Staten Aruba wijzen eisenpakket Nederland af | Antilliaans Dagblad

Premier Aruba Evelyne Wever Croes: ,,Covid-19 heeft onze economie gebroken en we kunnen niet zonder hulp overeind komen”

Oranjestad – In zeldzame eensgezindheid hebben de Staten van Aruba gisteren de voorwaarden die Nederland stelt voor het verkrijgen van financiële steun, van de hand gewezen. Met een oplossing voor de financiële problemen, kwamen ze echter niet.

Het parlement had gisteren de kans om minister-president Evelyn Wever-Croes vragen te stellen over de laatste ontwikkelingen rond de stagnerende financiële hulp uit Nederland.

De bewindsvrouw wond er geen doekjes om: ,,Covid-19 heeft onze economie gebroken en we kunnen niet zonder hulp overeind komen. De pijn van de bevolking is reëel en die moeten we verlichten. Financiële steun kan daarbij helpen.”

Wever-Croes gaf duidelijk te kennen dat de regering in een lastige spagaat zit, omdat Nederland nauwelijks te vermurwen is om de voorwaarden voor een nieuwe lening te versoepelen. Vooral het verscherpte toezicht is een heikel punt. ,,De nieuwe bestuurlijke entiteit krijgt te grote bevoegdheden. We hebben lang gestreden voor onze status aparte. Dat zit in ons DNA. Juist de status aparte heeft ons veel gebracht en dat laten we ons niet zomaar afnemen.” Ze vroeg de Statenleden te laten weten of de regering de Nederlandse eisen moet accepteren, en als ze daar tegen zijn, alternatieven te bedenken om aan geld te komen.

Hoe precair de financiële situatie is, vertelde de directeur van Directie Financiën, Derrick Werleman. ,,We hebben de afgelopen maand met kunst en vliegwerk het hoofd boven water weten te houden, inclusief het uitbetalen van de loonsubsidie en andere steunpakketten. De economie leek weer een klein beetje op gang te komen, toen we te maken kregen met een tweede besmettingsgolf. Het geld is nu gewoon op. Tot het einde van het jaar hebben we een half miljard florin nodig en de enige manier om daaraan te komen is lenen in Nederland.”

Het enige lichtpuntje daarbij is volgens Werleman dat Aruba de vervallende schulden kan herfinancieren tegen een of twee procent rente. ,,Dat scheelt al gauw 82 miljoen aan rente.” Op de korte termijn heeft het Land echter 100 miljoen florin nodig, anders loopt alles in september al helemaal mis. Hoe Aruba daaraan moet komen, vonden de Statenleden het probleem van de regering.

Bron: Antilliaans Dagblad

6 Reacties op “Staten Aruba wijzen eisenpakket Nederland af | Antilliaans Dagblad

 1. Totale ondergang van oa aruba. Anarchie zal weelderig tieren.

 2. Ik dacht ook echt dat Aruba verstandiger zou zijn dan Curacao, maar neen hoor, zelfs nóg dommer. Maar wie weet, misschien denken ze ook; als wij alle vormen van ethisch en juridisch wangedrag bij elkaar optellen, hebben wij straks een morele crisis van ontstellende afmetingen. Let wel, deze eilanden hebben (de laatste jaren) een van de opvallendste vertoningen op gang gebracht van zwendelarij, intriges en verbijsterend bureaucratisch gestuntel. Dit alles leidde tot schaamteloze fraude, de brutaliteit van de intriges, en de omvang van de verspilling. Het is gewoon niet te geloven mano. Kijk kijk kijk Roberto, er zijn natuurlijk nog steeds voorbeelden te vinden van mensen die wel onzelfzuchtig en vriendelijk zijn in de regering. Jawel, zegt Roberto, maar heel vaak horen we: Wat levert het mij op? Wat word ik er beter van? Een egoïstische ik-gerichtheid lijkt inmiddels de norm te zijn geworden in de (beruchte) politiek toch? Da’s waar, maar egoïstische, schaamteloze immoraliteit is wel genoemd als een belangrijke factor in de val van elk politiek stelsel. Maar áls, áls deze politici eraan gewend raken beslissingen te nemen op basis van goede beginselen, wordt het makkelijker om tot verstandige conclusies te komen die geen negatieve gevolgen hebben. Deze politici( van de CAS en BES eilanden moeten wel één ding niet vergeten; Veel beslissingen, of die nu goed of slecht zijn kunnen het verschil betekenen tussen succes en mislukking, en zoals deze eilanden er nu voorstaan, tussen leven en dood. Er ís geen middenweg.

 3. roland bruijnesteijn

  Wever-Croes bewijst net genoeg lippendienst aan ‘autonomie’, ‘status aparte’ en ‘pijnlijke beslissing’ om haar herverkiezing mogelijk te maken.

  Maar uit alles blijkt dat zij weet dat Aruba op dit moment afhankelijk is van de Nederlandse belastingbetaler en dat de hulp nodig is.

  ‘Nee’ zeggen zonder kennis van zaken, en zonder een alternatieve oplossing te presenteren, is weinig professioneel van het hoogste bestuursorgaan van Aruba…

 4. Shonfefe,
  Mevrouw Wever-Croes valt hier niets te verwijten.
  Zij heeft duidelijk aangeven dat het “twee voor Twaalf” is en dat Aruba niet zonder de steun van Nederland kan. Echter volgens het democratische beginsel heeft ze de Staten gevraagd hun mening te geven en dat, indien de leden tegen eisen voor de steun van Nedeland is duidelijke en reeele alternatieven aan te dragen .

  Maar wat zeggen deze leden die geheel wars van intelect zijn:
  Wij hoeven geen alternatieven aan te dragen want dat is de verantwoordelijkheid van de regering!!!!

  Hoe dom kan je zijn???
  Als aan het eind van augustus de pot met geld leeg is en in september de salarissen van de “ambtenaren en betreffende leden van de Staten niet meer uit btaald kunnen worden zullen we hun geschreeuw om zoveel onrecht wel op Curacao horen!
  Overigens zal dit wegvallen door het eigen geschreeuw van onze ambtenaren en leden van de Staten van Curacoa. want ook zij hebben de weg gekozen van “onafhankelijkheid”!!
  We zullen zien wie straks het hardst schreeuwt>

 5. En ik dacht echt dat Aruba verstandiger zou zijn dan Curacao echter blijkt ook dat weer niet correct te zijn.Mijn indruk van Mevr. Wever Croes was een dame met een kijk op een realistische toekomst waarbij persoonlijke gevoelens nu even geen rol zouden spelen. Maar schijn bedriegt

 6. Wat nu shonan , wat nu .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *