30 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 10:55

Laatste reacties

- Advertentie -

Stage-stichting stopt door gebrek aan geld

Stichting Kennis voor Curaçao (KVC)WILLEMSTAD — De Stichting Kennis voor Curaçao (KVC) die tot doel heeft om Curaçaose studenten in Nederland aan een stageplaats te helpen op Curaçao, schort haar activiteiten op.
Reden hiervoor is een gebrek aan inkomsten.
Dit laat Maarten de Jong namens de stichting middels een brief van 12 mei aan minister-president Ivar Asjes (PS) weten.

De stichting had nog de hoop om subsidie te krijgen van het ministerie van Sociale Ontwikkeling Arbeid en Welzijn (Soaw).

Helaas kan deze toezegging zoals wij nu hebben begrepen, ondanks intensieve voorbereidingen met diverse ambtenaren, niet worden geconcretiseerd”, schrijft De Jong in zijn brief.

Daarmee, aldus De Jong, is het onmogelijk geworden om de remigratie-activiteiten van KVC verder voort te zetten.
Volgens hem hebben dit seizoen weer tientallen in Nederland wonende studenten aangegeven via KVC mee te willen doen aan het remigratieprogramma.
KVC heeft de afgelopen jaren haar werk met name kunnen uitvoeren door subsidie uit Nederland.

Jaarlijks zijn (deel)aanvragen ingediend bij eilandelijke diensten en later de ministeries van Onderwijs, Sociale Zaken en Economische Ontwikkeling. Alleen het laatste ministerie heeft een aanvraag in het verleden gehonoreerd.”

De Jong legt uit dat sinds 2012 Nederland de subsidie heeft afgebouwd in de hoop en veronderstelling dat deze zou worden overgenomen door Curaçao.
In 2013 hebben naast het ministerie voor Economische Ontwikkeling, ook de Maduro & Curiel’s Bank, overheidsaccountant Soab, Kooyman en Wereldstage een financiële bijdrage geleverd. Tijdens een paneldiscussie over remigratie op 25 maart, waaraan KVC heeft deelgenomen, heeft de minister van Soaw nog aangekondigd dat haar ministerie een subsidieaanvraag van KVC zou gaan honoreren.
Maar dit bleek dus later toch niet door te gaan.

Mocht u, vanuit uw verantwoordelijkheid, in de toekomst gebruik willen maken van de efficiëntie en gestructureerde aanpak van KVC, dan zullen wij er alles aan doen om onze activiteiten weer op te starten”, meldt De Jong aan de minister-president.

- Advertentie -

In 2006 is KVC met de hulp van de gemeente Rotterdam, Amsterdam en Den Haag en vervolgens het Nederlandse ministerie van Onderwijs van start gegaan.
Vanaf 2007 is het jaarlijks gelukt minimaal 100 Curaçaose studenten ‘terug te halen’ naar Curaçao, zegt De Jong.

“Een afwisselend netwerkprogramma heeft er vervolgens toe bijgedragen dat de studenten tijdens hun stage een professioneel netwerk hebben kunnen opbouwen.
De deelname aan het programma van KVC door meer dan 550 studenten is geweldig gebleken.”

Belangrijk doel van de stichting is de remigratie van kennis naar Curaçao.
Op basis van de opgebouwde kennis over remigratie de afgelopen zeven jaar heeft KVC ook een RemigratieDesk opgestart.
Tevens was het goed te merken dat remigratie op de politieke agenda verscheen, aldus De Jong.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -