26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | Curaçao gooit heupen los met carnaval

HomeMediaTelegraaf | Curaçao gooit heupen los met carnaval
’Karnaval di Korsou’ de heupen en billen Ⓒ Babette Wieringa

Natuurlijk is het weer reuzegezellig in Oeteldonk, Kielegat en Kruikenstad. Maar wat er dezer dagen op Curaçao gebeurt, overtreft de stoutste verwachtingen van iedere carnavalvierder.

En schudden met die billen! klinkt het uit een van de luidsprekers. De swingende Caribische muziek uit weer een andere luidspreker zorgt ervoor dat een groepje Nederlanders wordt opgezweept om de sterren van de hemel te dansen. Althans… Laten we het erop houden dat het best dapper is om als kaaskop tussen de Antillianen mee te swingen in de Gran Marcha, de bijna 8 kilometer lange carnavalsoptocht door de hoofdstad Willemstad. Jeroen, onderwijzer op het eiland, kan er niet mee zitten: „Misschien is het niet zo spectaculair om naar ons te kijken, maar wij hebben de grootste lol.”

Ook voor het publiek aan de zijlijn is Karnaval di Korsou één groot feest. Als toeschouwer zit je of op de tribunes of in een van de kleine ’vip’-boxen langs de optocht. Wij hebben geluk, want we zijn uitgenodigd in de box van de Curaçaose Kyara Wanga en haar familie. Al tientallen jaren is dit verhoogde standje bezit van de Wanga’s, waar ze op het eiland om worden benijd. „De vraag is groot, iedereen wil uit de zon én ’pole position’ zitten”, vertelt Kyara.

Dus is het er druk met vrienden en familieleden. Al vroeg in de middag brandt de barbecue, gaan de flessen drank open en gaan schalen vol Antilliaanse hapjes rond. Met dank aan de muziek lukt het geen van de gasten om lang op de stoel te blijven zitten.

“Op Curaçao worden veel carnavalsbaby’s geboren”

En dat terwijl de optocht nog moet beginnen. Deze start met de nodige vertraging en duurt uren. Wat overigens niet verwonderlijk is, want er zijn maar weinig Curaçaoënaars op het eiland die het carnaval links laten liggen. Aan deze optocht doen duizenden mensen mee en dan hebben we het nog niet over de dagen dat de kinderparade, het Tumbafestival, de scholenparade, seniorenparade en de afscheidstocht Marchi di Despedida plaatsvinden.

Langs de tocht delen meisjes condooms uit, ook dat blijkt met een reden. „In de loop der jaren zijn er op Curaçao veel carnavalsbaby’s geboren”, vertelt vrijwilligster Martha. „Carnaval is hier het grootste nationale feest, dagenlang ligt het hele eiland plat. Iedereen is in de feeststemming en er gaat heel veel drank doorheen. Met alle gevolgen van dien. Onze condoomactie is niet als grapje bedoeld.” De Antillianen lachen erom en nemen het cadeautje gretig in ontvangst.

Later vertelt Edgar van de carnavalsgroep Estreno Mas Pikete dat de ontlading groot is. „Eigenlijk werken we hier een heel jaar naartoe. Al direct na het carnaval brainstormen we over kleding voor volgend jaar. Alles wordt uit de kast getrokken; stoffen en attributen halen we uit diverse Zuid-Amerikaanse landen. Niet alleen is kostuums maken een enorme klus, met de praalwagens zijn we ook maanden bezig. Zoals alle carnavalsgroepen werken we vanuit een enorme loods. De afgelopen weken heb ik meer dáár dan thuis doorgebracht. Dus je begrijpt dat nu het zover is, alle remmen losgaan.”

“Zo belangrijk dat we er ’t hele jaar voor sparen”

Ondertussen trekken de meest prachtig uitgedoste feestgangers aan ons voorbij. Elke carnavalsgroep heeft zijn eigen muziek, rijdende bar, keuken en toiletten. Soms dansen er deelnemers de stoet uit om bij een van de vele truki pans (foodtrucks) langs de weg een broodje stoba (stoofvlees) te halen, maar in de regel is het vooral het bier dat regeert.

Ook de leden van Edgars vereniging komen langs. Estreno Mas Pikete is een van de oudste en grootste groepen van het eiland. Inmiddels is zijn zoon een zustergroep voor de jongere generatie gestart. Maar, zo zegt Edgar: „Veel mensen blijven hun vereniging trouw. Het is een beetje als de voorliefde die je voor een voetbalclub kunt hebben.” Dat het lidmaatschap een dure aangelegenheid is – vaak wordt er alleen al voor het kostuum 300 euro neergelegd – houdt niet veel mensen tegen. „Carnaval is zo belangrijk dat we er het hele jaar voor sparen.”

Dat de tocht uren duurt, is allerminst erg. We kunnen niet genoeg krijgen van de dansende kunstwerken die aan ons voorbij trekken. Zelfs als de bezemwagen in zicht komt, weet het publiek niet van ophouden. Of we de stad nog ingaan, waar het feest onverminderd doorgaat. De volgende ochtend ben ik blij dat we alle afterparty’s aan ons voorbij hebben laten gaan. Wanneer ik in alle vroegte op het strand mijn hardlooprondje maak, passeer ik meerdere zwalkende feestvierders. Nog altijd in hun prachtige kostuums, met veren op het hoofd en soms vleugels van pailletten op de rug.

Ze hebben gelijk: zodra de feestkleding weer voor de spijkerbroek wordt verruild, begint het normale leven weer.

Zo kom je er

Je kunt vanaf Schiphol elke dag met KLM vliegen naar Hato Airport op Curaçao. Het is op het eiland 6 uur vroeger dan in Nederland.

Braziliaanse toppers

Natuurlijk is er één land waar carnaval heilig is: Brazilië!

In het hele land kun je terecht voor knallende feesten, maar Rio de Janeiro en São Paulo pakken het grootst uit. In deze steden staan heuse sambadromes; langgerekte stadions met kilometers aan tribunes en in het midden een strip voor de parades. Diverse sambascholen strijden tijdens een officieel kampioenschap voor de titel. Hoewel er op elke straathoek feesten zijn, ben je in de sambadromes vooral toeschouwer. Meedoen in speciale toeristenvakken kan, maar daar hangt wel een flink prijskaartje aan…

En dan moet de spetterende outfit nog worden gekocht. Een goedkoper alternatief vind je in het noordelijke Salvador, waar tijdens Bahia Carnaval twee trailers met duizenden watts aan geluid en een band bovenop, door de stad trekken.

Keulen op zijn kop

De Duitsers kunnen er ook wat van tijdens carnaval en de inwoners van Keulen in het bijzonder! Het straatfeest duurt een hele week tussen vette donderdag (Weiberfastnacht) en Aswoensdag (Aschermittwoch). Hoogtepunt zijn de dagen van Rozenmaandag tot Aswoensdag, waarbij de Keulenaren gemaskerd de straat op gaan en feestvierders elkaar begroeten met ’Kölle Alaaf!’ Ook bij onze oosterburen wordt jaarlijks een Prins Carnaval verkozen die de carnavalsstoet leidt. Het verschil is dat er in Keulen ook nog een Jungfrau en Bauer schitteren, waarbij de Jungfrau traditioneel een verklede man is en snor of baard streng verboden zijn… Al sinds 1883 vormen de drie feesthoofden het middelpunt van het Keulse carnaval.

Vette dinsdag in New Orleans

Dompel je onder in het feestgedruis tijdens Mardi Gras in de Amerikaanse stad New Orleans. Mardi Gras betekent ’vette dinsdag’, de dag voor Aswoensdag. Tot begin 19e eeuw behoorde de staat Louisiana namelijk tot Frankrijk. Twee weken voor Aswoensdag begint de stad al te bruisen en zijn er dagelijks parades met zogenoemde ’floats’, een stoet praalwagens met uitgedoste mensen die kleurrijke throws (kralenkettingen) naar de toeschouwers werpen. Hoe meer kettingen je vangt, hoe beter! Het is bovendien traditie om als vrouw hiervoor je borsten te tonen… Het epicentrum is Bourbon Street in de Franse wijk, waar – hoe kan het ook anders – liters aan Southern Comfort worden genuttigd, de bourbon uit New Orleans

Bron: Telegraaf.nl

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. Ik zat met mijn dochtertje naar de kinderparade op tv te kijken dus vroeg ik aan haar, is dat niets voor jou? Daar lekker dansen in plaats van de hele dag te gamen? (Sinds dat meisje een playstation heeft komt ze het huis haast niet meer uit).

    Ze zei, nou serieus Pap, “bo ta mira mi den tur e mucha pretu nan ei”? Normaal gesproken moet je als vader geschokt zijn natuurlijk maar de moderne opvoeding eist dat je als ouder de keuze van kinderen moet respecteren dus probeer ik het een beetje te nuanceren.

    Ik zei, pero nan tambe ta hende tog? Nou, get serious zei ze toen, ik dacht ik laat het daarbij.

    Tot mijn verassing zag ik Pastor Curtis Meris ook bij de kinderparade en van priesters in de buurt van kinderen komt alleen ellende van. Ik heb mijn dochter al gewaarschuwd, als een priester bij jou in de buurt komt, hard schreeuwen en wegrennen.

    De week daarop zat ik naar een stukje van de echte carnaval op TV te kijken en ik was een beetje aan het zappen want er waren meerdere zenders die tegelijk aan het uitzenden waren.

    Wat nog een keer bleek is hoe asociaal TV DIRECT is, ze hebben overal van die spandoeken met TV Direct er op, langs de route gezet om op die manier de uitzending van de concurrent te verstoren.

    Wat mij opviel was de presentatoren bij Direct daar was één ik dacht gelijk, wat the hell is that? Ta ki e koi fastioso ei? Ta homber of muhe esei ta? Tette falsu, sanka falsu. Later kwam ik achter dat zij Jadira heet maar kwam niet achter of ze een man of vrouw is.

    Wat mij echt geschokt heeft, en het verbaast mij dat niet heel Curaçao met mij, de ene presentator, Dwight de Windt, wat een viezerik, die zat aan al die vrouwen.

    Hij was ook af en toe uit beeld waarschijnlijk om even in het bosje daarnaast te masturberen, wat een viezerik geen enkele respect voor vrouwen. Er bestaat zoiets als ongewenste intimiteit, ook bij Direct neem ik aan? Gek genoeg kwam hem die zelfde avond na het Carnaval nog in Campo tegen.

  2. Ik moet zeggen dat ik niet gauw geschokt ben, maar als ik hier lees, ““Op Curaçao worden veel carnavalsbaby’s geboren” dan lijkt het alsof de YDK het overal insteekt, als er maar een gaatje in zit. Zelf denk ik als ik die half naakte tieners zie, dat na carnaval ook wat HIV besmettingen bij zullen komen.

  3. Ik moet zeggen, ik heb de tienerparade gezien en het had veel van negertjes dansend rond een kookpot. Het enige wat nog ontbrak was een bot door de neus. “Nos mester ban halsa nivel di nos karnaval”.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties