28 C
Willemstad
• donderdag 6 oktober 2022

Extra | Journaal 4 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 3, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

Telegraaf | Einde gouden trust-tijden

Druk na Panama Papers | Edwin van der Schoot

Intertrust sukkelt, nu getipt als overnameprooi

AMSTERDAM – Brievenbusfirma’s geven beleggers momenteel weinig om over naar huis te schrijven. De inkomsten van Intertrust staan onder druk, concurrent TMF Group is nog altijd niet gearriveerd op de beurs.

Toen Intertrust – ooit onderdeel van Fortis – op 15 oktober 2015 naar de beurs ging was de introductieprijs €15,50 per aandeel. Pittig voor een bedrijf dat weliswaar een voorspelbare en stabiele kasstroom heeft maar geen enkel onderliggend bezit heeft en dat ook nog eens erg afhankelijk is van de paar honderd partners die met hun netwerken wereldwijd de klanten binnenhalen en bedienen.

De timing van de beursgang was achteraf gezien dan ook uitstekend. Weliswaar was de term Panama Papers her en der al gevallen, de publicatie van verhalen door de mondiale media over de belastingontduiking die uit deze documenten zou blijken, vond pas begin april 2016 plaats, nieuwe regelgeving staat nog altijd in de steigers.

Inmiddels staat het aan- bieden van doorstroomvennootschappen – ofwel brievenbusfirma’s – onder druk. Intertrust’ topman David de Buck liet rond de beursgang weten in toenemende regelgeving naar aanleiding van publieke commotie om belastingontduiking geen problemen te zien, sterker nog, hij verwachte extra advieswerk voor klanten te kunnen doen. Tot bij de halfjaarcijfers van afgelopen juli. De koers van Intertrust duikelde bijna 20% door een naar eigen zeggen ’tegenvallend marktklimaat in Nederland’.

Intertrust verlaagde ook zijn streven naar een omzetgroei van 4 tot 5% in 3,5%. Die omzet zal ook nog eens minder winstgevend zijn. UBS-analisten plaatsten dan ook vraagtekens bij de groei op de lange termijn. Analist Konrad Zomer (ABN Amro) schreef na de winstwaarschuwing van 25 juli dat het bedrijf het vertrouwen van beleggers moest herstellen, maar dat de weg daarnaartoe langer was geworden. Tom Sykes van Deutsche Bank meende dat Intertrust de beloftes van de beursgang – een stabiele in- komstenstroom – had gebroken. Beide verlaagden hun advies voor het aandeel.

Zakenbankiers zeggen in Intertrust zelfs weer een overnameprooi te zien voor private equity als de koers nog verder onderuit gaat. Talloze personeelsleden zijn inmiddels vertrokken bij Intertrust. Ook beide bestuurders gaan weg: topman David de Buck heeft er in de loop van 2018 genoeg van, cfo Maarten de Vries kon de lokroep van AkzoNobel niet weerstaan.

TMF Group, dat andere grote trustkantoor uit ons land, is nog altijd in handen van private equity. Doughty Hanson kocht TMF in 2008 voor zo’n €750 miljoen, later stak het nog eens €350 miljoen in een fusiepartner. TMF werd in het voorjaar van 2016 nog bijna verkocht, maar gesprekken liepen stuk op de vraagprijs. Daarom deed Doughty Hanson afgelopen voorjaar de aankondiging het met een beursgang te gaan proberen. Het is volgens zakenbankiers echter dermate stil rond TMF, dat men sceptisch wordt of de beursgang geen stille dood gestorven is.

„Het verdienmodel is ten einde nu toezichthouders de duimschroeven aandraaien en er steeds meer streven is naar een uniform Europees belastingsysteem. Dat betekent niet het einde van trustkantoren, maar ze zullen wel weer op een veel lager niveau moeten opereren”, legt een econoom uit, die veel voor de sector werkte.

„Wat trustkantoren doen wordt steeds minder geaccepteerd.”

TMF zelf schrijft dat er niets is veranderd sinds de vorige aankondiging, en dat het nog altijd de strategische opties onderzoekt.

Bron: Telegraaf

Bron: DeFinancieleTelegraaf

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -