28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | ’Kabinet moet excuses maken voor slavernij’

HomeMediaTelegraaf | ’Kabinet moet excuses maken voor slavernij’
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb roept het kabinet op het gebaar te maken Ⓒ ANP

ROTTERDAM – Nederland moet officieel excuses maken voor het slavernijverleden. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb roept het kabinet op dit gebaar te maken „voor het leed dat tienduizenden is berokkend.

Om definitief een punt te zetten achter deze donkere bladzij uit de geschiedenis.” Bij de herdenking in 2013 noemde toenmalig vicepremier Lodewijk Asscher slavernij een „mensonterende praktijk” en een „schandvlek in onze geschiedenis.” Hij sprak diepe spijt en berouw uit. Maar excuses kwamen er niet.

Aboutaleb sprak zaterdag tijdens de herdenkingstoespraak bij het Rotterdamse slavernijmonument. Hij wil dat het kabinet een stap verder gaat. Wat Asscher toen zei paste in de tijdgeest, stelt Aboutaleb. „Het is nu tijd voor een volgende stap.”

Nederland schafte in 1863 de slavernij af in Suriname en de Antillen. Dat wordt zondag herdacht, 155 jaar later.

Bron: Telegraaf

22 reacties

  1. @Eric, qua likken naar boven heb je gelijk. Vooral likken waar geld te halen is. Likken naar boven en kakken op eigen bevolking. En dan een schouderklopje verwachten van de witte meester…

  2. @ericlapas, ja jammer genoeg gebeurt dat inderdaad door politici en sommige bekendheden van niet Westerse afkomst

  3. Beste @Stokely, de datum staat wel bij het artikel. Eigenlijk wilde ik een andere discussie aanwakkeren dat zwarte politici en ook Aboutaleb vaak naar beneden schoppen en naar boven likken.

  4. Dit bericht over Belliot is uit 2001

    Ghana heeft [na 2001] vervolgens officiële excuses aangeboden voor haar deelname aan de Transatlantische slavernij.

  5. “Ik zie NL liever meer moeite doen om (in het onderwijs of in het algemeen) mensen meer kennis te geven en bewust te maken over deze periode, omdat teveel mensen in het algemeen nog te weinig besef hebben van dit stukje geschiedenis en de gevolgen die op vele vlakken nog zichtbaar zijn.”
    @Stokely, dit vind al plaats het zal echter enige tijd in beslag nemen voordat de fabeltjes uit de geschiedenisboeken verwijderd zijn.

    @de Haas,
    I.p.v. woordspelletjes zou erkenning van feiten al een hele stap voorwaarts zijn.

  6. @Brain S,
    Waar zuig jij uit dat “Ashanti, het Benin en Mali Rijk allemaal groot zijn geworden met slavernij? Wij hebben het niet over Ashanti, Benin of Mali maar over “ons” Koninkrijk. Een ‘herijking’ van de Nederlandse geschiedschrijving zou voor jou verplicht gesteld moeten worden.

  7. Tja, nog los van het feit of excuses op zijn plek is of niet,….als het al zoveel moeite kost om excuses te aan te bieden, dan heb ik zelf al zoiets van ‘F*** it & stop die excuses maar in je bolle gat”.

    Excuses aanbieden doe je vanuit een intrinsieke motivatie en als dat op verzoek moet gaan, dan stelt zo’n excuses m.i. geen moer voor.

    Ik zie NL liever meer moeite doen om (in het onderwijs of in het algemeen) mensen meer kennis te geven en bewust te maken over deze periode, omdat teveel mensen in het algemeen nog te weinig besef hebben van dit stukje geschiedenis en de gevolgen die op vele vlakken nog zichtbaar zijn.

  8. @hoedanook, Er is al vaak aangegeven dat de slavernij triest was.
    En mbt geschiedenis. Geen enkel rijk of beschaving is er vreedzaam gekomen. De Ashanti, het Benin en Mali Rijk zijn allemaal groot geworden met slavernij, uitmoorden en verkrachting van gevangen genomen vrouwen. Grappig dat we het daar niet over hebben.

  9. @Brain S,
    Zoals uit de bijdrage van @Mano valt op te maken is men ‘op verschillende geschiedenisfaculteiten en -instituten momenteel met een herijking van de vaderlandse geschiedschrijving’ bezig. Deze waarheidsvinding moet worden afgewacht om een duidelijker beeld vanhetgeen er is berokkend te hebben.

  10. Waar het om draait is dat met een excuus de deur wordt geopend voor mogelijke aansprakelijkheidstelling.

    Misschien moeten de nazaten dan gewoon aangeven wat ze precies willen. Want het lijkt puur om geld te gaan.

    Trouwens ik benzelf ook een nazaat en waarom praat een Marokkaan voor mij?

  11. @de Haas,
    In het Engels kent men de gezegde; ‘ Words are Cheap’. Kennis van de oorsprong van het woord excuus is geheel niet van belang (relevant). Waar het om draait is dat met een excuus de deur wordt geopend voor mogelijke aansprakelijkheidstelling.
    Diefstal verjaard niet (zie ook door Nazi’s geroofde kunstschatten). Alexander en Maxima mogen vaker komen, maakt het onderwerp enkel actueler. Een kwestie van tijd!

  12. Een Oosterparkje
    Het was een mooie herdenking die ochtend in het Amsterdamse Oosterpark. Natuurlijk begon men weer over het uitblijven van excuses van de Nederlandse regering.
    Misschien kan een excursie naar de oorsprong van het woord ‘excuus’ hier enige hulp bieden.
    Het Franse ‘excuser’ waarvan het Nederlandse ‘excuseren’ is afgeleid dateert uit rond 1200. Het werkwoord is afgeleid van het Latijnse ‘excusare’ = vrijwaren van elke verdenking.
    Dit laatste lijkt me niet zo van toepassing.
    Interessant is ook de verklaring die het ‘Etimologiewoordenboek van Afrikaans’ (G.J. van Wijk, 2003) geeft: ‘Uitroep waarmee iemand sy spyt oor iets uitspreek’ (= een uitroep waarmee iemand zijn spijt over iets uitdrukt).
    Welnu, de Nederlandse regering heeft een en andermaal haar spijt en berouw uitgedrukt t.a.v. de slavernijgeschiedenis.
    Dus wat willen de welvarende nazaten van de vroegere slaven nog meer?

  13. Marokko is zelf begonnen om christenslaven te roven uit Nederland om deze dood te laten werken in Marokko. Gaat Marokko daar ook voor betalen?

    En de elite op Curacao? Groot aantal zijn ook afstammelingen van slavenhouders. Gaan die ook betalen?

  14. Excuses ?
    Dat zou interessant zijn.
    Misschien moeten de erfgenamen van Johannes Rib (jawel, een zwarte ex-slaaf) dan ook maar eens excuses gaan maken.
    Hij had zichzelf vrijgekocht en nam meteen een eigen slaaf. Liet zijn familie gewoon slaaf blijven oftewel kocht ze niet vrij en tegen de tijd dat de slavernij werd afgeschaft was hij de grootste slavenhouder op het eiland.

    Maar ja, dat verhaal willen we niet horen, dat past niet in het straatje. Het gaat immers om de boze makamba. Want slavernij was natuurlijk alleen een zwart wit verhaal, is onmogelijk dat er ook veel zwarte slavenhouders waren.

  15. Misschien kunnen we de rekening voor de schade die de gefrustreerde Laplas wenst verrekenen met de schade aangericht door criminele Antillianen in Nederland, waaronder die van duizenden in Nederlandse gevangenissen (kosten per persoon 200-300 euro per dag). En de miljarden die Nederland al heeft overgemaakt naar dit corrupte boevennest.

    En kunnen we de rekening delen met Afrika? Dat verkocht immers haar eigen mensen.

    Maar daar gaat men gemakshalve aan voorbij. Omdat daar geen cent te halen is.

    Maar als we een aanzet kunnen doen tot herstel betaal ik graag zelf de enkele reis van Eric Laplas, terug naar Afrika.

  16. Manmanman, en maar gelijk om geld vragen. Je voorouder zou zich in zijn graf omdraaien. Jullie leven in een verleden wat je nooit gekend hebt en waar je zelf nooit last van hebt gehad. Maar een excuus zoeken om anderen de schuld te geven van je eigen falen is natuurlijk veel gemakkelijker dan zelf de handen uit de mouwen steken.

  17. Niet Nederland of de 7 provinciën hebben zich ingelaten met slaven transport, maar cooperaties uit de eerdere gewesten Noord Holland, Zuid Holland en Zeeland. Dat waren bedrijven. Laat de commissaris van de Koning van deze gewesten , later povincie, maar hun excusses aanbieden. De rest van de win-gebieden van toen hebben niets nada noppes te maken gehad met slaventransport cq handel. Zij waren ook slaaf onder het toemalige bewind. Het is zo gemakkelijk om een bevolkingsgroep als schuldige aan te wijzen, maar een beetje onderzoek naar de werkelijheid zou hier wel op zijn plaats zijn. Geschiedenis leren is niet het horen zeggen accepteren.

  18. Klopt. een schadevergoeding van rond de 5 ton (Euro welteverstaan) lijkt mij alleszins redelijk.

    Wel zelf ophalen op vertoon van e.o.a. bewijs dat je voor 1863 slaaf bent geweest.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties