27 C
Willemstad
• maandag 21 juni 2021 06:11

Laatste reacties

- Advertentie -

Telegraaf | ’We zijn aan de dood ontsnapt’

Edwin Timmer

De ELN laten Derk Bolt en Eugenio Follender vrij | EPA

CUCUTA – „We zijn aan de dood ontsnapt.” Dat zegt de vrijgelaten journalist Derk Bolt in gesprek met de Telegraaf. De tv-makers Bolt en Eugenio Follender zijn dolblij met hun vrijlating, maar hun ontvoering was een loodzware beproeving.

„We moesten vreselijke tochten door de jungle afleggen met de rebellengoep.”

- Advertentie -

Bolt vertelt zijn verhaal telefonisch vanuit de karavaan met auto’s die hen terugbrengt naar de stad Cucuta. Daar hopen ze over enkele uren te kunnen arriveren. „De opluchting is op dit moment erg groot. We zijn blij dat we in vrijheid zijn en zijn zeer content met alle moeite die is gedaan. Alleen als we zo nog uren worden ondervraagd door de politie zal die euforie wel even verdwijnen.”

Ze denken dat je van de CIA bent

Op het moment dat Bolt en camera-man Follender werden aangehouden vorige week vrijdag, probeerden de makers van Spoorloos uit te leggen met welk doel ze in het gebied waren. Bolt: „Maar deze mensen zijn vanuit een ideologie gedreven. Dan zien ze je camera en microfoon en denken dat je van de CIA bent.”

Toen ze vervolgens de commandant van de rebellengroep voor zich kregen, begrepen beiden dat het mis was. „We moesten voor ze uit lopen over een brug. ’U heeft niet bang te zijn’, zei de commandant. ’Wij vermoorden geen mensen’.” Toen vervolgens legerhelikopters in de buurt kwamen, op zoek naar het tweetal, startte een loodzware, dagenlange toer door de jungle.

’Dit overleef ik nooit’

Bolt: „We doken letterlijk de jungle in, alsof we een leeg zwembad in doken. Het was een rollercoaster. En ik dacht: ’Dit overleef ik nooit’. Die querilla’s kapten een weg door de begroeiing, en wij werden er achteraan getrokken. Maar zij lopen als berggeitjes en goedgetrainde commando’s. Wij liepen als bromsnor. Dat was niet vol te houden.”

Als er al een keer werd gerust, dan duurde dat kort, enkele uren. „En dan ineens knalde de deur weer open en was het: ’Meekomen, Nu!’. We zijn aan de dood ontsnapt. Ik ben één keer bijna op een tak gevallen die door me heen zou zijn gegaan. En mijn schoenen zijn geschikt voor de disco, niet voor zo’n avontuur.”

Follender zegt dat ze opgelucht waren zodra ze op televisie zagen dat er aandacht aan hun kidnapping werd besteed. „Als je zo rondloopt in de jungle heb je geen idee of men wel doorheeft dat je gegijzeld bent. Er zijn er natuurlijk genoeg die daar jaren hebben doorgebracht. Emotioneel was het een jo-jo effect”, zegt Follender.

„Ik heb een enorme pijn in mijn ribbenkast”, zegt Bolt. „Van drie keer op mijn rug vallen. En we zitten natuurlijk onder de schrammen.”

Terug naar Nederland

Follender is blij dat er aan het avontuur een einde is gekomen. „Ik ben blij dat mijn familie is ingelicht dat het goed gaat. Dat is het belangrijkste.” Wanneer het tweetal terug kan naar Nederland is Bolt nog onduidelijk. „Ik hoop maandag of dinsdag. Mijn zoon gaat snel op vakantie en die wil me natuurlijk nog even zien.”

Bron: Telegraaf

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

12 reacties

 1. Eric Lapdance op Curaçao is er heel veel te doen, wil je iets doen stopt dam met die alcohol en nicotine verslaving en wat je opspaart gefinancierd je een arme kind. Ik gefinancierd zelf een paar.

 2. Als ik het goed heb, gaat het programma spoorloos over geadopteerde kinderen die op zoek zijn naar hun ouders (meestal moeder). Zelf vind ik het walgelijk dat het op televisie moet voor het drama effect. Toch ben ik heel benieuwd hoe het verder gaat. Als ik eerlijk mag zijn, ik heb een goed leven. Ik ben tevreden met wat ik heb en hoef niet steeds meer en meer omdat anderen dat hebben. Als ik soms thuis wat pufjes van mijn sigaar neem en een sipje van mijn martini (stirred not shaken) en ik zie beelden van uitgemergelde kinderen in Afrika of in oorlogsgebied dan moet ik zeggen dat ik mij schuldig voel. Ik zou graag willen dat ik iets kan doen al was het een klein beetje.

 3. ag -ben jij ook zo’n drama queen -bent zeker nooit buiten nederland op vakantie geweest – een lachertje-35% van de bevolking van zuid Amerika weet niet wie de vader is-en ik geloof met een algehele DNA test komt het cijfer op een schrikbarende 70%Zelfs in Nederland geloof ik dan zeker zo’n 15% van de mannen belazerd is door de vrouw en het kind dat ze als de hunne beschouwen door een ander verwekt is -lijkt het kind absoluut niet op jou-doe een DNA test.Vrouwen zijn wat dat betreft zeer onbetrouwbaar wereld wijd-ze zoeken gewoon een inkomste bron-Suckers

 4. Mooi verhaal he-allemaal komedie-die ELN en andere groepen leven van ontvoeringen en deze steup is gewoon georkestreerd-geld in het laadje en Wat een LULkoek–lekker propaganda in positievce zin voor beide partijen -geloof aub niet alles wat de pers schrijft-het was een weekje kamperen voor een heleboel propaganda en positieve inzet voor beide-Die top(HAHA) journalist kan rekenen op een mooi oranje lintje-word als Held binnengehaal en voor de komende jaaren is het kassa -Mensen dit is zo doorzichtig dat mijn kleinzoon het zelfs zag aankomen. PS ik ben een ex foto journalist en heb zat meegemaakt zoat ik kan zeggen dat het enige wat Trump bereikt heeft tot nu toe is de werkelijke aandacht te vestigen op alle FAKE news.

 5. Vreselijke tochten door de jungle. En ze zie er spic&Span uit.?

  Onder de krassen,maar op de onderarmen van de cameraman is niets te zien..

  Wellicht geen fijne ervaring maar lijkt inderdaad opgeblazen re worden.
  En ook weer die verschrikkelijke Koenders telkens in beeld met zijn vreselijk irritante lachje. Want hij heeft zich ook zo zorgen gemaakt enzo.. publiciteitskans en hopsa dan is er weer.

 6. Ongelooflijk, maar heb in mijn stoutste dromen niet kunnen voorzien ooit volkomen eens te zijn met zowel Mossel, Wim en Hans. Die opeens spoorloze Spoorloos-gasten zijn inderdaad een stel ontspoorde drama queens. 🙂

 7. Grow up AG!

  Deze makers verkopen familieleed voor de kijkcijfers lees reclame opbrengsten.

  Als je zo sociaal bevlogen bent doe dit werk dan zonder cameras.

  Ongetwijfeld gaan ze hun ‘gevangenschap’ nu ook commercieel uitmelken.

  ‘Aan de dood ontsnapt”? Laat me niet lachen! De groepering die ze vasthield doet nog geen vlieg kwaad.

  Stelletje drama queens inderdaad.

 8. Beste Schrijvers…ik schaam me voor jullie standpunt.
  zij helpen kinderen hun biologische ouders te vinden en hoe dan ook, ik vind het moedig, dat zij die moeilijke opgaven aandurven.

 9. Stelletje drama queens.

  Jullie zochten het gevaar zelf op en krijsen nu als een mager speenvarken als er inderdaad iets kleins voorvalt.

 10. @ Bolt, ik dacht dat, ik overleef dit nooit en ik dacht, we zijn aan de dood ontsnapt. Valt mij mee dat de Loser nog niet dacht dat hem een gratis weekkie schoolkamp werd aangeboden, hij leerd het overdrijven en liegen en bedriegen over andermans leed in zijn progama’s niet af, zelfs niet als hij zelf spoorloos is. Ik hoop dat je ff uit gevacantie en gereisd bent, op kosten van de belastingbetaler.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Steeds moeilijker om naar Aruba te vluchten; ‘we blijven het proberen’

Sharina Henriquez ORANJESTAD – De Arubaanse grens met Venezuela is ook de dichtstbijzijnde grens voor het hele Nederlandse Koninkrijk. En die wordt nu met Nederlandse hulp strenger dan...

DH | No sixth tranche liquidity support

THE HAGUE--Because Curaçao and St. Maarten for the most part are not complying with the conditions of the sixth tranche of liquidity support, the Kingdom Council of...

AntilliaansDagblad | UD: drama overheidsbedrijf Gebe

Philipsburg - De partij United Democrats (UD) zegt dat een ander ‘drama’ lijkt te gaan plaatsvinden bij een overheidsbedrijf. Dit keer gaat het om nutsbedrijf Gebe, zo...

AntilliaansDagblad | Oud-minister Sevinger blijft vastzitten

Oranjestad - Oud-minister en parlementariër Benny Sevinger brengt de verkiezingen in gevangenschap door. De rechter-commissaris heeft zaterdag het schorsingsverzoek afgewezen. De beperkingen van de verdachte zijn wel...

AntilliaansDagblad | Registratie voor VVU begonnen

Willemstad - Ambtenaren die in aanmerking komen voor de Vervroegd Vrijwillige Uitstroom (VVU) kunnen zich inmiddels hiervoor officieel aanmelden. Nadat de wet onlangs in de Staten werd...

AntilliaansDagblad | Minister Kaag wil nog beter visumbeleid

Den Haag - Uit een onafhankelijk onderzoek naar het verlenen van visa in de Caribische delen van het Koninkrijk is gebleken dat er weinig grote problemen zijn....
- Advertentie -