29 C
Willemstad
• donderdag 16 september 2021 20:42

Laatste reacties

- Advertentie -

Statenvergadering afgelast

WILLEMSTAD — De openbare Statenvergadering die vanochtend had moeten plaatsvinden is door Statenvoorzitter Ivar Asjes afgelast. In een toelichting stelt waarnemend Statenvoorzitter Amerigo Thodé (MFK) dat de vergadering is afgelast conform artikel 23 van de Landsverordening Enquêteregeling. Deze schrijft voor dat een parlementaire enquête wordt beëindigd als de Staten worden ontbonden.

Op de agenda van de Staten stond maar een onderwerp, namelijk ‘accordering van de notulen van de openbare vergadering van 1 juni 2012 over de parlementaire enquête naar de Veiligheidsdienst Nederlandse Antillen (VNA), de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) en de onderzoeksmethodes van het Openbaar Ministerie (OM)’.

Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS) had vanochtend een gesprek met gouverneur Frits Goedgedrag. Tijdens dit gesprek werd volgens een persbericht van de Statenvoorzitter gesproken over de laatste gebeurtenissen op het eiland.

Maar de vergadering werd vanochtend vroeg afgelast middels een mail, die rond zes uur naar alle Statenleden werd verstuurd. De afgelasting is controversieel omdat tijdens de vergadering de oppositiefracties in de Staten een aantal moties wilden indienen om de leden van het kabinet-Schotte naar huis te sturen. Volgens velen wilden de coalitiepartijen, die nu niet meer op een meerderheid van de Staten kunnen rekenen, met de afgelasting voorkomen dat de moties in behandeling konden worden genomen. Maar dit werd vanochtend krachtig van de hand gewezen door waarnemend Statenvoorzitter Thodé. Als reden voor de afgelasting verwijst hij naar artikel 23, lid 2 van de Enquêteregeling:

- Advertentie -

In geval van ontbinding van de Staten eindigt deze bevoegdheid en worden de werkzaamheden gestaakt.”
Met de bevoegdheid en werkzaamheden wordt verwezen naar de onderzoekscommissie.

De parlementaire enquête kan niet door nieuwe Staten worden voortgezet. Wat heeft het voor zin om verhoren te houden, als over twee maanden het proces toch beëindigd wordt, waardoor je met nieuwe Staten toch opnieuw moet beginnen? Hierdoor besloot Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS, red.) de vergadering af te gelasten. Ik ben het met hem eens. De afgelasting heeft niets te maken met de huidige politieke situatie. De oppositiepartijen moeten leren om zich aan de wet te houden.”

In een eerste reactie spreekt FOL-leider Anthony Godett zijn vrees uit dat er vanaf nu tot en met 2 november, het aantreden van de nieuwe Staten, geen parlementsvergaderingen gehouden zullen worden.

Dit zou niet democratisch zijn en het belemmert het functioneren van de Staten. Ik ga niet in op de argumenten die nu naar voren worden gebracht. Maar waarom kregen wij pas vanochtend om zeven over zes bericht dat de vergadering niet doorging? Dit vind ik niet kunnen. Feit blijft dat de Staten, ondanks het ontbindingsbesluit, al hun bevoegdheden behouden.”

- Advertisement -

Een leeg Statengebouw vanochtend, waar niet werd vergaderd

Ook PNP-leider Humphrey Davelaar reageert verbolgen op het uitstel van de vergadering. “Waarom hebben wij pas vanochtend hierover gehoord? Kon dit niet eerder worden aangeven? De agenda voor de vergadering werd al eerder aangepast, wist men toen niet al dat de vergadering geen doorgang kon vinden? Ik kwam gisteren commissievoorzitter Jaime Córdoba (parlementaire enquête, red.) tegen. Kon hij ook niets tegen mij zeggen? Ik ben lid van de commissie. Zijn we nu vijanden in het parlement, kunnen we elkaar niets meer vertellen?”, vraagt Davelaar zich af.

Onafhankelijk Statenlid Eugene Cleopa blijft erbij dat het optreden van de coalitiepartijen anti-democratisch is. “Hun standpunt houdt dus in dat de Staten over niets meer kunnen vergaderen. Dat kan toch niet? Ze willen voorkomen dat de Staten bijeenkomen. Het kan toch niet zo zijn dat je om politieke redenen een vergadering afgelast? Maandenlang had de PS er de mond van vol dat de parlementaire enquête door moest gaan. Iedereen die maar iets zei over de enquête moest het ontgelden. Ik ben voorstander van de enquête. Ik wil dat er ook meer duidelijkheid komt.”

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Rapper Jetten veroordeeld tot 6 jaar voor poging tot doodslag

De lokale rapper Jetten is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor poging op doodslag en het overtreden van de vuurwapenwet. Volgens de rechtbank is voldoende bewezen...

Democracy now! | Thursday, September 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Banco di Caribe verkocht aan United

Banco di Caribe wordt verkocht aan United Group Holdings BV. De verkoop omvat alle bancaire activiteiten op Curaçao, Aruba, Bonaire en Sint Maarten. Ook de verzekerings- en...

Nu.cw | Knops geholpen door ambtenaren bij privékwestie

Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) kocht in 2010 privé grond aan. Zijn ambtenaren met juridische analyses en de communicatiestrategie, hadden hem geholpen toen hier vorig jaar...

Nu.cw | 109 baby-schildpadden bereiken zee bij Porto Mari

Op het strand van Porto Mari zijn zaterdag 109 baby-zeeschildpadden uit hun ei gekropen. De Sea Turtle Conservation Curaçao ontdekte de lege eieren. De organisatie heeft de eieren...
- Advertentie -