30 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Staten roerig hervat

Willemstad – De laatste vergadering van de huidige Staten vindt vandaag plaats, maar het is vooral de eerste bijeenkomst van de nieuwe Staten morgen die de gemoederen bezighoudt.

De geloofsbrieven die ingeleverd moesten worden waren gisteren een heikel punt. Griffier Franklin Hanze, die de geschorste Silvin Cijntje tijdelijk vervangt, ontving er een paar, maar andere Statenleden leverden de geloofsbrief bij het Statengebouw aan het Wilhelminaplein in.

,,Er is verwarring over bij wie de papieren ingeleverd moeten worden”

- Advertentie -

, aldus partijleider Alex Rosaria van PAIS, de partij die voor het eerst in de Staten zitting zal nemen.
Hanze zat in het oude La Bonanza-gebouw in Punda om de geloofsbrieven in ontvangst te nemen, maar ook in het Statengebouw aan het Wilhelminaplein werden geloofsbrieven in ontvangst genomen.

,,Heel verwarrend en onwenselijk”

, meent Rosaria.

Om chaos te voorkomen besloten Statenvoorzitter Dean Rozier en griffier Hanze gistermiddag alle geloofsbrieven – inmiddels waren alle 21 brieven verzameld – te overhandigen aan Amerigó Thodé (MFK), die morgen de bijeenkomst zal voorzitten omdat hij het oudste parlementslid is.
Dan pas zullen de nieuwe Statenleden zich over de geloofsbrieven buigen, terwijl dit eigenlijk een agendapunt voor de openbare vergadering van vandaag was.
Hanze betreurt het dat de brieven niet op de gangbare wijze worden behandeld, maar Rozier – die morgen voor het laatst in de Staten zal optreden – vindt het een geruststellend besluit:

,,Ik probeer me zo min mogelijk te bemoeien met de nieuwe Staten, het is beter dat de nieuwe leden dat onder elkaar regelen.”

Vandaag staat er om 9.00 uur een laatste centrale commissievergadering gepland over de ontwerp-Landsverordening verkeersverordening 2000.
Als dat er door is, vindt aansluitend om 10.30 uur een openbare vergadering plaats waarin over de landsverordening wordt gestemd.
Ook wordt er in die openbare vergadering afscheid genomen van de zittingsperiode 2010-2012 van de Staten.
De goedkeuring van de geloofsbrieven is van de agenda geschrapt en zal morgen tijdens de bijeenkomst besproken worden.
Daarna zullen de Statenleden naar de gouverneur gaan voor de beëdiging.
Onduidelijk is nog of morgen een vrije dag zal zijn voor de Statenleden of dat er na de beëdiging gewerkt zal moeten worden.
Volgens Rozier zal de geschorste griffier Cijntje per 3 november weer als griffier aan het werk gaan.
Het onderzoek dat tegen hem werd ingesteld is echter nog niet afgerond.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -