Telegraaf | Spong wil Bouterse in de getuigenbank inzake Ballast Nedam en KPMG

bouterseAMSTERDAM – De smeergeldaffaire rond bouwbedrijf Ballast Nedam en accountant KPMG dreigt uit te draaien op „een politieke en diplomatieke rel” van de bovenste plank. Dat zegt advocaat Gerard Spong. Advocaat Spong wil namens zijn cliënt Rob A., een voormalig financieel adviseur van Ballast Nedam, niemand minder dan de Surinaamse president Desi Bouterse en prins Alwaleed Alsaud, de rijkste man van Saudi-Arabië en lid van het koninklijk huis, oproepen als getuigen.

Behalve in Saudi-Arabië heeft Ballast Nedam eind jaren negentig ook miljoenen aan smeergeld neergeteld in Suriname.

Het bouwbedrijf verwierf daarmee de opdracht om twee bruggen over de Surinamerivier te mogen bouwen, zo berichtte NRC Handelsblad gisteren. In totaal zou 34 miljoen gulden (ruim 15 miljoen euro) in de zakken van onder anderen toenmalig president Jules Wijdenbosch en Desi Bouterse, destijds adviseur van de president, zijn verdwenen.

Deze zaak zou onderdeel zijn van de schikking van 17,5 miljoen euro die Ballast Nedam ruim een jaar geleden trof vanwege „betaling aan buitenlandse agenten”.

De Coppenamebrug over de Coppename Rivier die is aangelegd door Ballast Nedam. ANP / Ed Oudenaarden

De Coppenamebrug over de Coppename Rivier die is aangelegd door Ballast Nedam. ANP / Ed Oudenaarden

De Telegraaf onthulde eerder al dat Ballast Nedam met deze schikking ook vervolging heeft afgekocht voor de honderden miljoenen aan smeergeld die het aan agenten in Saudi-Arabië heeft betaald.

Volgens hoofdverdachte Martin W., voormalig directeur bij Ballast, betaalde de bouwreus de Saudische prins Alwaleed Alsaud voor zijn bemiddelende rol.

Schikking

De voormalige financieel adviseur Rob A. van Ballast Nedam wordt volgens Spong verdacht van witwassen. De advocaat is namens zijn cliënt met het OM aan het onderhandelen over een schikking. Mocht Spong bot vangen, dan is hij voornemens om de rechtsgang uit te laten draaien op „een grote politieke en diplomatieke rel”.

Spong: „Ik zal Bouterse, Wijdenbosch en niet te vergeten ook de Arabische prins oproepen om te komen getuigen.”

Spong is verder van mening dat de Nederlandse Staat boter op zijn hoofd heeft. „Strikt genomen heeft de Staat ook witgewassen door belasting te vangen over deze orders. Aan de andere kant is de Staat nu een heilig boontje door te dreigen met strafvervolging.”

Bron: Telegraaf

Joris Polman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *