26 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Tekort fondsen bij SVB

ZV/OV-fonds 72 miljoen in de min
AOV/AWW komt 126 miljoen tekort

Willemstad – De Sociale Verzekeringsbank SVB heeft de periode van 10-10-’10 tot en met het jaar 2011 afgesloten met aanzienlijke tekorten.

- Advertentie -

Het resultaat van de gezamenlijke ZV/OV-fondsen (ziekte- en ongevallenverzekering) vertoont een tekort van 72 miljoen gulden.
Het totale resultaat van de AOV/AWW-fondsen (ouderdomspensioen en weduwen- en wezenverzekering) vertoont een tekort van 126 miljoen.
Over genoemde periode kende de SVB wel een positief beleggingsresultaat van bijna 21 miljoen. Dat blijkt uit het jaarverslag 2011 dat SVB-directeur Philip Martis gisteren aan minister Jacinta Scoop-Constancia (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur heeft aangeboden.
De medische kosten over deze periode bedroegen 205,5 miljoen.
Aan ziekengeld (loonderving) werd 27,4 miljoen uitgekeerd. Het gemiddelde aantal ZV-verzekerden voor de periode van 10 oktober 2010 tot en met 31 december 2011 was 88.085.
De gemiddelde medische kosten per verzekerde gedurende deze periode komt daarmee uit op circa 1.903 gulden.
De verhoging van de tarieven bij de zorggebieden instellingen en medisch specialisten hebben volgens de SVB hun ‘doorwerking gekend’ in de kosten van de ZV/OVfondsen.
Aan zorginstellingen is in dit verlengd verslagjaar 68,7 miljoen uitbetaald en aan medisch specialisten 25,3 miljoen.
Andere zorgcategorieën die een substantieel deel van de middelen van de ZV/OV-fondsen verbruiken, zijn apotheken (52,4 miljoen) en medische uitzendingen (17,8 miljoen).
In de afgelopen periode hebben belangrijke categorieën zorgaanbieders, zoals het ziekenhuis Sehos, de huisartsen en de medisch specialisten tariefsverhogingen toegekend gekregen, hetgeen ‘een aanzienlijk effect’ heeft gehad en zal blijven hebben op het resultaat van het ZV/OV-fonds. ,,Anderzijds blijft een verhoging van het premiepercentage uit, ondanks ook de pakketuitbreidingen met medische uitzendingen en kunst- en hulpmiddelen, naast de tariefsverhogingen.”
Voor de ZV/OV-fondsen bedroeg in de periode van 10 oktober 2010 tot en met 31 december 2010 de premie-inkomensgrens 57.174 gulden en vanaf 1 januari 2011 tot en met 31 december vorig jaar 58.484,40.
Het totaalbedrag aan premiebaten (ZV en OV), inclusief boetes, was 207,2 miljoen.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -