28.9 C
Willemstad
• woensdag 12 mei 2021 11:19

Telegraaf | Bonaire gaat op geel: reizen weer toegestaan

AMSTERDAM - Reizen naar Bonaire wordt weer toegestaan. Vanaf 19 mei verandert het reisadvies voor het eiland, bevestigt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Vooralsnog staat de hele wereld...

PBC | Charetti America-Francisca is nieuwe voorzitter van de Staten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Charetti America-Francisca is sinds gisteren de nieuwe voorzitter van de Staten. Zij werd voorgedragen door de grootste partij in het nieuwe parlement, de MFK....

PBC | Steekpartij in de SDKK

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De SDKK-gevangenis is opnieuw opgeschrikt door een geweldsincident. In blok 7 werd gisterochtend een gevangene door een medegevangene in zijn linkerbeen gestoken. De steekpartij...

PBC | Twaalf partijen willen meedoen aan Arubaanse verkiezingen

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Twaalf politieke partijen hebben officieel laten weten mee te willen doen aan de statenverkiezingen van 25 juni op Aruba. Ze hebben hun kandidatenlijsten ingediend...

PBC | Bonaire gaat testen op de luchthaven

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Bonaire is van plan om eind van de maand coronatesten uit de voeren voor aankomende reizigers op de luchthaven. Het gaat dan om een...

ParadiseFM | ‘Curaçao blijft oranje’

Nederlanders kunnen weliswaar binnenkort weer op vakantie, maar Curaçao en de andere Caribische eilanden van het Koninkrijk behouden hun code oranje. Dat betekent dat de Nederlandse overheid...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaTelegraaf | Tientallen arrestaties bij rellen in Ferguson

Telegraaf | Tientallen arrestaties bij rellen in Ferguson

Foto: AFP
Foto: AFP

FERGUSON – Bij rellen in de Amerikaanse stad Ferguson zijn 29 mensen gearresteerd. Gebouwen zijn geplunderd en in brand gestoken en er waren zeker vijftien geweerschoten te horen. Dat meldde CNN in de nacht van maandag op dinsdag (plaatselijke tijd). Een politiechef beweerde zelfs dat hij 150 schoten heeft gehoord die door woedende demonstranten zijn afgevuurd. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

De rellen in de voorstad van St. Louis braken uit nadat een jury had besloten dat agent Darren Wilson niet wordt vervolgd voor het doodschieten van Michael Brown (18) in augustus. Volgens de jury is er geen reden om aan te nemen dat er sprake is van een misdaad, zei openbaar aanklager Bob McCulloch maandagavond.

‘Geen misdaad’
McCulloch zei dat veel verklaringen van getuigen van het schietincident elkaar tegenspraken. Ook zijn er mensen geweest die zich opvoerden als getuigen, terwijl ze dat niet waren. Zij baseerden hun verklaringen op wat zij van andere mensen in de omgeving hadden gehoord. Veel verklaringen komen ook niet overeen met het bewijsmateriaal dat door de jury is onderzocht. Wilson heeft twaalf keer geschoten op Brown.

Onrust
Ook in andere steden wordt gedemonstreerd. Zo hebben demonstranten in New York meerdere bruggen zoals Brooklyn Bridge geblokkeerd.

President Obama heeft de Amerikaanse bevolking opgeroepen zich neer te leggen bij de beslissing van een jury in Ferguson een politieagent niet te vervolgen voor het doodschieten van een tiener.

Foto: EPA
Foto: EPA

Vliegverbod Ferguson
Inmiddels heeft de Amerikaanse luchtvaartautoriteit een tijdelijk verbod ingevoerd om met vliegtuigen te landen op de internationale luchthaven van St. Louis vanwege de protesten. Dat meldde CNN dinsdag.

Rellen
De dood van de ongewapende jongen leidde tot weken van rellen in de voorstad van St. Louis. Dat had er alles mee te maken dat de zwarte jongen werd neergeschoten in een goeddeels zwarte wijk, door een blanke agent die onderdeel is van een grotendeels blanke politiemacht. De bewoners van de wijk maakten zich al tijden boos over de politie, die zwarte mensen harder zou aanpakken. De dood van Brown was de druppel.

  Foto: AFP
Foto: AFP

Berichtgeving in sociale media hebben bijgedragen aan de woede, zei McCulloch. De aanklager leverde ook kritiek op traditionele media, die in hun verslaggeving de getuigen en vermeende getuigen op een voetstuk plaatsten. Verhalen in de media hebben ook andere getuigen beïnvloed. Verklaringen van geïnterviewden en bewijsmateriaal in de zaak worden binnenkort vrijgegeven, aldus McCulloch.

Teleurgesteld
De familie van Brown liet weten „diep teleurgesteld” te zijn in de uitspraak van de jury en riep betogers op vooral vreedzaam te protesteren.

Gevreesd wordt voor nieuwe rellen na de uitspraak. De nationale garde staat klaar om in te grijpen. President Barack Obama en gouverneur Jay Nixon van Missouri riepen eerder al demonstranten op om vreedzaam te betogen, ongeacht de uitspraak van de jury. Bij het politiebureau in Ferguson heeft zich vlak voor de uitspraak een groep mensen verzameld.

Bron: Telegraaf

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties