Telegraaf | Felle machtsstrijd Curaçao

Door Edwin Timmer

Koeiman: ‘Vergadering Schotte ongeldig’ © ANP

Curaçao is getuige van een knetterende politieke krachtmeting. Gerrit Schotte weigert zich na de val van het kabinet Koeiman neer te leggen bij de door de gouverneur afgekondigde vervroegde verkiezingen op 28 april. De voor corruptie veroordeelde MFK-leider probeert alles om een hem goedgezinde regering in het zadel te krijgen.

In een brief aan gouverneur Lucille George-Wout, de plaatsvervanger van Koning Willem Alexander op het eiland, eist Schotte de vorming van een ,,daadkrachtig interim-kabinet’’, in afwachting van de benoeming een nieuwe regering. ,,Elke andere oplossing’’, die niet steunt op een parlementaire meerderheid is ,,onaanvaardbaar’’, aldus de politicus die tussen 2010 en 2012 al het eiland regeerde.

In een omstreden statenvergadering op dinsdagavond liet de MFK-leider alle ministers van het demissionaire kabinet Koeiman per motie naar huis sturen. Bij de vergadering waren alleen de elf statenleden aanwezig die Schotte steunen. Twee ministers van de overgelopen fractie van Pueblo Soberano mogen wel blijven zitten.

,,Dit is een nooit eerder vertoonde poging om kost wat kost de macht over te nemen’’, sprak demissionair premier Hensley Koeiman tijdens een in allerhaast belegde persconferentie. Volgens Koeiman is de vergadering ongeldig en illegaal omdat de voorzitter van het parlement nooit is opgeroepen. De gouverneur zou daarom, volgens Koeiman, de moties naast zich neer mogen leggen.

Desalniettemin zet Schotte de gouverneur zwaar voor het blok. Want waarom zijn er nieuwe verkiezingen nodig als er inmiddels een nieuwe meerderheid is om een regering te vormen? De ex-premier zelf zal nooit minister worden. De rechter veroordeelde hem vorig jaar tot drie jaar cel voor het aannemen van steekpenningen van casinokoning Francesco Corallo. Maar zolang het hoger beroep nog op zich laat wachten, loopt Schotte vrij rond.

Afgelopen september won MAN-lijsttrekker Koeiman nipt de verkiezingen van Schotte’s MFK. Koeiman vergaarde genoeg steun voor een coalitie. Maar één voor één liepen parlementariërs over naar het kamp van de oppositie. Al na zeven weken viel zondag het doek voor het kabinet Koeiman.

Het eiland wacht ondertussen ingrijpende besluiten. Zo staat de toekomst van de raffinaderij Isla op het spel, nu een Chinees bedrijf het huurcontract wil overnemen van het Venezolaanse oliebedrijf PdVSA.

Bron: Telegraaf

20 Reacties op “Telegraaf | Felle machtsstrijd Curaçao

 1. Nieuwe Dictator

 2. Abraham Mossel

  Heb net gehoord Gerrit de Raaf wordt de nieuwe staten voorzitter.

 3. p.s. de telegraaf deugd okk niet.

 4. zoals ik al eerder zij degene die betaald bepaald.
  de tv / de meeste radiostations en de papiamentstalige kranten zijn in handen van de gokmaffia.
  dus inderdaad de massa wordt met leugens en halve waarheden geïndoctrineerd.

 5. Ik heb net 2 minuutjes van de (illegale) vergadering gevolgd, totdat het kwartje uiteindelijk was gevallen. Meteen zappen, hupsakee weg d’r mee!

  De viespeuken hebben voor hun janboel onder mekaar, hun bargoens netjes opgefleurd om zowel hun stemvee als de rest van het volk naar harteslust te manipuleren. Flut, dus. Maar frappant is het hoe de manipulatie verder ondersteund werd door de 3 tv zenders met als enig doel sensationalisme en onnodig dramamakerij.

  Dat het spektakel in z’n geheel werd uitgezonden door degenen die het beter zouden moeten weten, onderstreept des te meer de reden waarom ik alleen maar naar 1 radiostation luister en de knipselkrant lees om goed geïnformeerd te worden over de gang van zaken op het eiland.

  Profiel van deze “novela producers” in een micro notendop:
  1. CBA-tv is dé maffia buis. Daar worden de leugens gebroed en uitgezonden.
  2. TV13 / Radio Direkt is, net als Radio Mas, een laag-bij-de-gronds variété “nieuws show” (à la redu bou palu), met als enig verschil, de overdreven airtime dat de PS krijgt om de kijkers verder op HD in de maling te nemen.
  3. TeleCuracao. Kontenlikkers van politieke partijen. Wordt letterlijk overeind gehouden door de belastingbetaler. De overlevingskans van deze zender zonder de belastingbetaler kan vergeleken worden met die van een flut roman.

  Tragisch wat er gisteren gebeurd was. Dood triest eigenlijk, zo’n klein eiland boordevol gigolo’s, beplakt met “pricetags”, waar het woord “ethiek” als wc papier wordt gebruikt! En dat er nog mensen zijn die zich beledigd voelen wanneer wij vergeleken worden met een Banana Republiek!

  Freaking Septic isle!

 6. Abraham Mossel

  Wij kunnen natuurlijk elkaar verwijten, maar het fijt is er nu eenmaal.En dat is dat Gerrit de Raaf alleen maar een regering wil met de naam, Partij Gerrit Absolutismo only Gerrit de Raaf & geld schieter-Carollo. En dat hebben zijn mede partijen niet door omdat zij zelf te dom zijn om na te denken, je zou bijna zeggen, een stelletje Ezels achter/voor de bokkewagen van Gertje de Raaf en Fransje Carollo gespanen.
  Wat betreft die leger oefening is gewoon voor de lol, of toch niet!.Zou het kunnen zijn dat de AIVD meer weten dan het volk en de cvd-demo-regering ZELF, KIJK ER NIET VAN OP! OP CURACRIM KAN ALLES WAT GOD VERBODEN HEEFT.

 7. Inderdaad was de MFK (regering) die het vroeg, om zo te voorkomen dat PAr etc aan de macht zouden komen en de oppositie was ok. Dus voordat je iemand beschuldigt van partijdidheid dien je wel alle feiten te kennen! Je bent gevaarlijk bezig!

  Daarnaast moet een Gouverneur ook kijken wat de zaken zijn? Je hebt immers een oppositie nu met de meerderheid waaronder een zeteldief, 2 veroordeelden en nu 2 PS leden die voor veel geld overgestapt zijn.

 8. Was de PS zelf die de PAR erbuiten hield

 9. Douwe is druk bezig om er voor te zorgen dat er geen verkiezingen zullen plaatsvinden

 10. helemaal mee eens!!
  het voordeel van deze periode dat iedereen zijn ware gezicht heeft laten zien.
  Braam/Moses/de PS….zij gewoon tuig die alleen voor zich zelf in de staten willen.
  niet voor het volk.
  van Ampuro en Schotte wisten we dat al…

 11. Het spreekwoord luidt “Als mijn tante kloten had gehad was het mijn oom geweest”. Het woordje “als” speelt hierin een belangrijke rol. Als in 2012 PAR een regering had gevormd met PS (wijlen Helmin Wiels), PAIS en PNP zouden ze in vier jaar met MFK hebben afgerekend. Dat is helaas niet gebeurt. Als PAIS daadwerkelijk integer en “shouru-proof” was geweest zou het in 2016 nog zetels hebben gehaald. Maar ook dat is niet gebeurt. Als na afgelopen verkiezingen MAN een regering had gevormd met PAR, PNP, Hustu en MP zou er stabiliteit zijn geweest. Ook dit is nooit verwezenlijkt. Wat ik duidelijk wil maken, iedereen was bewust van de dreiging die uitging van MFK/KFO maar belangen en ego’s speelde een belangrijkere rol. Nu plukken wij de vruchten van kortzichtigheid en onbekwame leiders die wij betrouwbaar achten. Sorry, ook ik wil dit niet, maar de het volk krijgt het bestuur dat ze verdient.

 12. Abraham Mossel

  [email protected], heb je wel eens gehoord van angsthazen en mensen met een grote bek maar een klein hartje, en wat te denk van al die figuren die om te kopen zijn voor een flesje rum of belkaart a 5 florijn.

 13. De bevolking van Curacao is er al helemaal klaar mee met dit schoften zootje die Curacao in zijn macht wil hebben – het is een zooitje plunderaars –
  NEDERLAND GRIJP EENS IN dat is wat je overal hoort op dit moment-men is deze rotzooi zat-het lijkt wel of alle plunderaars naar de macht aan het grijpen zijn terwijl ze in de gevangenis thuishoren.
  Ga bij de gehele familie dos santos maar eens de belastingen en inkomsten na-deze lui praten openlijk over hoe ze iedereen en de belasting te slim af zijn.ipv eerlijke zakenlui zijn het gewoon ras oplichters.

 14. Abraham Mossel

  Het valt mij mee dat het corrupte wetboek Douwe Boersema nog niet in beeld is. Of is hij druk aan het werk hoe hij Gerrit de Raaf met een maffia streek/list aan de macht kan helpen, wandt dan is het voor hem ook weer kassa de aankomende jaren, die Boersema steelt net zo erg en veel! van het volk als Gerrit de Raaf & co.

 15. Het verschil is dat destijds (een deel van) de coalitie vroeg uitstel. Nu vraagt de oppositie om uitstel.

 16. Dat de bevolking dit pikt! ik blijf het onvoorstelbaar vinden. Dat de door de bevolking gekozen vertegenwoordigers het belang van Schotte na rennen, hun eigen belang en geldelijk gewin boven het belang van Curaçao en de bevolking stellen. Ver voor de verkiezingen de zwakste schakels al los weken bij andere partijen, als de nood het hoogst is alle ethische verantwoording waarom de stemmers op hun hebben gekozen los laten en achter het grote geld aan rennen. Hoe groot (naast het geld natuurlijk) moet het belang wel niet zijn om je beloofde naar de kiezers, jeeigen ik zo te grabbel te gooien.

  Oja ik ben mondi bewoner en heb al die jaren nooit 1 politici bij ons of de buren gezien 🙂

 17. Curaçao Independiente

  Toen Kabinet Whiteman I (nov. 2015) meerderheid verliest was niet direct gekozen om nieuwe verkiezingen uitgeschreven schrijven door de Gouverneur. Voor de stabiliteit van de land Curaçao werd eerst gekeken naar de mogelijkheid dat een meerderheid gevormd kon worden, al heeft Kabinet Whiteman I zijn ontslag ingediend. Met bereid van PAR is later meerderheid gevonden en kon Kabinet Whiteman II (nov. 2015) ingezworen worden. Met de val van Kabinet Koeiman wat ons 7de kabinet in amper 5,5 jaar is het na ontstaan van land Curaçao, was het beter geweest als ook dezelfde aanpak van de Gouverneur zou genieten als met kabinet Whiteman. De vraag is waarom de discrepantie in optreden van de Gouverneur? Als het alleen om MFK gaat dan is Gouverneur niet meer politiek neutraal, de volk heeft geen enkel voorkeur gegeven aan één partij maar aan meerdere. Dus waarom werd niet b.v. bij een nieuwe verkregen meerderheid in de staten niet gewoon gebruikt gemaakt van de rigoureuze screeningwet voor kandidaat ministers (P.B. 2012, no. 66 LANDSVERORDENING v/d 18 okt. 2012), om ongewenste kandidaten uit de regering te houden? Of is er geen vertrouwen meer in dit wet? Ik denk dat machtsstrijd gaat om wie Nederland/Gouverneur wil zien in de regering, bij toetreding PAR wel mogelijk gemaakt voor Kabinet Whiteman II, maar een andere keer niet? Waar is de onpartijdigheid gebleven?

 18. Commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.

 19. Renée van Aller

  Als alle delen van het Koninkrijk nu echt de drugshandel en witwassen willen aanpakken, zoals de dagbladen melden, is dat een mysterieus mirakel. Dan moet dat voor Nederland, maar ook voor de rest van het Koninkrijk gelden. Verdere infiltratie van de overheid door de georganiseerde misdaad moet met religieuze inzet en concentratie worden aangepakt. Daarbij hoort ook opschoning van de banken, offshore maatschappijen en accountantskantoren, die dat faciliteren voor het grote geld. Al die eilandelijke afpakteams kunnen zo de gaten in de begroting dichten. Als infiltratie algemeen is, zal retributie volgen met ongewenst bloedvergieten. Dat wel. Maar wat is het alternatief? Alle parlementsleden en ministers moeten altijd worden gescreend op hun banden met de georganiseerde criminaliteit. Tegen elke prijs moet worden voorkomen dat via Nederland wordt witgewassen op de eilanden (Jos van Reij c.s). Tegen elke prijs moet worden voorkomen dat een alarmerende situatie ontstaat, zoals in Aruba in 1994. Het landsbestuur onderhield toen al langdurig warme banden met ongewenste en riskante organisaties. Vergelijkbaar met de geldschieters van Schotte. Als niets wordt ondernomen is Nederland wellicht ook betrokken bij ongewenste praktijken? En zo ja, wat is de reden? Wij stellen de vraag maar even, want door niets te doen, wordt ook gefaciliteerd. De verleiding van het grote geld is onweerstaanbaar als al onze politici dure presentjes willen geven voor de verkiezingen. Die snel gedane en overspannen beloftes niet nakomen na de verkiezingen, kan in het huidig tijdsgewricht niet meer. Al die boze burgers staan dan direct mokkend op de stoep. Een algemene kiezersboycot behoort ook tot de mogelijkheden. Dan wordt het een interimkabinet van integerere bestuurders, als die nog te vinden zijn in het koninkrijk. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *