27.2 C
Willemstad
• donderdag 9 december 2021 02:44

Laatste reacties

- Advertentie -

Statenvergadering FDRS uitgesteld

.
.

WILLEMSTAD — De openbare vergadering van de Staten over het Fondo pa Deporte i Responsabilidat Sosial (Fonds voor sport en sociale verantwoordelijkheid, FDRS) is tot nader order uitgesteld. Na vragen gesteld in de eerste ronde van de Statenvergadering gaf minister José Jardim (Financiën, namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) aan drie weken nodig te hebben om alle vragen te kunnen beantwoorden. Veel vragen hebben te maken met het Soab-onderzoek naar FDRS. Dit onderzoek moet eind januari klaar zijn.

Advertentie

Tijdens de eerste vragenronde kwamen er vanuit de Statenfracties van de oppositie flink wat vragen en kritiek over de oprichting, subsidie, taken en bezetting van het fonds. Vanuit de coalitiebanken werd gesteld dat de oprichting van FDRS geen schoonheidsprijs verdiende, maar dat naar het doel van de stichting moet worden gekeken en de manier waarop de stichtingen op het eiland in het algemeen functioneren.
Zo stelde Pais-leider Alex Rosaria trots te zijn op het feit dat hij deel uitmaakt van een coalitie die in staat is om gemaakte fouten te corrigeren.
Hij vroeg zich ook af in wat voor land ‘wij willen leven’.
In de afgelopen jaren zijn er vele gevallen geweest van bestuurders die zich niet aan de regels van deugdelijkheid van bestuur hebben gehouden.
Hij noemde onder meer

  • ‘premiers die een naast familielid als secretaresse hebben benoemd,
  • partijen die veroordeelden op kernposities probeerden te benoemen,
  • stichtingen die net voor het aftreden van een regering geld van de overheid meekregen’.

Al deze beslissingen die in strijd zijn met deugdelijkheid van bestuur hebben gevolgen, aldus Rosaria, die constateerde dat deze gevolgen met de dag groter worden.
Rosaria wilde niet vooruitlopen op het Soab-onderzoek, maar had wel vijftien vragen voor Jardim over deze zaak.
Vragen waren er ook van MAN-leider Hensley Koeiman.
Hij betreurde het feit dat de Staten eind vorig jaar een motie voor een onderzoek door de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) hadden weggestemd.
Maar Sulvaran stelde op zijn beurt dat deze motie minstens een grove fout bevatte.
De motie stelde onder meer dat subsidie geven aan FDRS tegen de subsidieverordening zou indruisen, maar volgens Sulvaran verwees de motie naar de subsidieverordening van 1998, terwijl er al sinds 2007 er sprake is van een nieuwe verordening, aldus het Statenlid dat zich afvroeg waarom iemand met maar 205 stemmen zoals hij nu een politieke schietschijf was geworden.
PAR-Statenlid Armin Konket drong er bij Jardim op aan om duidelijkheid in deze zaak te brengen, omdat de indruk is ontstaan dat er zaken zijn gebeurd bij de FDRS, die niet door de beugel kunnen.
Gilmar ‘Pik’ Pisas constateerde dat Jardim in deze zaak persoonlijk betrokken was geraakt.

Kijk goed uit, minister. Je staat al bekend om de harde maatregelen die je genomen hebt, kijk goed uit dat je niks met corruptie te maken hebt.”

- Advertentie -

Eerder al had MFKleider Gerrit Schotte Jardim opgeroepen om de Staten ‘niet voor te liegen’ als hij de vragen van Statenleden ging beantwoorden.

bron: Amigoe

Advertentie

- Advertisement -

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Toneel tegen huiselijk geweld: ‘Het kwam hard binnen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen....

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -