29 C
Willemstad
• zaterdag 9 december 2023

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...

Nu.cw | Jong koraal op Curaçao niet verbleekt

Britt van Garderen Jong koraal, afkomstig van in het wild gevangen gameten (geslachtelijke voortplantingscellen), blijkt geen tekenen van verbleking te vertonen op Curaçao, zelfs niet tijdens de voortdurende...
- Advertisement -spot_img

Tekort fondsen bij SVB

HomeNieuwsTekort fondsen bij SVB

ZV/OV-fonds 72 miljoen in de min
AOV/AWW komt 126 miljoen tekort

Willemstad – De Sociale Verzekeringsbank SVB heeft de periode van 10-10-’10 tot en met het jaar 2011 afgesloten met aanzienlijke tekorten.

Het resultaat van de gezamenlijke ZV/OV-fondsen (ziekte- en ongevallenverzekering) vertoont een tekort van 72 miljoen gulden.
Het totale resultaat van de AOV/AWW-fondsen (ouderdomspensioen en weduwen- en wezenverzekering) vertoont een tekort van 126 miljoen.
Over genoemde periode kende de SVB wel een positief beleggingsresultaat van bijna 21 miljoen. Dat blijkt uit het jaarverslag 2011 dat SVB-directeur Philip Martis gisteren aan minister Jacinta Scoop-Constancia (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur heeft aangeboden.
De medische kosten over deze periode bedroegen 205,5 miljoen.
Aan ziekengeld (loonderving) werd 27,4 miljoen uitgekeerd. Het gemiddelde aantal ZV-verzekerden voor de periode van 10 oktober 2010 tot en met 31 december 2011 was 88.085.
De gemiddelde medische kosten per verzekerde gedurende deze periode komt daarmee uit op circa 1.903 gulden.
De verhoging van de tarieven bij de zorggebieden instellingen en medisch specialisten hebben volgens de SVB hun ‘doorwerking gekend’ in de kosten van de ZV/OVfondsen.
Aan zorginstellingen is in dit verlengd verslagjaar 68,7 miljoen uitbetaald en aan medisch specialisten 25,3 miljoen.
Andere zorgcategorieën die een substantieel deel van de middelen van de ZV/OV-fondsen verbruiken, zijn apotheken (52,4 miljoen) en medische uitzendingen (17,8 miljoen).
In de afgelopen periode hebben belangrijke categorieën zorgaanbieders, zoals het ziekenhuis Sehos, de huisartsen en de medisch specialisten tariefsverhogingen toegekend gekregen, hetgeen ‘een aanzienlijk effect’ heeft gehad en zal blijven hebben op het resultaat van het ZV/OV-fonds. ,,Anderzijds blijft een verhoging van het premiepercentage uit, ondanks ook de pakketuitbreidingen met medische uitzendingen en kunst- en hulpmiddelen, naast de tariefsverhogingen.”
Voor de ZV/OV-fondsen bedroeg in de periode van 10 oktober 2010 tot en met 31 december 2010 de premie-inkomensgrens 57.174 gulden en vanaf 1 januari 2011 tot en met 31 december vorig jaar 58.484,40.
Het totaalbedrag aan premiebaten (ZV en OV), inclusief boetes, was 207,2 miljoen.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties