26 C
Willemstad
• donderdag 24 juni 2021 05:42

Laatste reacties

- Advertentie -

Staten willen oplossing wachtlijsten

1e vergadering nieuwe statenWILLEMSTAD — Verschillende Statenleden hebben vanochtend hun bezorgdheid geuit over de te lange wachtlijsten voor specialistische zorg, waarmee patiënten op Curaçao te maken hebben. Vooral wachtlijsten voor oogartsen en urologen zijn een doorn in het oog van de Statenleden.

De Statenleden uitten hun bezorgdheid over de lange wachttijden tijdens een Centrale Commissie van de Staten waarin werd stilgestaan bij het gevaar van het ontbreken van een Inspecteur Volkgezondheid op Curaçao.
Charles Cooper (MAN) vroeg zich tijdens zijn interventie af of een Inspecteur niet iets zou kunnen doen tegen de lange wachtlijsten op Curaçao.
Hij omschreef het feit dat patiënten soms wel vier maanden moeten wachten op een afspraak met een specialist als onacceptabel.
Volgens Cooper is een wachttijd van vier maanden bijna normaal geworden voor een afspraak bij een oogarts of een uroloog.
Hij vroeg minister Bernard ‘Ben’ Whiteman (Gezondheid, Milieu en Natuur, PS) om een overzicht te geven van de wachtlijsten van de verschillende specialisten.

Wij willen ons graag vergelijken met de Verenigde Staten en Nederland, maar hoe kunnen wij dit doen als onze patiënten hier maandenlang op een afspraak moeten wachten?
Wat kan de Inspecteur hier tegen doen?”, vroeg het MAN-lid zich af.

Het Statenlid van de blauwe partij pleitte ervoor meer specialisten tot de markt toe te laten.
Hij wilde van de regering weten waarom dit niet mogelijk is.
Hij waarschuwde de minister er echter voor om niet met het al vaak gehanteerde antwoord te komen, dat meer specialisten op het eiland tot een prijsstijging zullen leiden.

Dat antwoord hebben wij te vaak gekregen. Ik wil deze keer iets anders horen. Als je ergens in de regio behandeld wordt, word je meteen omringd door wel tien specialisten. Waarom is dit in de regio mogelijk en bij ons niet?”

Ook Pais-Statenlid Marilyn Moses wilde van de minister weten wat de Inspecteur zal kunnen doen tegen de lange wachtlijsten.
Moses gaf aan dat sommige patiënten vanwege de lange wachtlijsten nu van hun specialisten te horen krijgen dat een afspraak maken niet mogelijk is en dat zij zich weer moeten wenden tot hun huisarts.
PS-Statenlid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe stelde op zijn beurt dat als iemand voor een spoedafspraak pas na drie tot zes maanden aan de beurt kan komen, de patiënt dan geen specialist, maar een begrafenisondernemer nodig heeft.
Wilsoe wilde ook van zijn partijgenoot Whiteman weten of er een embargo bestaat voor de vestiging van specialisten op het eiland en of meer specialisten hogere tarieven met zich mee zullen brengen.
Het PS-Statenlid stelde over dit laatste punt zijn twijfels te hebben.

Want de bevolking blijft toch hetzelfde. Het klopt wel dat de spoeling dunner wordt. Maar je hoeft niet binnen een jaar miljonair te worden. Het kan ook binnen drie jaar.”

- Advertentie -

Bron: Amigoe

 

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

FD | DNB in de fout bij aanstellen curator trustkantoor BK Group

Martijn Pols | Financieel Dagblad De Nederlandsche Bank heeft een gevoelige nederlaag geleden in de aanpak van misstanden in de trustsector. De toezichthouder ging in de fout bij...

Volkskrant | Vanaf vandaag is de CoronaCheck app toegangsbewijs en paspoort ineen

Maar nog niet voor iedereen | Charlotte Huisman, Pieter Sabel en Laurens Verhagen Vanaf vandaag kunt u gegevens inladen in de app CoronaCheck, die weer toegang moeten geven tot...

AntilliaansDagblad | Scheepswrakken Mullet Pond verwijderd

Philipsburg - Een half gezonken woonboot, een gekapseisde catamaran en vele andere stukken stormafval zijn onlangs verwijderd uit Mullet Pond in het kader van het Emergency Debris...

AntilliaansDagblad | Patstelling tussen VMSC en CMC

Willemstad - De Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC) hoeft niet bang te zijn dat het Curaçao Medical Center (CMC) de 27 vrijgevestigde medici de toegang tot het...

AntilliaansDagblad | ‘Staten moeten niet eigen loon behandelen’

Willemstad – ,,Het is altijd ongemakkelijk om onderwerpen als je eigen salaris te gaan behandelen. Wij zijn juist gekozen en geroepen om de bevolking te vertegenwoordigen en...

AntilliaansDagblad | Leningen houden landen op de been

Den Haag - De leningen die Nederland verstrekt aan Curaçao, Aruba en Sint Maarten (CAS) om de coronacrisis door te komen zijn mede bedoeld om de belangen...
- Advertentie -