26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | Corendonbaas Atilay Uslu: „We kochten hotelbedden uit verdediging”

HomeMediaTelegraaf | Corendonbaas Atilay Uslu: „We kochten hotelbedden uit verdediging”

Marjolein Schipper

Atilay Uslu Ⓒ Andreas Terlaak

Gevaren zijn kansen en van klappen word je alleen maar sterker. Dat is de rotsvaste overtuiging van Corendon-oprichter Atilay Uslu. Zijn ondernemershart en een contstant gevoel van onrust zorgen ervoor dat hij altijd een groot project in het vooruitzicht moet hebben…

Deze zomer opende Corendon het Village Hotel, het grootste hotel in de Benelux met 680 kamers. De Corendon-hoteltak breidt uit als een waanzinnige. Terwijl u toch uw sporen en miljoenen allang hebt verdiend.

„Het Village Hotel zou eerst 177 kamers bevatten. Dat is qua investeringen te behappen. Maar gaandeweg groeide en groeide het project. Een hotel van tachtig miljoen-plus werd het uiteindelijk, inclusief bioscoop en skybar. Hoe krijg je die financiering rond, dat is op een moment de vraag. Dan ga ik toch weer langs die afgrond scheren. Terwijl het helemaal niet nodig is.”

Waar komt die drang vandaan? Als jonge man had u de ambitie een miljoen te verdienen om zodoende financieel onafhankelijk te zijn. Dat lukte twintig jaar geleden met uw toenmalige shoarmazaak. U had vervolgens ook de boel de boel kunnen laten.

„Het is mijn ondernemershart, het is de onrust. Soms baal ik er echt enorm van dat ik zo in elkaar zit. Er moet altijd een groot project in het vooruitzicht zijn. Ik had me na het Village Hotel eigenlijk voorgenomen vijf jaar wat rustiger aan te doen. Ik wil niks meer. Ik stuurde mijn team op vakantie. Dat heeft een maand geduurd. Toen kreeg ik een telefoontje: ’Ik heb iets leuks voor je. Een hotel uit een faillissement, met 800 plus kamers op Curaçao.’ Ik dacht: voor die prijs laat ik het niet gaan. Een beetje zoals vrouwen verslaafd kunnen zijn aan shoppen. Het wordt het grootste hotel van het Koninkrijk der Nederlanden. We zijn begonnen en 1 december 2019 is het af.”

Maar het is misschien tegenwoordig voor een touroperator ook een must om eigen hotelbedden te hebben?

„Ook. We kochten tot voor kort hotelbedden vooral uit verdediging, om niet uit de markt te worden gedrukt door concurrerende partijen in de reiswereld. Ze verwerven marktaandeel door ter plekke hotels te kopen zodat wij geen goede bedden meer kunnen krijgen. Corendon moet daaraan wel meedoen om reizen aan te blijven bieden. Wij hebben honderden klanten die naar Ibiza willen maar als Corendon daar geen bedden heeft, lukt het niet. Dus koop ik er een hotel, Marble Stella Maris. En hup, afgelopen jaar 16.000 mensen met Corendon naar Ibiza. We hebben nu in totaal ruim 9600 bedden en daar komen er op korte termijn 2500 bij. De hoteltak is qua marge volgend jaar bijna groter dan de touroperating. Fantastisch om daarmee bezig te zijn en dat te zien opbloeien.”

Grote schalen met zoete hapjes zoals lokum en baklava komen op tafel. Uslu gebruikt de kleine pauze om op zijn telefoon op zoek te gaan naar een filmpje van het vliegtuig dat volgende maand geplaatst gaat worden in de tuin van het Corendon Village Hotel in Hoofddorp: de Boeing 747-400 ’City of Bangkok’. Wie de beelden van de gigantische luchtreus ziet, kan zich niet voorstellen dat de gigant binnenkort in een hoteltuin staat.

„Maar het kan! Het is allemaal precies uitgemeten. Het gaat op 9 februari een enorm spektakel worden. Het toestel wordt vanaf Schiphol over enkele kilometers vervoerd naar Badhoevedorp, de A9 zal ervoor worden afgesloten. Het is niet alleen heel spannend en creatief om zoiets als bedrijf te doen, het is ook goed voor de werknemers. Ze moeten trots zijn op Corendon. Zo van: dat flikken we toch maar weer met z’n allen.”

Lees vandaag het uitgebreide interview met Atilay Uslu in VRIJ of online via deze link (premium)

Bron: Telegraaf

Dit artikel is geplaatst in

15 reacties

  1. @ Rioter,

    Hier kom je nog te vaak personeel tegen dat vrolijk weet te melden: ‘dat iets hun taak niet is’ en dan vrolijk weigeren de gasten te helpen. Voorts weigeren velen simpele voorschriften op te volgen en wanneer je er daar ongeveer 100 van hebt rondlopen dan wordt je echt simpelweg knettergek.
    Nadeel is dat ze ook niet zijn te ontslaan, daar heeft de vakbond wel voor gezorgd. En het lokale personeel weet dat ze niet kunnen worden ontslagen, dus maken ze er een zooitje van.
    Het Marriott was blij dat ze gingen sluiten en dat ze op die manier van veel personeel af konden komen. Men had ook goede en zelfs zeer goede personeelsleden rondlopen, maar veruit de meerderheid was te lui om ook maar 1 stap sneller te lopen. De ongeïnteresseerdheid straalde van hun gezichten af, het kon ze allemaal niets schelen. En dat kom ik helaas zeer regelmatig tegen. Logisch dat bedrijven op zoek gaan naar ander personeel, dat wel wil werken.

  2. @rioter, Helemaal eens.. maar je zaak gaat ook over de kop met chagrijnen, die vaak ziek zijn en op werk niet vooruit te branden zijn.

  3. Enkel RESPECT voor een (straks totale grijze ….. ) man, die zo’n groot project op Curacao op dúrft te zetten. Wens hem veel succes met het (laten) vinden van slim, pittig, creatief, gemotiveerd, lachend lokaal personeel ; dus geen leger stagiaires dus, dat moet namelijk eens een halt worden toegeroepen namelijk,.

  4. Haha Menki Rojers wat een randdebiel ik zie hem op zondag vaak ‘joggen’ op de Caracasbweg ter hoogte van de oogarts. Die sukkel komt niet vooruit, elke stap is een bezoeking. Wat een afgang zeg.

    Tja dat er mensen zijn die van de onderstand moeten rondkomen en hier onzin verkondigen zou ik adviseren ook iets voor mezelf te beginnen, shoarma’s verkopen bv.
    Jesus wat een gezeur en wat een afgunst, vreselijk!

  5. @Lapas zegt: “…Beste @Joep en @LaStiwz, als jullie het zo uitlegt, kom ik inderdaad als een randdebiel over…”

    Niet alleen als we (sorry @Joep) het zo uitleggen.
    Dat is ook zo als we niets doen.

  6. Tien met een griffel voor La Stiwz. Voortreffelijk verwoord.

    Overigens, neem Beflapas toch niet zo serieus. Lees nog eens enkele van zijn beflapverhalen en dat weet je dat je je niet tot zijn niveau moet verlagen door op hem te reageren.

  7. @Lapas: waar heb ik dat over de hele wereld alleen maar zien mislukken?

    Simpel gezegd: het volk is te dom om een bedrijf te runnen.

    Mijn vader zei altijd: we kunnen met 20 man zingen, maar er kan er maar één praten.

    @Lapas: er zijn heel veel werknemers en maar enkele werkgevers. Waarom wordt jouw model nergens met succes uitgevoerd?

    Omdat die werknemers daar niet de guts, het geld, de kennis, durf, moed, inventiviteit, wilskracht, zin etc. voor hebben.
    Ze zitten liever om 5 uur bij moeder de vrouw achter de piepers, willen 74 vakantiedagen, een vast loon, pensioen, niet ziek ziek kunnen zijn, geen risico, geen aansprakelijkheid etcetera hebben. Exact die dingen waar een extra vergoeding tegenover staat.

    Ga ergens anders de zielige kloothommel uithangen of verhef je sanka en probeer zelf eens iets.

  8. Beste @Joep en @LaStiwz, als jullie het zo uitlegt, kom ik inderdaad als een randdebiel over. Mijn punt is dat deze buitenlandse investeerders altijd met mooie verhalen komen en als het even tegen zit, “nan ta ba bai laga nos ku sanka na man”.

    Mijn voorkeur gaat naar een ander type bedrijf, een bedrijf waar de medewerkers het bedrijf runnen zonder managers en iedereen verdient hetzelfde. Er wordt geen winst gemaakt want alles wordt in het bedrijf geïnvesteerd om op die manier meer mensen aan het werk te helpen.

  9. Zoals ik al eerder heb geventileerd ik heb het grootste respect voor Uslu en zijn vriend die samen Corendon hebben opgericht. ZIj hebben een schitterend produkt opgezet en afgeleverd.
    Mijn vader heeft in de 90er jaren met hem bij Fokker gewerkt en ik herinner me nog wel de verhalen die hij vertelde over Uslu, dat hij voor zichzelf wilde beginnen en het liefst een Shoarma zaak wilde opzetten. Dat is uiteindelijk ook gebeurd in Haarlem, wij woonden in Haarlem.
    Noem mij overigens 1 baas die een nachtdienst met zijn personeel op Spl meedraait.
    En de reactie van reaguurder Clapas, ach er is toch echt niemand die deze vogel serieus neem, I hope.

  10. @Lapas zegt: “…maar waarom moet ik van een onderstand van 200NAF in de maand leven, en iemand anders kan zomaar miljoenen winst maken…”

    Mijn antwoord hierop is: “moet je al je posts eens teruglezen.”

  11. Precies Joep. @ Maurice, helemaal gelijk!! Hier kan Menki een puntje aan zuigen!! Helaas is hij inderdaad wat Curacao produceert. Ik schaam mij daarvoor!!!

  12. @ Ericlapas

    I.p.v. weer met afgunst en jaloersheid te reageren zou je ook kunnen proberen te bevatten wat deze man heeft gedaan en op die manier heeft bereikt.
    Hij is begonnen met een shoarma zaak, opende er daarna nog eentje, heeft daar geld mee verdiend en op een gegeven moment besloot hij wat anders te gaan doen, dus begon in de reiswereld. Een opleiding daarin had hij niet, hij is volledig ‘self taught’.
    Het begin van zijn carriëre in de reiswereld heeft hij ook zelf gefinancierd en door hard te werken, risico’s te nemen, kansen te zien, heeft hij uiteindelijk Corendon opgebouwd. Daar mag je respect voor hebben. Het toont aan dat het niet gaat om hoeveel geld je in bezit hebt om je droom waar te kunnen maken. Doorzettingsvermogen, ondernemerszin en een goede neus voor zaken zijn veel belangrijker.
    In feite is zijn levensverhaal inspirerend, het laat zien dat iedereen dit zou kunnen doen. Helaas zijn velen op Curacao liever lui dan moe, gooien er vervolgens met de pet naar, verbrassen hun geld liever in de snek en gebruiken hun grijze massa alleen om manieren te bedenken om anderen te belazeren of spullen te stelen.
    En vervolgens zijn ze jaloers op een persoon die wel wat heeft bereikt. Niemand is verplicht voor hem te gaan werken, het is je vrije keus. Wil je niet voor dat salaris werken dan begin je je eigen bedrijf en ga je op die manier werken aan je toekomst. Maar ook dat is voor velen een brug te ver.
    We klagen liever.

  13. Ik begrijp de bewondering voor deze man eerlijk gezegd niet, dit is een ondernemer. Dat zegt genoeg, hij is hier om winst te maken het is geen liefdadigheid. Het is vrij simpel wat hij ook aan het personeel betaald is niet genoeg want hij moet genoeg over houden om winst te maken.

    Begrijp me niet verkeerd, ik heb niets tegen geld verdienen maar waarom moet ik van een onderstand van 200NAF in de maand leven, en iemand anders kan zomaar miljoenen winst maken.

  14. Er is een mooi interview met Uslu te zien op Youtube (van Liempt één op één), kan de video iedereen aanraden, geeft een goed beeld van deze ondernemer. Men kan op Curacao inderdaad een voorbeeld aan hem nemen. Echter, onze mentaliteit kennende zullen we hem wel aan alle kanten gaan tegenwerken en beschimpen. We kunnen het immers niet verdragen dat iemand succesvol is en wij niet.
    https://www.youtube.com/watch?v=e6MO2UL5vkc&t=100s

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties