31 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

Tekort aan personeel controles

HomeMediaTekort aan personeel controles

politie-curacaoWillemstad – Zowel het Korps Politie Curaçao (KPC), als de afdelingen Verkeerstoezicht & Techniek (VT&T) en Controle & Beveiliging (C&B) en de afdeling Ondersteuning en Executie (O&E) bij het Openbaar Ministerie (OM) kampen met een tekort aan mankracht om verkeerscontroles goed uit te kunnen voeren en te berechten.

Advertentie

Dit blijkt uit een onlangs gehouden onderzoek van de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC).
Volgens het KPC waren in 2011, inclusief personeel van de afdeling Verkeerstoezicht & Techniek (VT&T), 209 agenten werkzaam die verplicht zijn om verkeersovertredingen en -misdrijven te verbaliseren.
Niet duidelijk is hoeveel agenten er eigenlijk nodig zijn om dit werk uit te voeren.
De afdeling VT&T is belast met de algemene taak voor een veilige verkeersdoorstroming en -circulatie. Volgens VT&T is in de loop der tijd steeds minder personeel beschikbaar gesteld voor deze afdeling. Bovendien is het aantal verkeersongelukken en -misdrijven toegenomen.

ARC: ,,VT&T zou dus onvoldoende personeel hebben om alle taken uit te voeren. Vooral voor het bijhouden van statistieken over (ernstige) verkeersongevallen zou onvoldoende capaciteit aanwezig zijn. VT&T handelt vanaf 1992 alleen ernstige verkeersongelukken af en ongelukken waarbij een dienstvoertuig van het KPC is betrokken. De wijkteams van het KPC moeten aanwezig zijn bij de overige verkeersongelukken. Dit is niet altijd mogelijk door capaciteitsproblemen, zoals tekort aan personeel of politievoertuigen en andere prioriteiten.”

De streefformatie van C&B bedraagt circa 100 medewerkers. Volgens de C&B telt zij ongeveer 73 medewerkers die belast zijn met het uitschrijven van oproepingsprocessen-verbaal (OPV’s). De effectieve inzet hiervan is lager door ziekteverzuim, opleiding, en het uitvoeren van andere werkzaamheden.

Wel opgeleid, niet ingezet

Er wordt veel door rood licht gereden, maar controle is niet mogelijk door het ontbreken van flitsers.  FOTO ANTILLIAANS DAGBLAD
Er wordt veel door rood licht gereden, maar controle is niet mogelijk door het ontbreken van flitsers.
FOTO ANTILLIAANS DAGBLAD

Opmerkelijk is dat vóór de oprichting van het land Curaçao een speciaal team van 10 mensen bij C&B is opgeleid met als doel assistentie te verlenen bij aanrijdingen en verkeersongevallen en het uitschrijven van OPV’s.
Hoewel het toenmalige Bestuurscollege de inzet van deze ambtenaren heeft goedgekeurd, hebben ze nooit als zodanig gefunctioneerd.
De reden is de Kamer tijdens het onderzoek niet duidelijk geworden.
Bij het OM is medio 2011 een afdeling Ondersteuning en Executie (O&E) opgezet die onder meer belast is met het ten uitvoer leggen van boetes.
Voorheen voerden de parketmedewerkers deze werkzaamheden uit, naast hun feitelijke hoofdtaken.
Dit leidde tot een hoge werkdruk.
De afdeling O&E kampt tijdelijk met een extra hoge werkdruk door de opschoning van bestanden en de inhaalslag van achterstallige werkzaamheden.
Pas als dit is afgerond, kan worden ingeschat of het huidig aantal medewerkers voldoende is voor de reguliere werkzaamheden.
In de tussentijd wordt inzet van tijdelijke krachten (stagiairs) overwogen.
Uit het onderzoek blijkt verder dat er ook niet voldoende technisch materieel voorhanden is.
Volgens het Justitieel Beleidsplan zullen verkeerscontroles worden aangescherpt met gebruik van het nodige technisch materieel om verkeersovertredingen vast te leggen.

ARC: ,,Momenteel zijn hiervoor echter geen middelen gereserveerd op de begroting van het ministerie van Justitie.”

Op Curaçao wordt veel door rood licht gereden en worden vaak de snelheidslimieten overschreden, zo wordt door de Kamer geconstateerd.
Uit een voorlopig rapport van de verkeerscommissie blijkt dat verkeersongelukken het meest worden veroorzaakt door het overtreden van de snelheidslimieten.
Snelheid en roodlichtnegatie behoren dan ook tot de vijf speerpunten van het justitieel beleidsplan. Alcoholgebruik is ook een speerpunt.

,,Het KPC beschikt niet over materieel om op deze drie speerpunten te kunnen controleren”, zo stelt ARC.

De snelheidsradar is al enkele jaren niet meer geijkt en dus onbruikbaar.
Verder is er geen materieel voor de controle op roodlichtnegatie, zoals roodlichtflitsers, en ook geen materieel om het gebruik en de mate van het gebruik van alcohol vast te stellen.
C&B beschikt wel over een geijkte snelheidsradar maar niet over materiaal om op alcoholgebruik en op het rijden door rood licht (roodlichtflitsers) te controleren.
Het geautomatiseerde informatiesysteem van het KPC (Actpo) verschaft niet alle benodigde informatie voor een adequate analyse van verkeersonveilige handelingen en locaties.
De particuliere instelling Curaçao Road Services (CRS) legt informatie, zoals lengte van remsporen en kentekenbewijs in een eigen systeem vast.
Hoewel het KPC toegang heeft tot het informatiesysteem van het CRS, is ook dit systeem niet volledig geschikt voor het genereren van de voor het KPC benodigde data. Bovendien heeft het KPC momenteel geen toegang tot overige noodzakelijke informatiebestanden, zoals de Burgerlijke Stand en Belastingen, die bij opsporing vereist zijn.
Het informatiesysteem dat bij het OM in gebruik is voldeed ten tijde van het onderzoek niet; het systeem verstrekt geen betrouwbare actuele informatie en biedt ook niet alle gewenste managementinformatie.

bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties