30 C
Willemstad
• maandag 4 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Tegemoetkoming voor gepensioneerden SVB

In kosten bril en tandheelkundige zorg

tandartsWILLEMSTAD — De vergoeding voor bril- en tandartskosten voor gepensioneerden die bij de SVB zijn ingeschreven is niet langer verbonden aan een inkomensgrens. Daar is de Raad van Ministers (RvM) gisteren mee akkoord gegaan. Alle gepensioneerden die onder de basisverzekering ziektekosten (bvz) vallen kunnen binnenkort aanspraak maken op een tegemoetkoming voor een nieuwe bril of tandheelkundige kosten.

- Advertentie -

Advertentie

Kunnen we eindelijk een bril halen meiske.
Kunnen we eindelijk een bril halen meiske.

Voorheen konden alleen on- en mindervermogenden en gepensioneerden met een inkomen onder 3500 gulden per maand gebruik maken van de regeling voor bril- en tandartskosten.
Dit kwam neer op een groep van 30.000 mensen, zegt minister van Gezondheid Ben Whiteman (PS).
Het totale gepensioneerdenbestand bij de SVB is 34.000. Dus voor zo’n 4.000 gepensioneerden moest de minister nog voor een oplossing zoeken.
Door interne bezuinigingen bij de SVB en andere acties is het gelukt om ook voor deze groep het verstrekkingenpakket van de bvz uit te breiden.
Het besluit van de RvM moet nog door het ministerie van Financiën worden getoetst.
Desondanks verwacht minister Whiteman dat het besluit binnen anderhalve week kan worden uitgevoerd.
De ziektekostenpremie voor gepensioneerden bedraagt 10 procent.
Belangengroepen voor gepensioneerden vinden dit disproportioneel hoog in vergelijking met werkenden die slechts 3 procent van hun bruto inkomen afdragen.
De bvz is in februari jongstleden in werking getreden.
De discussie over de noodzaak van reparatiewetgeving speelt vanaf het moment dat de wet eerder dit jaar door de Staten werd aangenomen.
Al in deze eerste ronde gaf de minister aan dat er behoefte was aan reparatiewetgeving om zo de ongewenste gevolgen van de wet op te kunnen vangen.
Inmiddels zijn er al zes maatregelen genomen om de bvz te repareren.
Het gaat hierbij om het vergoeden van melk voor pasgeborenen, ziekentransport, maar ook het onderbrengen van gezagdragers onder de bvz.
Gezien de verschillende aanpassingen die uitgevoerd moesten worden, is besloten dat er een totaal nieuwe verzekering moet komen.
Dit moet volgens Whiteman een algemene ziektekostenverzekering (azv) worden voor het gehele volk.
Over twee jaar moet de wetgeving hierover klaar zijn.
De wet basisverzekering ziektekosten is volgens verschillende ouderengroepen in strijd met diverse internationale verdragen zoals:

  • het Internationaal verdrag voor Economische, Sociale en Culturele rechten,
  • het verdrag van de International Labor Organisation dat de sociale zekerheid regelt en
  • het eigen ministerieel besluit van de basisverzekering.

Volgens de groepen is de toegang tot de gezondheidsvoorzieningen ongelijk.

Advertentie

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | KLM vraagt klanten die maandag vliegen om niet met de auto naar Schiphol te komen

Persbureau Curacao SCHIPHOL – Reizigers die morgen, maandag 4 juli met een KLM-vlucht vanaf Schiphol vertrekken doen er verstandig aan niet met de auto naar de luchthaven te...

PBC | Speciaal loket deze maand voor bursalen om uit te schrijven

Persbureau Curacao Kranshi opent een apart loket voor aanstaande bursalen die het eiland voor langer dan zes maanden verlaten. Daar kunnen zij zich uitschrijven, een afspraak maken is...

PBC | Tropische storm Bonnie komt aan land in Nicaragua

Persbureau Curacao Bonnie is gisteravond laat in Nicaragua en Costa Rica aangekomen. Net nadat ze een tropische storm was geworden, de tweede van het Atlantische orkaanseizoen dit jaar. Ze...

PBC | Roald Lappere wordt nieuwe directeur Koninkrijksrelaties

Persbureau Curacao Roald Lapperre wordt de nieuwe directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij volgt Henk Brons op, die met pensioen gaat. De benoeming...

Column Youp | Vlucht

We krijgen een koningin met humor en dat vind ik een mooi vooruitzicht nu ons land een toch wat oververhitte indruk maakt. Amalia zei vorige week dat...

CC | Curaçao less attractive for entrepreneurs due to bureaucracy and high costs

WILLEMSTAD - The bureaucracy and high costs of doing business make Curaçao less attractive for entrepreneurs than other countries in the Caribbean. This is evident from a...
- Advertentie -
- Advertentie -