30 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 11:50

Laatste reacties

- Advertentie -

Telegraaf | Proces Decembermoorden weer uitgesteld

 Rechter Suzanna Chu komt aan bij het Hof van Justitie in Paramaribo. Foto: ANP
Rechter Suzanna Chu komt aan bij het Hof van Justitie in Paramaribo |  ANP

PARAMARIBO – De Surinaamse Krijgsraad heeft donderdag besloten het proces over de Decembermoorden toch weer uit te stellen. Het 8 decemberproces is uitgesteld tot een nog nader te bepalen datum.

De rechter nam dit besluit nadat het Openbaar Ministerie (OM) hoger beroep had aangetekend tegen het besluit van de Krijgsraad om door te gaan met het proces.

De planning was dat donderdag het requisitoir gehouden zou worden, met daarin de eis voor een straf of vrijspraak. Hoewel deze gang van zaken teleurstellend is voor de nabestaanden van de slachtoffers, hielden velen toch rekening met de mogelijkheid dat de advocaten van Desi Bouterse een poging zouden doen het proces te vertragen of te stoppen.

- Advertentie -

Op 30 januari gaf de president van de Krijgsraad het OM ook al de gelegenheid zijn requisitoir te houden, maar de aanklager vroeg toen uitstel.

Staatsveiligheid

Het hoger beroep is ingesteld tegen het besluit dat de rechter op 30 januari nam. Ze besloot toen het verzoek van de procureur-generaal om het strafproces te stoppen, naast zich neer te leggen. Dit gebeurde op verzoek eind juni 2016 in opdracht van president Bouterse. Deze gebruikte hiervoor artikel 148 uit de Surinaamse grondwet die de president de mogelijkheid biedt een strafproces stop te zetten als de staatsveiligheid in gevaar is. De Krijgsraad legde dit verzoek op 30 januari naast zich neer.

De hoogste rechter in Suriname, het Hof van Justitie, zal zich nu buigen over dit hoger beroep. Het is niet duidelijk hoe lang dit zal duren. De advocaat van de nabestaanden Hugo Essed, gaat er vanuit dat het hoger beroep geen kans maakt. Het OM heeft gebruik gemaakt van een artikel uit het Wetboek van Strafvordering, terwijl het besluit van de rechter om door te gaan met het proces daar niet op is gebaseerd, redeneert hij. „Het OM heeft het blijkbaar moeilijk.”

Beveiligers voor het Hof van Justitie | ANP
Beveiligers voor het Hof van Justitie | ANP

- Advertisement -

In de basiliek van Paramaribo werd woensdagavond een speciale dienst gehouden om te bidden voor een eerlijk rechtsproces. Rond de 600 mensen woonden de dienst bij en hoorden pater Esteban Kross bidden voor de rechters, de slachtoffers, de verdachten en „anderen die zich hebben mee laten slepen in verkeerde dingen.”

Desi Bouterse is president van Suriname en hoofdverdachte in het 8 decemberproces. Hij wordt verdacht van de betrokkenheid van de moord op vijftien politieke tegenstanders op 8 december 1982.

Foto: Mick van Wely
Foto: Mick van Wely

Nabestaanden teleurgesteld

De nabestaanden van de in 1982 geëxecuteerde tegenstanders van het regime reageerden teleurgesteld. „Het is erg jammer, maar aan de andere kant zijn we al heel wat gewend. Het proces is al zo vaak stilgelegd”, zegt Henk Kamperveen, zoon van de vermoorde André Kamperveen. Kamperveen zegt vertrouwen te hebben in de uitspraak van het Hof over het ingediende beroep.

Foto: Mick van Wely
Foto: Mick van Wely

Advocaat van de nabestaanden Hugo Essed vindt het vreemd dat het eigen Openbaar Ministerie, waar de Krijgsraad deel van uitmaakt, hoger beroep heeft aangetekend tegen het eerdere besluit van de Krijgsraad om het proces voort te zetten. „Het OM heeft kennelijk een probleem. Vraag me niet wat dat probleem is. Maar goed: het OM gebruikt in ieder geval een rechtsmiddel en geen machtsmiddel.”

Essen zei eerder deze week al op een bijeenkomst van nabestaanden dat de vraag is in hoeverre het Openbaar Ministerie onafhankelijk is. De president Desi Bouterse is tenslotte hoofdverdachte.

Bron: Telegraaf

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. We hadden anders ook een politiek persoon vermoord door een andere groep politieke mensen. en we hadden een Monk die wel landverraders ging ophangen! Pas maar op want het kan ook hier ook gebeuren!

  2. En dit soort capriolen zijn tot heden curacrim nog bespaard geweest, omdat het stuk ongedierte genaamd Gerrit de Raaf die onder de druk van schuldenlast-lening en in de macht van de maffia staat gelukig nog geen kans heeft gehad om zijn en hun maffia praktijken uit te werken, Gerrit de Raaf had net zoals Boutie zich never en nooit meer op dit eiland laten veroordelen, wij als volk hadden hier niks tegen in te brengen, beter voorbeeld van suriname kan je niet voor geserveerd krijgen. Deze plaag en stuk ongedierte Bouterse word nooit veroordeeld op suriname, voor de buiten wereld is suriname nu tot aan het bot uitgemergeld . Blij dat NL hem op de opsporings lijst heeft gezet van interpool, de hufter kan alleen nog aan bevriende en corrupte landen gaan, hij moet geen pech krijgen met zijn vliegtuig zo dat hij moet uitwijken naar een land die hem uitleveren aan NL (12 jaar brommen), ik denk dat hij nog liever de opdracht geeft aan de gezagvoerder om met het hele zooite neer te storten, zou wel mooi zijn als het hele corrupte ministers zooit ” icl Boutie”in een klap weg zou zijn, opgeruimd staat nettjes zou ik zeggen, of niet dan Gerrit!.

  3. Wanneer het OM al niet wil vervolgen en zij daarnaa de strafeis moeten formuleren dan weet je dat er niet veel goeds uit kan komen.
    Suriname kan volledig worden afgeschreven, de georganiseerde misdaad regeert.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -