31 C
Willemstad
• zaterdag 15 juni 2024

ParadiseFM | Curaçao verwelkomde 53.970 verblijfsbezoekers in mei 2024

Het Curaçaose toerismebureau CTB is heel blij met de cijfers van afgelopen maand. In totaal kwamen bijna 54.000 verblijfstoeristen in mei naar ons eiland. Dat is een...

CC | Parliament to discuss Calmes’ proposal to ban same-sex marriage next week

WILLEMSTAD - The amendment proposed by MP Rennox Calmes to the Constitution of Curaçao to prohibit same-sex marriage will be discussed next week in a meeting of...

NOS | Tweede verdachte vast voor dood Nederlandse marechaussee op Curaçao

Op Curaçao is een tweede verdachte aangehouden vanwege de dood van de Nederlandse adjudant van de Koninklijke Marechaussee die daar eind vorige maand werd doodgeschoten. De 22-jarige inwoner...

Democracy now! | Friday, June 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 14 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Curaçao verwelkomt bijna 54.000 verblijfstoeristen in mei

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao heeft in mei bijna 54.000 verblijfstoeristen verwelkomd, een stijging van 24 procent vergeleken met mei vorig jaar. Dit resultaat bevestigt volgens toeristenbureau CTB...
- Advertisement -spot_img

SXC-project kost Curaçao niets

HomeLandenCuraçaoSXC-project kost Curaçao niets

CAH: Geen financiële implicaties voor overheid

WILLEMSTAD — “Het is natuurlijk goed dat de Statenleden meer informatie willen vergaren over de vorderingen van het Space Expedition Curaçao (SXC)-project en de mogelijke financiële implicaties voor Curaçao in kaart willen brengen. Implicaties zijn er niet”, aldus de directeur van het overheidsbedrijf Curaçao Airport Holding (CAH), Maurice Adriaens.

Het model van het ruimtevaartuig Lynx op ware grootte.
Het model van het ruimtevaartuig Lynx op ware grootte.

Volgens de CAH-directeur heeft de overheid naar aanleiding van het advies van de door haar ingestelde taskforce, eind 2011, besloten om geen overheidsgelden in het project te steken. Hij benadrukt dat het SXCinitiatief een privé-initiatief is en geheel los staat van de Curaçaose overheid.
Adriaens reageert hiermee op een ‘informele ontmoeting van de SXC-initiatiefnemers Ben Droste en Harry van Hulten van vorige week maandag, met drie Statenleden in de Staten’.
Zoals Pais-partijleider Alex Rosaria gisteren liet weten, zou de ontmoeting een SXC-presentatie behelzen, tegenover de Vaste Statencommissie Economische Ontwikkeling.
Omdat er niet genoeg leden aanwezig waren, er geen quorum was, kon deze vergadering echter officieel geen doorgang vinden.
Omdat de SXC-leden speciaal voor onder andere deze presentatie uit Nederland waren overgekomen, vond de ontmoeting alsnog, maar slechts in informele sfeer, plaats.

Aflossing 350.000 dollar
Adriaens licht toe dat er voor sommigen nog een ‘informatieachterstand’ geldt met betrekking tot het project:

“Geheel bij de start van het project, had SXC startkapitaal nodig om een aanbetaling te doen voor de bouw van het ruimtevaartuig en de opmaak van een rapport door het consultancybureau KPMG.
Omdat de overheid toentertijd de potentiële waarde van een dergelijk project voor het eiland inzag, is er met goedkeuring, door CAH 350.000 dollar geïnvesteerd met de optie tot een omzetting naar zogenoemde ‘A-aandelen’ (deze aandelen zijn bijvoorbeeld slechts voor de initiatiefnemers voorbehouden).
Deze investering werd voornamelijk ook gedaan om er zeker van te zijn dat het ruimte-project daadwerkelijk op Curaçao gestalte zou krijgen.
Zo is er toen ook bedongen dat Curaçao op het toestel en in de benaming van het initiatief, zou worden opgenomen om de naamsbekendheid van Curaçao te vergroten”

, aldus de CAH-directeur.
Ook zou een verdere investering tot maximaal 4 miljoen (of in de ruimtevluchten, of in de faciliteiten van de spaceport of in het space entertainment center) worden gedaan.

“De taskforce heeft toen gemeend dat het uitsluitend bij de 350.000 dollar moest blijven en dat dit bedrag naar een lening omgezet moest worden”

, aldus de CAH-directeur.
Dit werd afgelopen week in een gesprek met de Amigoe, ook door Droste gesteld.

“Aangezien het een privéinitiatief betreft en de Curaçaose overheid heeft besloten om geen overheidsgelden in het project te steken, zullen wij de lening gewoon aflossen.
Gelet op de zakelijke ontwikkelingen, waaronder de ticketverkoop, kan SXC daaraan voldoen”

, aldus Droste.

De CAH-directeur licht toe dat er over de vorm van aflossing onderhandelingen gaande zij:

”Na het overheidsbesluit eind 2011 heeft de oud-minister van Economische Ontwikkeling, Abdul Nasser El Hakim (MFK), deel uitgemaakt van de onderhandelingen over hoe de schuld in een nieuwe overeenkomst te gieten.
Daar is onder andere de optie besproken om de Curaçao Tourist Board (CTB) hierbij te betrekken, waarbij er gekeken werd naar de promotiemogelijkheden voor het toeristenbureau. Hierbij werd ook de mogelijkheid besproken om ter waarde van het openstaande bedrag, tickets onder de toeristen van het eiland te verloten.
Dit om extra toeristen naar Curaçao te trekken.
De onderhandelingen hierover zijn met SXC nog gaande en we hadden gehoopt om in juni mogelijk tot een nieuwe overeenkomst te komen”

, aldus Adriaens.
Hij stelt dat er nu al sprake is van een ‘return of investment’.

“Als men kijkt hoeveel media- aandacht er voor Curaçao door de jaren heen is gegenereerd, in samenhang met dit project, heeft deze investering nu al geloond”

, aldus Adriaens.

Er wordt gekeken naar de mogelijkheid om het model van het Lynx-ruimtevaartuig, het SXC-model dat op ware grootte is gerealiseerd en dat nu in Nederland geexposeerd wordt, mogelijk op Curaçao in Punda permanent ten toon te stellen.
Hierbij wordt onder andere een positief effect beoogd op cruisepassagiers die het eiland aandoen.
Als onderdeel hiervan wordt volgens Adriaens een loting van de tickets voor de commerciële ruimtevluchten overwogen.
CTB-directeur Ghatim Kabbara bevestigt het bestaan van dit CAH-voorstel:

“We evalueren nu wat de promotiewaarde hiervan voor het eiland zou kunnen zijn. Aangezien dit niet in het budget van 2013 is opgenomen moet er nauwkeurig worden gekeken of de met dit voorstel gepaarde investeringen, zich voor de CTB zouden lonen, vandaar dat wij nog geen enkele verplichting zijn aangegaan.”

 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties