31 C
Willemstad
• woensdag 22 september 2021 14:51

Laatste reacties

- Advertentie -

‘Teeven liet misdaadfortuin witwassen’

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven
Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven

HILVERSUM – De huidige staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven heeft in 2000 als officier van justitie een deal gesloten met drugshandelaar Cees H., die volgens hoogleraren belastingrecht neerkomt op een witwasoperatie. Dat meldde het tv-programma Nieuwsuur dinsdag.

 

Nieuwsuur heeft de hand weten te leggen op de overeenkomst. In het stuk werd onder meer afgesproken dat de Belastingdienst niet zou worden ingelicht. Teeven zelf zegt dat hij zich geen zorgen maakt.

„Ik was toen officier van justitie”, zei hij dinsdagavond tegen de NOS. „Ik maak me totaal geen zorgen, er zijn geen regels overtreden.” Hij zegt dat de ophef wat laat komt, omdat er 14 jaar geleden ook al Kamervragen over zijn gesteld. „Toen was er niets aan de hand en dat is nu nog steeds zo.”

Cees H. was in de jaren 80 en 90 een van de naaste medewerkers van Johan V., alias de Hakkelaar. H. werd voor zijn aandeel in diens internationaal opererende organisatie veroordeeld tot een celstraf en tot betaling van een megabedrag aan met de drugshandel verdiend fortuin. In daaropvolgende procedures brokkelde dat af tot enkele tonnen.

- Advertentie -

H. moest volgens de deal 750.000 gulden aan de Staat betalen. Uit de rest van de deal blijkt dat justitie tussen de 5 en 6 miljoen via een eigen rekening en vervolgens via die van een vriend van H. overmaakt aan H. Hij had dat geld op bankrekeningen in Luxemburg geparkeerd. Op die rekeningen had het Openbaar Ministerie beslag laten leggen.

In deze deal wordt strikte geheimhouding afgesproken, ook ten aanzien van de Belastingdienst. Met de deal was H. van zijn ontnemingszaak af. De top van het Openbaar Ministerie is pas ruim na ondertekening van het contract over de afspraken ingelicht.

In een reactie aan Nieuwsuur wijst minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) erop dat de OM-top met de deal heeft ingestemd. De overeenkomst was volgens Opstelten in lijn met toen geldende wet- en regelgeving.

Wat de tegenprestatie van H. is geweest, blijkt niet uit de deal. Een van de mogelijkheden is dat H. uit de school is geklapt over andere criminelen, maar dat ontkent zijn advocaat, Jan-Hein Kuijpers.

- Advertisement -

De clausule over het ontwetend laten van de Belastingdienst had nooit opgenomen mogen worden, oordeelt emeritus hoogleraar belastingrecht Jaap Zwemmer. „Bizar” en „in strijd met alle regels van de rechtsstaat”, concludeert Zwemmer in Nieuwsuur.

Bron: Telegraaf

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

CC | Response to Parman International’s press release on the sale of Banco di Caribe

WILLEMSTAD, PHILIPSBURG - In light of the press release issued by Parman International B.V. (Parman) on September 16, 2021, the Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten...

NU | Crimineel contact van Ridouan T. aangehouden op Curaçao voor drugshandel

Een 49-jarige man die wordt gezien als crimineel contact van Ridouan T. is afgelopen weekend aangehouden op Curaçao op verdenking van internationale drugshandel. Dat bevestigt het Landelijk...

Parool | Politie arresteert handlanger van Taghi op Curaçao

Wouter Laumans en Paul Vugts De Antilliaanse politie heeft afgelopen weekend Gregory F. aangehouden op verzoek van Nederland. F. geldt als een crimineel contact van Ridouan Taghi, hij...

NTR | Willen succesvolle Caribische studenten even opstaan? ‘Enorme behoefte aan positieve verhalen’

John Samson DEN HAAG – Minder dan een kwart van de Caribische studenten in Nederland haalt binnen vijf jaar een hbo-diploma. Juist daarom is het belangrijk om vooral...

DH | Police show how to deal with bullying in schools

PHILIPSBURG--“If you turn and face the other way when someone is being bullied, you might as well be the bully too.” That is the message St. Maarten...

Ingezonden | Mijmeringen…

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...
- Advertentie -