26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | Grootste landaankoop in koninkrijk op Bonaire

HomeMediaTelegraaf | Grootste landaankoop in koninkrijk op Bonaire

PEC Zwolle-bestuurder koopt 10 procent van eiland | Willem Kool

Mieke Breemhaar op haar plantage Bolivia op Bonaire.

Het is het verhaal van de 13-jarige krantenjongen die multimiljonair werd. Hoe een Drentse boerenzoon uit Assen met 36 bedrijven de grootste werkgever en vastgoedbaas van Flevoland werd. En nu is hij ook nog eens de grootste particulier grootgrondbezitter van ons koninkrijk. Hij kocht 30 miljoen m2 ofwel tien procent van het zonnige eiland Bonaire.

De multi-ondernemer vertelde bij het 25-jarig bestaan van zijn bedrijf Breemhaar Beheer in 2014 al een strandtent op Bonaire te willen openenen en profvoetballer te willen worden. Dat laatste ging gezien zijn leeftijd niet door maar hij is wel bestuurslid bij voetbalclub PEC Zwolle. En die strandtent komt er wellicht nog aan.

Cactussen

Meine Breemhaar op ’zijn’ Bonaire.

„Drie jaar geleden werkte onze dochter Mel Breemhaar bij de populaire strand- en surftent Jibe op Bonaire. Zij wees ons op twee plantages, Bolivia en Santa Clara, die te koop stonden en vroeg ons eens te gaan kijken”, zegt Meine. Mieke lachend over haar eerste reactie: „Wat moet ik met die bende, er is helemaal niks behalve duizenden cactussen.”

Toch was de interesse gewekt. Gesprekken met bestuurders van Bonaire overtuigden het paar „een paradijs op het paradijs Bonaire te bouwen. We doen het niet voor onszelf maar voor onze kinderen.”

Inscripties

Het enorme stuk land, in eigendom van zes Amerikaanse families, was al tien jaar in stille verkoop. Het omvat op de noord-oost kant van Bonaire een lengte van acht km langs de zee met kliffen en 65 grotten die inscripties bevatten die de eerste eilandbewoners 750 jaar geleden aanbrachten. Het is ruw land. In 1982 liet de sjah van Perzië zijn oog vallen op dit uitgestrekte gebied maar de Nederlandse autoriteiten weigerden hem toegang tot het eiland.

Zelfs de emir van Qatar had een paar jaar geleden belangstelling. „Bonaire is uniek omdat het een van de weinige Caribische eilanden is met een grote en goede landingsbaan. Je bent er zo, maar ook weer zo weer weg. Het aangename klimaat is altijd het zelfde”, licht Meine toe.

Over de toekomst: „We gaan geen huis, maar in een gefaseerde ontwikkeling een stad bouwen. Ik wil op plantage Bolivia 1500 huizen bouwen in eilandjes van 100 tot 150 woningen op 245 hectare van de 2854 hectare grote plantage. Mieke runt dit enorme project. Volgende week gaat ze er weer heen. We willen het zwaar verwaarloosde Bolivia duurzaam ontwikkelen door natuurherstel. Ook gaan we weer landbouw bedrijven, zoals aquacultuur en een algenreactor. Voorts leggen we een eco-resort voor toeristen aan. Energie komt via waterbeheerssystemen en duurzame projecten. En de infrastructuur gaan we verbeteren met onder meer fietsroutes.”

Davos aan Zee

Meine en Mieke Breemhaar zien grote kansen. De bevolking van Bonaire groeit sterk, van zo’n 20.000 naar ongeveer 27.000 in 2030. Bovendien denken ze eraan een Davos aan zee te ontwikkelen voor high-end conferenties. Hun dromen kwamen vaak uit, wie weet over die van Bonaire ook. In het slechtste geval kan het land altijd weer verkocht worden. „Een Amerikaanse miljardair bood al het dubbele van mijn 12,5 miljoen euro die de aanschaf van de plantages kostte.”

Bron: Telegraaf

Dit artikel is geplaatst in

29 reacties

  1. En ja de huidige eigenaren hebben er vast een aardig centje voor neergelegd, maar laten we eerlijk zijn welke investeerder investeert om uiteindelijk geen cent te verdienen?

    Er zijn al best wel wat investeerders over de kop gegaan.. Niet elke investering zal geld opleveren. Maar dat is het risico dat een ondernemer loopt en daarom kan hij ook flink veel meer geld verdienen als het wel lukt.

  2. @Joep Meloen
    1-0 voor jouw comment wat betreft Seaquarium/ Mambo Beach en ik ben het volstrekt met jou eens. Mensen roepen maar wat zonder kop of staart. Weten niet dat er de eerste 15 jaar of langer nauwelijks een cent verdiend werd, maar de investeringen wel doorgingen. Wat voor het gemak ook even vergeten wordt, is dat deze projecten directe en indirecte banen hebben opgeleverd. Maar ach niet belang toch?

    En ja de huidige eigenaren hebben er vast een aardig centje voor neergelegd, maar laten we eerlijk zijn welke investeerder investeert om uiteindelijk geen cent te verdienen? Dan moet je wel stapelgek zijn.

  3. Dat wordt dus 22 km Nato-scheermesjes-prikkeldraad met bewapende wachtposten, hondenpatrouilles, eigen politie, etc.

    Als mensen er niet gaan stelen en overvallen plegen dan hoeven die hekken er niet te komen

  4. Jammer, Bonaire was eens mooi van zichzelf tot Nederlanders er groots kwamen bouwen.

    Bonaire is al 400 jaren onderdeel van Nederland…

    Trouwens voordat het een NL gemeente werd was het armoede troef.. Weet niet wat er mooi aan was. Sunset Hotel?

  5. @ Sonia,

    Degenen die dat gebied hebben ontwikkeld hebben een risico genomen, ze hebben er veel geld in gestoken, zonder de garantie dat het ook maar 1 cent op zou leveren. Ik heb het begin van Mambo beach meegemaakt en zag dat het vooral hard werk was en weinig opbrengsten.
    Dat Mambo nu succesvol is, bijna 40 jaar later, en dat het de investeerders geld heeft opgeleverd is een ander verhaal. Zelfs nu investeren de ondernemers nog zeer veel geld in dit project, met wederom geen garantie dat ze het terug gaan verdienen.

    Zelfde geldt voor Jan Thiel. Ik kan me nog herinneren dat Zanzibar daar opende, terwijl er daar helemaal niets was. Het duurde jaren alvorens er ook maar iets werd gebouwd. Het tegenwoordige Jan Thiel ziet er totaal anders uit, is nu zeer succesvol, maar daar was toen geen garantie voor.

    Deze 2 projecten gingen goed, maar wanneer je bv naar Cas Abao, St Nicolaas, Jeremi, St Jorisbaai, Piscaderabaai, Eden, Sambil en nog vele andere projecten kijkt, dan zie je ontwikkelaars die daar vele miljoenen hebben verloren. Maar daar hoor je vrijwel nooit iemand over, men kijkt alleen naar de succesverhalen en is dan kwaad dat die investeerders er winst mee draaien.

    Wil je ook zo’n succesvolle investeerder of ontwikkelaar worden dan zul je toch echt risico moeten gaan nemen. Wil je dat niet en laat je het risico liever aan anderen over dan kun je ook maar beter je mond houden i.p.v. kritiek te spuien.

  6. Op Curacao is het niet anders! De gehele kust bij Bapor Kibra,Seaquarium en Mambo Beach is ook in erfpacht voor praktisch niks aan grondbezitters gegeven die de explotatie van het gehele gebied hebben en stink rijk zijn geworden. Zelf het is voor ze infrastructuur aangebracht zoals wegens, elektra en andere faciliteiten. Fijn, maar alleen deze grondbezitters hebben daarmee verdient. En die zijn met de vingers van een hand te tellen.

  7. En die plannen dateren ook al van bijna een jaar geleden. Heb het idee dat de bouwvergunningen niet snel genoeg gaan en dat Breemheer een beetje vaart wil zetten door dit stukje opnieuw in de publiciteit te zetten.

  8. @ Jobanna,

    Ik snap dat geklaag nooit zo goed. De enige reden dat Breemhaar deze grond kon kopen is omdat iemand het te koop aan heeft geboden. Dat waren dan nu dus Amerikanen, maar die hebben het ooit gekocht van een Bonairiaan (of van de overheid). Ook bij die verkoop heb ik niemand er over gehoord, maar nu het ineens naar een Nederlander gaat is het huis te klein.

    Overigens heeft hij deze grond al bijna een jaar geleden gekocht, dus vraag ik me af waarom het dan nu in het nieuws komt ? Beetje laat lijkt mij.

  9. @O. Jee: als jouw heere mijn tuin de laatse dagen heeft besproeid, moet hij even een cursusje gaan volgen.
    Zelf een tuintje sproeien lukt hem nog niet.
    Als dat heertje van jou nu eens alles over het hele jaar zou verdelen.

    Daarbij, O. Jee, ga eens werken, verdien wat geld en koop je eigen lapje grond en zit niet als een zielig arm mannetje te roepen dat de grond van iedereen is.
    (En hou vooral op met geloven in fictieve mannetjes.)

  10. “een paradijs op het paradijs Bonaire te bouwen”

    Heel mooi initiatief. Plans are nothing, planning is everything. Lijkt erop dat de planning er is :

    * We gaan geen huis, maar in een gefaseerde ontwikkeling een stad bouwen
    * We willen het zwaar verwaarloosde Bolivia duurzaam ontwikkelen door natuurherstel
    * Ook gaan we weer landbouw bedrijven, zoals aquacultuur en een algenreactor
    * Voorts leggen we een eco-resort voor toeristen aan
    * Energie komt via waterbeheerssystemen en duurzame projecten
    * En de infrastructuur gaan we verbeteren met onder meer fietsroutes

    Petje af. A eco-friendly city on Bonaire with all the amenities and with sound planning.

  11. Top dat deze mooie plantage door iemand die weet waarover hij praat van ondergang en verloedering wordt gered. Liefst voorlopig wel snel een groot hek eromheen zetten zodat het geen vuilstort wordt.

  12. Nou misschien maken ze er iets moois van zo als bij coral estate, waar natuur en ontwikkeling den middenweg hebben gevonden, en het er heel aangenaam is om te vertoeven (strand, )

    Ik weet hoe onze openbare natuurgebieden er uitgaan zien als “openbaar” zijn
    Zie Caracasbaai eiland, weg naar goot en langs klein Sint Joris en de weg naarplaya kanoa.

    En laten we onze eigen grootgrondbezitters niet vergeten, Maria liberia Peters , Martina & sons.. en een aantal ook lokale advocaten die als aasgieren boedel opkopen bij faillisementen, nadat ze de klant eerst financieel gegeseld hebben met woekerfacturen.
    Knobbels krijg je ervan in je hoofd als je er aan komt.

  13. Door dat ik een TIA heb gehad ben ik het een en ander kwijt, maar er staat me wel iets van bij dat er een groot grond bezitter erven Maal,op Oostpunt jaren geleden grote plannen had om een dorp te bouwen, zelfs de lege electra beton hokken staan er nog, de ontginning voor de wegen zijn alweer dicht met bomen gegroeid komt never nooit een huis te staan.

  14. LaSwetz

    ga wat nuttigs doen.
    ga je tuin sproeien, oh nee dat hoeft voorlopig niet dat heeft jouw Here de afgelopen dagen al voor je gedaan.
    Nou ja, dan kleurplaten inkleuren, knutselen met lego, knex of zoiets. Zie maar.

  15. Snap niet dat dit anno 21 e eeuw nog mogelijk is. Meer dan schandelijk en vooral disrespectful naar de Bonairuaanse gemeenschap.

  16. @O. Jee: dus is de overheid eigenaar.

    Daarbij verkoopt de overheid (volgens jou de vertegenwoordiger van jou en mij) maar wat graag grond aan particulieren.

  17. @LaStwiz

    Pachtvergunningen worden uitgegeven door de overheid zijnde de vertegenwoordiger en hoeder van de gehele bevolking.
    Dat je zelf daar niet op komt….

  18. In den beginne was er grond. In den beginne waren er geen mensen. Toen de mens ten tonele verscheen, zei hij “ dit stuk grond is van mij”. Maar met welk recht? Met geen enkel recht! Wie stemde toe? Zijn moeder, zijn broer? Niemand had toentertijd de bevoegdheid om zich dat recht toe te eigenen. Grond is van iedereen en van niemand. Je behoort (behoorde) grond hoogstens te kunnen pachten maar nooit kopen/in eigendom verkrijgen. Grond in eigendom is de facto ( behoort te zijn) gestolen bezit!

  19. Boneriano nan merece esey.
    Nan a vota pa ta un provincia y nan a bira provincial.
    Nan asunto y nan problema.
    Nos tin nos mes problema nan den hende nan manera Maria Liberia Peters, Wielsen, Dos Santos etc

  20. Waar op dit eiland kan ik 1 hectare langs de kust kopen voor ca. € 0,50 per vierkante meter?

    Laat mij het a.u.b. z.s.m. weten.

    Dank alvast.

  21. We zijn jankers en alu hoedjes dragers. Nogal logisch dat we zelf nooit iets bereiken. We spiegelen iedere situatie aan onze eigen mentaliteit.

  22. 30 vierkante kilometers groot! Maar de dubieuze moslim miljardairs moesten buiten gehouden worden. Het moest van de regeringen een westers iemand of bedrijf zijn. Is dat beter?

    En 12,5 miljoen is voor den haag helemaal niets, dus waarom niet aangekocht als natuurreservaat. Nee, dat levert geen steekpenningen op.

    En dan die poeha en blabla over high end… We zullen wel zien dat het een omheind groot compound wordt waar eilanders alleen welkom zijn als moderne slaven. Wonen mogen ze er niet – dat wordt voorbehouden aan de rijke westerlingen.
    Dat wordt dus 22 km Nato-scheermesjes-prikkeldraad met bewapende wachtposten, hondenpatrouilles, eigen politie, etc.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties