31 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

Telegraaf | Nederland bedolven onder coke

Record aan coke gepakt in Rotterdam | Mick van Wely

Zuid-Amerikaanse kartels sturen steeds grotere partijen
Zuid-Amerikaanse kartels sturen steeds grotere partijen

Rotterdam – Opsporingsdiensten hebben vorig jaar in de Rotterdamse haven een recordhoeveelheid cocaïne in beslag genomen. Er is meer onderschept dan in 2014 en 2015 bij elkaar.

Ook in Antwerpen werd een record aan coke gepakt.

Dat blijkt uit een eigen inventarisatie van De Telegraaf, op basis van bekendmakingen door het Openbaar Ministerie, informatie uit lopende onderzoeken en bronnen binnen de douane. De totale hoeveelheid over vorig jaar bedraagt zeker 14.000 kilo.

Het Openbaar Ministerie Rotterdam maakt waarschijnlijk nog deze week de cijfers bekend. De drugs met een straatwaarde van zo’n 700 miljoen euro zijn in beslag genomen door het Hit And Run Container Team, een samenwerkingsverband van justitie, douane, FIOD en zeehavenpolitie. Politie en justitie zien dat Zuid-Amerikaanse kartels steeds grotere partijen cocaïne naar Europa sturen. Vangsten van duizenden kilo’s zijn inmiddels geen uitzonderingen meer.

In 2014 werd nog 7575 kilo cocaïne onderschept in de haven en het jaar erop ’slechts’ 4650 kilo. Opvallend zijn de enorme partijen. Zo werd in juni 4000 kilo coke ontdekt in een container met ananas uit Costa Rica. In maart leverde het doorzoeken van een container uit Curaçao 2900 kilo coke op. Een vangst van 250 kilo van het witte poeder op oudjaarsdag, krikte het record nog verder omhoog.

Justitie heeft lang niet alle drugsvangsten naar buiten gebracht. Dat gebeurt doorgaans vanwege een onderzoeksbelang bij de recherche. Een voorbeeld hiervan is een omvangrijke drugsactie in de Rotterdamse haven in december. Toen de douane signalen kreeg dat een grote partij cocaïne de haven zou worden binnengesmokkeld, werden 150 containers geïsoleerd. Tientallen ervan werden minutieus doorzocht. Het OM bracht naar buiten dat er zo’n vierhonderd kilo coke was ontdekt, terwijl daadwerkelijk het dubbele aantal is onderschept.

Ook Antwerpen kende een record. Hier pakten de opsporingsdiensten in het afgelopen jaar een recordhoeveelheid van maar liefst 27.000 kilo cocaïne. Veel van de drugs die hier zijn onderschept waren voor Nederland bestemd. Donderdag werd nog 4000 kilo cocaïne gevonden in een lading bananen in Hazeldonk.

Binnen Europa bestaat veel kritiek op Nederland. Het felst is de Spaanse drugsbestrijder en rechter José Antonio Vázquez Taín die stelt dat met de Nederlandse autoriteiten nauwelijks valt samen te werken. Naar schatting wordt in Nederland zo’n 10 procent van de gesmokkelde coke onderschept. De Telegraaf berichtte eerder al over het gebrek aan capaciteit bij de douane en de grote zorgen hierover bij politie, justitie en de Rotterdamse burgemeester.

Bron: telegraaf

Artikel delen

7 reacties

  1. Niet alleen ‘The War on Drugs’ waar de VS miljarden in heeft gepompt en waardoor er nog steeds een FOL basis op Hato is, heeft gefaald, ook de door dezelfde VS president (Bill Clinton) ingevoerde ‘Crime Bill” heeft gefaald. De kern van het probleem wordt niet aangepakt en slechts criminele randverschijnselen worden bestreden Ondertussen is een drugs epidemie in het noordoosten van de VS (Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island, Vermont; gebied ook bekend als New England) waar niet over gesproken wordt. In Nederland is de aanpak anders maar net zo min effectief.

  2. Coke legaliseren?!?!?!.. Dat is zo absurd. De behoefte om te snuiven moet aangepakt worden. Gaan wij pedofelie ook legaliseren omdat bepaalde mensen daar behoefte aan hebben??

    Drugsbestrijding moet ook bij het ministerie van Volksgezondheid zijn en niet alleen bij het ministerie van Justitie. De zogenaamde “war on drugs” heeft gefaald. Er zijn veel zieke mensen; HELP ZE!!!

  3. Bolletjes met drugs slikken mag niet,maar de volle containers met drugs wel? Nederland staat voor schut in Europa wordt nu al de
    COLOMBIA van Europa genoemd.

  4. Het proberen aan te pakken is ook weinig zinvol. Sluit men Rotterdam af middels versterkte controles dan verschuift de handel wel naar Hamburg of een volgende haven.
    Alleen aanpak bij de bron is zinvol, maar daar moet men wel gemotiveerd voor zijn.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...