Strenge controle op veiligheid tijdens Fuikdag

WILLEMSTAD — De Kustwacht zal in samenwerking met de brandweer, politie en douane scherp controleren op de veiligheid tijdens de festiviteiten ter gelegenheid van Fuikdag aanstaande zondag. Vanochtend werd tevens bekendgemaakt dat het verzoek om een podium op Fuik te bouwen voor de vele optredens, uit veiligheidsoverwegingen door minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) niet is ingewilligd.

Advertentie

Om het steeds groter wordende ‘waterfestijn’ in goede banen te geleiden, zullen de volgende entiteiten nauw samenwerken: de Kustwacht, zeereddingsorganisatie Citro, politie, douane, brandweer, Ambulancedienst, Santa Barbara Security en afvalverwerkingsbedrijf Selikor.

Om het steeds groter wordende ‘waterfestijn’ in goede banen te geleiden, zullen de volgende entiteiten nauw samenwerken: de Kustwacht, zeereddingsorganisatie Citro, politie, douane, brandweer, Ambulancedienst, Santa Barbara Security en afvalverwerkingsbedrijf Selikor.

De sector-directeur van het ministerie van Justitie, Gerold Daantje, licht toe dat de traditionele viering van Fuikdag geen specifieke organisator kent, en als zodanig de laatste jaren spontaan is uitgegroeid tot een groot evenement:

Hoe groter het evenement wordt, hoe strenger men moet controleren of de veiligheid van de bezoekers gewaarborgd is. Het verzoek voor de bouw van een podium is mede afgewezen omdat er geen technische eisen en voorwaarden geformuleerd zijn inzake veiligheid. Besloten is dan ook om reeds nu, in januari, een start te maken met de voorbereidingen voor volgend jaar. Zo zal men voor volgend jaar niet alleen eisen en voorwaarden stellen voor mogelijke vlotten of podia, maar zal ook de verkoop van alcohol en etenswaren geadresseerd worden.”

Het evenement trekt doorgaans honderden pleziervaartuigen. Ook van de buureilanden Aruba en Bonaire komen gasten voor dit steeds groter wordende evenement en vandaar dat ook de douane er nauw bij betrokken zal zijn.
De overige entiteiten, die ondersteuning zullen bieden om Fuikdag in goede banen te leiden, zijn de reddingsorganisatie Citro, de ambulancedienst, Santa Barbara Security en het afvalverwerkingsbedrijf Selikor.

Om de veiligheid op zee te handhaven zal de kustwacht in samenwerking met de politie verscherpte controles uitvoeren. Deze controles zullen vooral gericht zijn op de benodigde veiligheidsmiddelen aan boord van de vaartuigen, het aantal personen aan boord en de openbare orde en veiligheid op en om het water. Vanzelfsprekend dienen de benodigde scheepsdocumenten in orde te zijn. Daarbij zijn de Citro, ambulancedienst en de brandweer aanwezig om bij calamiteiten op te treden”, aldus de Kustwacht.

Veiligheidsmiddelen
De Kustwacht wijst er tevens op dat het ‘feest op water’ een grote aantrekkingskracht heeft, waarbij de bezoekers soms onvoldoende aan hun eigen veiligheid denken.

Zo gaan kleine vaartuigen overbeladen met mensen richting Fuikbaai.”

De Kustwacht doet een oproep om ervoor te zorgen dat de benodigde veiligheidsmiddelen aan boord zijn, zoals zwemvesten, een bilge-pomp en een communicatiemiddel.
De politie zal ook aan wal zorgen voor handhaving van de openbare orde.

De Kustwacht is 24 uur per dag bereikbaar via het gratis alarmnummer 913.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *