
De regering van de Krim, een autonoom deel van Oekraïne, heeft zich donderdag per decreet aangesloten bij Rusland.
Advertentie
De lokale machthebbers hadden juist daarvoor nog een vervroegd referendum aangekondigd over de toekomst van de Krim. Of die volksraadpleging over afscheiding van Oekraïne er nu komt, is niet duidelijk.
‘Einde van deze zaak niet in zicht’
De Oekraïense regering in Kiev keurde de stap streng af. Premier Arseni Jatsenjoek noemde de afscheiding illegaal. De regering op de Krim verklaarde dat Oekraïense militairen op het schiereiland als „bezetters“ werden beschouwd. De Russen zijn de enige legitieme militairen.
De Amerikaanse president Barack Obama besloot donderdag dat mensen die de „territoriale integriteit” van Oekraïne bedreigen, de Verenigde Staten niet meer in mogen. Ook kunnen hun tegoeden worden bevroren. Eerder bevroor de EU al tegoeden van 18 Oekraïners, onder wie de verdreven president Viktor Janoekovitsj.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zei in een reactie dat de nieuwe sancties „extra druk” zetten in de huidige crisissituatie en „niet constructief” zijn. Hij zei dit in Rome na overleg met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry.
In Brussel is donderdag de Europese top over de Krimcrisis begonnen. De EU leek bij de start verdeeld over sancties tegen Rusland en zal waarschijnlijk ook niet over concrete sancties besluiten.
Bron: Telegraaf
bron: Telegraaf
Advertentie