26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | Interim-regering Curaçao: ingreep neokoloniaal

HomeMediaTelegraaf | Interim-regering Curaçao: ingreep neokoloniaal
Coalitiepartij Korsou di Nos Tur vindt de beslissing van Nederland „neokoloniaal.” Een andere minister van coalitiepartij Pueblo Soberano nam uit protest ontslag | © ANP

WILLEMSTAD – Neokoloniaal en een teken van tegenwerking. Zo bestempelen huidige coalitiepartijen in de Curaçaose interim-regering het ingrijpen van Nederland om geplande verkiezingen op het eiland op 28 april door te laten gaan.

Minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) maakte de maatregel van de Rijksministerraad vrijdag bekend. Curaçao krijgt een zogeheten aanwijzing waarin staat dat gouverneur Lucille George-Wout overheidsdiensten mag inschakelen om de verkiezingen in goede banen te leiden.

ZIE OOK: Curaçao onder curatele

Die maatregel moet voorkomen dat de verkiezingen worden afgelast door de huidige regering, die het in februari gevallen kabinet-Koeiman opvolgde. Na de val werden direct nieuwe verkiezingen uitgeschreven, tot ongenoegen van een nieuwe coalitie onder leiding van voormalig minister-president Gerrit Schotte. In de nieuwe regering die onlangs werd geïnstalleerd is de partij MFK van Schotte de grootste. Zelf kan hij geen minister-president worden wegens een veroordeling voor ambtelijke corruptie en fraude.

’Ze werken ons tegen’

De Curaçaose interim minister-president Gilmar Pisas (MFK), reageerde woedend op de stap van Nederland. „Ze willen ons niet en werken ons tegen”, aldus Pisas. Coalitiepartij Korsou di Nos Tur vindt de beslissing van Nederland „neokoloniaal.” Een minister van een andere coalitiepartij, Pueblo Soberano, nam ontslag uit protest tegen de in haar ogen ongewenste inmenging van Nederland.

De interim-regering van Pisas trad een week geleden aan en nam direct een beslissing om de verkiezingen uit te stellen. Enkele dagen later trok het die beslissing weer in. Volgens Pisas kan zijn regering volledig zorgdragen voor eerlijke verkiezingen. Hij betreurt het besluit van de Rijksministerraad en noemt die ook volstrekt onnodig.

Bron: Telegraaf

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. Ik wacht op het ogenblik dat er weer iemand van de MFK (net als Schotte) het idee krijgt om Venezuela te hulp te roepen. Dat land heeft immers ervaring in het naar huis sturen van een democratisch gekozen Parlement. Bovendien weten ze daar wat armoe is: hongerende mensen eten daar etensresten uit vuilniszakken. Ook de gezondheidsdiensten zijn daar op orde. De Venezolaanse ziekenhuizen hebben geen medicijnen meer en daarom worden patiënten naar huis gestuurd. Misschien kunnen de ziekenhuizen daar nog een paar stagiaires uit Curaçao gebruiken, zoals een jaar geleden onder Whiteman. ‘E tin dos kupo’ sprak Córdoba juichend. Godallemachtig! Hij had het ook nog over ‘bon bisiña’. En over Haiti als lichtend voorbeeld van onafhankelijkheid. Dat laatste heeft ie trouwens snel ingeslikt.
    Weten we nog hoe Venezuela zijn best deed om zichzelf te promoten door een Venezolaanse clown mooie praatjes te laten verkopen in Curaçao?
    En ik hoor de Venezolaanse consul bij haar aantreden nog zeggen: ‘misschien kunnen we iets voor elkaar betekenen’.
    Gelukkig leeft 80% van de Curaçaose bevolking nog niet, zoals in Venezuela, onder de armoedegrens.

  2. Regering Pisas heeft een beetje het verhaal : Wie niet voor mij is, is tegen mij.
    Dat klopt , niemand is voor.
    De pastechi’s zijn op.

  3. Kolonialisatie helemaal niet,gelukkig nog geen onafhankelijke status.Dan waren wij op Curacao (het land) overgeleverd a/d mafia tuig.Pisas en de zijne hebben het zelf naar gemaakt.
    Gelukkig dat Nederland ons bij staat.

  4. mijn mening is: dat deze groep van 12 (gekocht zijn door de maffia) de kolonisator is van Curaçao.
    zij willen dit land overleveren aan de maffia families van dit eiland.

  5. Neokoloniaal? Lijkt ons niet. Verraden en verkocht worden door je eigen mensen aan criminele organisaties, die het Land leeg plukken en berooid achterlaten, is in strijd met alle mensenrechten. Onverschilligheid ten aanzien van de mening van de eigen burgers leidt onherroepelijk tot verliezen. Voor veel bestuurders rust er een taboe op het toegeven van eigen fouten. In de politiek gelden dezelfde wetmatigheden als in de zandbak. Het is leerzaam daar het boek “weet je wel wie ik ben? De geschiedenis van de arrogantie”op na te slaan (Ari Turunen, Nijgh en Van Ditmar 2011 en 2016). Veel voorbeelden van grote en kleine roergangers in de politiek en het bedrijfsleven, die zichzelf schrikbarend overschatten en zo het noodlot over hun eigen organisatie en zichzelf afriepen. Hard roepen dat je zelf onfeilbaar bent, betekent niet dat dit feitelijk zo is. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties