criminelen af te pakken.

In een recent internationaal drugsonderzoek dook een foto op die Nederlandse criminelen stuurden naar cocaïnehandelaren in het buitenland.

In een recent internationaal drugsonderzoek dook een foto op die Nederlandse criminelen stuurden naar cocaïnehandelaren in het buitenland.Ⓒ POLITIE

Dat zei Wilbert Paulissen, chef van de Nationale Recherche, dinsdag op het internationaal congres ’The Coke Connection’ over de wereldwijde cocaïnesmokkel. Op het congres bij Sint Maartensdijk maakte de politie bekend dat in 2018 bijna 74.000 kilo cocaïne is onderschept, met een waarde van 1,8 miljard euro. Dertig procent meer dan in het jaar ervoor.

Duikboten

Het gaat om partijen in Nederland of vangsten in België die Nederland als bestemming hadden. De landelijke eenheid van de politie heeft zelfs informatie ontvangen over cocaïnetransporten met duikboten vanuit Zuid-Amerika naar Europa.

Ons land is uitgegroeid tot het belangrijkste doorvoerland voor cocaïne in Europa en alleen in Denemarken en Groot-Brittannië wordt meer coke geconsumeerd. Minister Grapperhaus en chef van de landelijke eenheid Jannine van den Berg waarschuwden voor het geweld en de corruptie die aan de toename van de smokkel gerelateerd zijn.

Geldstromen

Het jagen op de vele honderden miljoenen euro’s die Nederlandse drugscriminelen verdienen met de handel in het witte poeder gaat moeizaam, zegt Paulissen. „Het geld neemt steeds meer een internationale vlucht. Hier in Nederland kunnen we nog wel wat onroerend goed, cash en luxeartikelen afpakken, maar bij het grote geld komen we niet. We moeten veel meer op de internationale geldstromen zitten.”

Dubai is een van de favoriete witwaslanden van criminelen. Maar de samenwerking met het land verloopt moeizaam. „Den Haag probeert nu een samenwerkingsverdrag met Dubai af te dwingen. Die samenwerking is erg belangrijk. Geld van criminelen wordt er vermengd met legale stromen bij investeringsmaatschappijen.”

’Hawalla bankieren’

Er zijn organisaties die zich specifiek hebben toegelegd op het verplaatsen van drugsgeld. Dat gaat via het ondergrondse ’hawalla bankieren’ en door het fysiek verplaatsen van geld. Nederlandse criminelen met een Surinaamse, Marokkaanse of Turkse achtergrond maken handig gebruik van hun dubbele nationaliteit.

Paulissen: „In deze landen heeft witwassen geen prioriteit of ze hebben er geen witwaswetgeving. Criminelen kunnen er met gemak geld naartoe sluizen en witwassen.”

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties