
AMSTERDAM – Sneltesten die in Nederland al duizenden keren per dag worden gebruikt, en door sommigen werden aangedragen als ’uitweg’ uit de coronacrisis, zijn nog onbetrouwbaarder dan eerder gedacht. Ze missen 40% van de coronagevallen.
Dat stellen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) die de uitkomsten snel naar buiten hebben gebracht om nieuwe infecties tijdens de kerstdagen te voorkomen. „Ik ben geschrokken”, zegt arts-microbioloog Maurine Leversteijn-Van Hall tegen de NOS. „Mensen laten zich massaal testen en denken bij een negatieve uitslag dat ze geen Covid-19 hebben. Dat is niet correct.”
Het gaat om de sneltest van farmaceut Abbott. Die werkt op basis van antigenen. Precies dit type sneltest werd door werkgeversvereniging VNO-NCW aangewezen om Nederland met een massaal testprogramma uit de crisis te helpen, door hele bevolkingsgroepen te screenen.
Eerder werd al bekend dat sommige corona-positieve gevallen, mensen zonder klachten, niet allemaal worden opgemerkt omdat ze weinig virus in het lichaam hebben. Maar die groep is ook minder besmettelijk. Nu laat het onderzoek uit Leiden zien dat zelfs mensen mét symptomen, klachten die op corona wijzen, negatief uit de test kunnen komen – terwijl ze met een pcr-test wel positief worden bevonden.
Geen 90 procent
„De Panbio-antigeensneltest van Abbott is een bewezen en nauwkeurige test”, werpt de fabrikant tegen. „Wij zijn niet op de hoogte van dit onderzoek.” Abbott spreekt over een gevoeligheid van 90 procent. „Maar die 90 procent vinden wij niet”, zegt hoofd-onderzoeker Frits Rosendaal, hoogleraar epidemiologie aan het LUMC. „Wij doen onafhankelijk onderzoek en nemen daarover nooit contact op met producenten.”
Bron: Telegraaf
Wat een verademing!
@Frits: het correcte is “Gute Dinge brauchen Zeit”.
Het door jou gebezigde “Gut Ding will Weile haben” heeft
1. Verkeerde vervoeging van Gut. Het is Das Ding, Ding is onderwerp. dus het wordt Gutes.
2. Ding is enkelvoud. Moet meervoud zijn, Dinge. Hierdoor klopt 1. niet meer. Dat wordt dan Gute.
3. Nodig hebben is brauchen, niet willen.
Dit lijkt misschien op Duits, maar is het niet.
Derhalve wordt gebruik van het Duits door jou NIET meer geaccepteerd.
Commentpolis
@Pelt dit lijkt mij een beter idee, een simpele blaastest zoals bij alcohol controle, het is nog wel niet helemaal uitontwikkeld https://www.1limburg.nl/mumc-corona-mogelijk-op-te-sporen-adem?context=default
Gut Ding will Weile haben