30 C
Willemstad
• vrijdag 22 oktober 2021 13:02

Laatste reacties

- Advertentie -

Sprout | ‘Vanaf Curaçao kun je gemakkelijk de Latijns-Amerikaanse markt op’

‘Vanaf Curaçao kun je gemakkelijk de Latijns-Amerikaanse markt op’

Een groep Nederlandse investeerders bezoekt eind augustus Curaçao, om te onderzoeken welke businesskansen het eiland biedt. Sprout blikt alvast vooruit met de Curaçaose ondernemersadviseur Luis Santine. ‘Wij zeggen: gebruik Curaçao om van daaruit je zaken te doen.’

Curaçao als handelseiland op de kaart zetten, Santine (foto rechtsonder) heeft er een dagtaak aan. Hij zit in de board van de Curaçao Investment & Export Development Foundation (Cinex), een organisatie waarmee hij Curacao promoot als – met name – importland voor buitenlandse investeerders.

Daarnaast leidt Santine het Curaçao Development Institute, een in 2015 opgericht ontwikkelingsinstituut waarmee hij lokale ondernemers verder probeert te helpen. Het intituut biedt acceleratorprogramma’s, waarmee Curaçaose ondernemerstalenten in 2 tot 3 maanden hun business zien groeien.

- Advertentie -

“We willen mensen activeren om de economie draaiende te krijgen”, zegt Santine. De economie van Curaçao kwakkelt al jaren, dus innovatief ondernemerschap lijkt een welkome gast te zijn op het eiland.

Het Curaçaose startupklimaat begint volgens Santine steeds meer vorm te krijgen. “Natuurlijk ben je als eiland een beetje geïsoleerd, maar we hebben een goede aansluiting op de Europese markt”, zegt hij.

“Lange tijd heeft Curaçao een prominente positie gehad in de financiële sector. Veel bedrijven vestigden zich hier vanwege fiscale redenen. Door internationale druk en bijvoorbeeld de Panama Papers is dat de laatste jaren aanzienlijk veranderd. De infrastructuur is echter nog goed aanwezig. Je ziet nu dat de focus verlegd wordt van de grote institutionele organisatie naar kleine ondernemingen.”

Bron: Sprout

- Advertisement -

Artikel delen

7 reacties

 1. @Fox;
  Vergeet niet dat er een vrijhandelsverdrag bestaat tussen de EU en bijvoorbeeld Colombia en Peru. Dit maakt het voor Curacao moeilijker, om zonder structurele veranderingen in de economie, additionele waarde creëren voor investeerders/bedrijven uit NL of Colombia en Peru om via Curacao zaken te doen.
  Het kostenplaatje bepaald uiteindelijk de beslissing, zonder structureel/ pijnlijke aanpassingen in de economie, blijft Curacao te duur. Dit verkondigd het IMF al jaren, het lijstje van 10 punten staat nog altijd overeind. Weliswaar kost het geen geld, maar wel politiek kapitaal en durf om deze door te voeren. Dus dit Cinex verhaal, is enkel een leuke/dure post die weinig zal opleveren.

 2. Juist, Fox, maar kijk eens naar de kosten en baten van Koffijberg.

  Ik heb gehoord dat hij de hele wereld over reist op kosten van de belastingbetaler maar meer in hotels in bed ligt, met dames, dan business naar Curacao aan het halen.

  Deze charlatan schermde bijvoorbeeld met grote belangstelling voor het Plaza hotel in Punda, dat voor een spotprijs te koop is maar nog steeds leeg staat.

  Laat Koffijberg eens aantonen wat zijn toko ons kost en wat het heeft opgebracht.

  Wedden dat het glazuur van je tanden springt van wat je dan ziet?

 3. @Trui
  Even goed lezen. Het gaat om de handel tussen de Latijns Amerikaanse en Europese markt (niet de Amerikaanse zoals jij beweert). Curaçao als land binnen het Koninkrijk heeft gemakkelijk toegang tot beide continenten. Niet geheel onlogisch. Niets doen is evenmin de oplossing voor de crisis waarin het eiland verkeert. Initiatieven nemen, durven en positief denken, misschien wel.

  Btw Koffijberg heeft trouwens een Europees Nederlandse vader.

 4. Helemaal eens met Trui,
  Rechtstreeks vanuit Amsterdam, is veel goedkoper en zelfs betere vliegconnecties vanuit Schiphol. Als je al in de regio naar een “hub” opzoek bent, dan is een Panama een veel betere optie.
  Vraagt men zich weleens af waarom bedrijven die eerst op het eiland opereerden, vertrokken zijn naar andere landen in de regio. Wellicht een idee voor de heren Santine en Koffijberg om wat analytisch werk te verrichten! Ach ja, als je een PALJAS als Minister van Economische Ontwikkeling hebt, dan kunnen deze heren gewoon doorgaan met het bouwen van luchtkastelen.

 5. Wat een lulhannes is die Santine.

  Het is potverdorie 2018! Waarom zou je via Curacao de Amerikaanse markt moeten betreden? Doe dat gewoon rechtstreeks, zeker met de corruptie en bureaucratie hier!

  De groep ondernemers uit Nederland die hier komt is gewoon op zoek naar een fiscaal aftrekbare snoepreis naar de zon.

  En laat Santine eens uitleggen wat hij aan zijn luchtfietsen en luchtkastelen bouwen verdient. Ongetwijfeld draait de belastingbetaler daar weer voor op, net als voor die Surinaamse mafkees Koffijberg van Cinex, die op kosten van de belastingbetaler met zijn sexy secretaresse de hele wereld over reist maar nog geen enkele investeerder heeft binnengehaald.

  Wanneer stoppen we eens met payasos als Santine en Koffijberg de ruimte te geven om de staatskas te plunderen?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Nederland en de eilanden moeten zich meer inspannen voor klimaatverandering

Er is een gebrek aan aandacht voor klimaatverandering op de eilanden in Caribisch Nederland en in Nederland zelf. Dat stelt de Dutch Caribbean Nature Alliance, DCNA. Die...

DolfijnFM | Voormalig Arubaanse minister Paul Croes in cassatie

Voormalig minister Paul Croes gaat in cassatie bij de Hoge Raad. Hij kan zich niet vinden in de manier waarop de rechtbank heeft geoordeeld over zijn ambtelijke...

DolfijnFM | 275 foto’s toegevoegd aan Banko di Palabra

Banko di Palabra, de Papiamentse woordenbank op Internet heeft er 275 foto’s bij. 200 foto’s van planten en dieren en 100 van muziekinstrumenten. Alle foto’s zijn op Curaçao...

DolfijnFM | Salarissen in de geestelijke gezondheidszorg waarschijnlijk later uitbetaald

Personeel van de Caprileskliniek krijgt deze maand zijn salaris waarschijnlijk later dan normaal. GGz, de stichting in de Geestelijke Gezondheidszorg heeft belastingschulden. De Belastingdienst heeft nu beslag gelegd...

FD | Europees Parlement kapittelt Hoekstra om brievenbusfirma

Gaby de Groot Johan Leupen | Financieel Dagblad Het Europees Parlement heeft donderdag opgeroepen tot grondig onderzoek naar misstanden die zijn genoemd in de publicaties rond de Pandora...

ParadiseFM | Erven Maal willen Oostpunt eindelijk ontwikkelen

De familie Maal, eigenaar van Oostpunt, hebben grote plannen met het oostelijk deel van het eiland. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. De familie zit in een rechtszaak...
- Advertentie -