29 C
Willemstad
• dinsdag 20 februari 2024

PBC | Zoektocht naar vermiste Amerkaanse toerist gestaakt

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zoektocht naar de 73-jarige Amerikaanse toerist bij Porto Mari is gestaakt. Donderdag raakte hij vermist nadat zijn groep in zee had gesnorkeld. Gisteren...

PBC | Chauffeurs op de vuist na ongeluk: arrestatie om poging tot moord

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een verkeersongeval in Saliña liep gisteren uit de hand toen twee betrokken bestuurders eerst met elkaar op de vuist gingen en vervolgens één van...

PBC | Lichaam vermiste jongen na bootongeluk gevonden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het lichaam van de jongen die gisterenmiddag in het water viel in het Spaanse Water is gevonden. Dit heeft een politiewoordvoerder bevestigd. De 16-jarige jongen...

PBC | Daling aantal Caribische Geneeskundestudenten

Persbureau Curacao Sinds de invoering van de decentrale selectie bij geneeskunde- en vervolgopleidingen is er een duidelijke daling te zien in het aantal toegelaten Caribische studenten. Deze trend...

Column Youp | Eigenmoord

Terwijl we afgelopen week in ons land vooral bezig waren met de zo herkenbare troela van de BBB die haar truitje andersom en binnenstebuiten droeg. En natuurlijk...

NTR | Uitzending gemist: Nacht van Caribisch Netwerk met Ruth Groenewoud

In de Nacht van Caribisch Netwerk op NPO Radio 1 ontvangt presentator Guilliano Payne gasten die een link hebben met de eilanden. Vanavond is dat Ruth Groenewoud....
- Advertisement -spot_img

Statenvergadering FDRS uitgesteld

HomeMediaStatenvergadering FDRS uitgesteld
.
.

WILLEMSTAD — De openbare vergadering van de Staten over het Fondo pa Deporte i Responsabilidat Sosial (Fonds voor sport en sociale verantwoordelijkheid, FDRS) is tot nader order uitgesteld. Na vragen gesteld in de eerste ronde van de Statenvergadering gaf minister José Jardim (Financiën, namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) aan drie weken nodig te hebben om alle vragen te kunnen beantwoorden. Veel vragen hebben te maken met het Soab-onderzoek naar FDRS. Dit onderzoek moet eind januari klaar zijn.

Advertentie

Tijdens de eerste vragenronde kwamen er vanuit de Statenfracties van de oppositie flink wat vragen en kritiek over de oprichting, subsidie, taken en bezetting van het fonds. Vanuit de coalitiebanken werd gesteld dat de oprichting van FDRS geen schoonheidsprijs verdiende, maar dat naar het doel van de stichting moet worden gekeken en de manier waarop de stichtingen op het eiland in het algemeen functioneren.
Zo stelde Pais-leider Alex Rosaria trots te zijn op het feit dat hij deel uitmaakt van een coalitie die in staat is om gemaakte fouten te corrigeren.
Hij vroeg zich ook af in wat voor land ‘wij willen leven’.
In de afgelopen jaren zijn er vele gevallen geweest van bestuurders die zich niet aan de regels van deugdelijkheid van bestuur hebben gehouden.
Hij noemde onder meer

  • ‘premiers die een naast familielid als secretaresse hebben benoemd,
  • partijen die veroordeelden op kernposities probeerden te benoemen,
  • stichtingen die net voor het aftreden van een regering geld van de overheid meekregen’.

Al deze beslissingen die in strijd zijn met deugdelijkheid van bestuur hebben gevolgen, aldus Rosaria, die constateerde dat deze gevolgen met de dag groter worden.
Rosaria wilde niet vooruitlopen op het Soab-onderzoek, maar had wel vijftien vragen voor Jardim over deze zaak.
Vragen waren er ook van MAN-leider Hensley Koeiman.
Hij betreurde het feit dat de Staten eind vorig jaar een motie voor een onderzoek door de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) hadden weggestemd.
Maar Sulvaran stelde op zijn beurt dat deze motie minstens een grove fout bevatte.
De motie stelde onder meer dat subsidie geven aan FDRS tegen de subsidieverordening zou indruisen, maar volgens Sulvaran verwees de motie naar de subsidieverordening van 1998, terwijl er al sinds 2007 er sprake is van een nieuwe verordening, aldus het Statenlid dat zich afvroeg waarom iemand met maar 205 stemmen zoals hij nu een politieke schietschijf was geworden.
PAR-Statenlid Armin Konket drong er bij Jardim op aan om duidelijkheid in deze zaak te brengen, omdat de indruk is ontstaan dat er zaken zijn gebeurd bij de FDRS, die niet door de beugel kunnen.
Gilmar ‘Pik’ Pisas constateerde dat Jardim in deze zaak persoonlijk betrokken was geraakt.

Kijk goed uit, minister. Je staat al bekend om de harde maatregelen die je genomen hebt, kijk goed uit dat je niks met corruptie te maken hebt.”

Eerder al had MFKleider Gerrit Schotte Jardim opgeroepen om de Staten ‘niet voor te liegen’ als hij de vragen van Statenleden ging beantwoorden.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties