Spoor SNS-fraude naar Curaçao

Door: Redactie Versgeperst

Versgeperst.com  SpporCURAÇAO – Het fraude-onderzoek bij de vastgoedpoot van SNS Reaal krijgt een tropisch tintje. De fiscale opsporingsdienst FIOD speurt naar criminele geldstromen via de Nederlandse Antillen van verdachte Buck G. Dit melden bronnen dicht bij het onderzoek naar de SNS-fraude.

G. zit inmiddels zes weken in voorarrest met alle beperkingen, waardoor hij uitsluitend contact met zijn advocaat mag hebben en geen toegang krijgt tot tv, radio of krant, zo meldt De Telegraaf. Dit zware regime wijst op de groeiende omvang van het justitieel onderzoek.
De overzeese activiteiten van de FIOD hangen volgens oud-medewerkers van SNS Property Finance (PF) samen met het ’Antillencircuitje’ dat bij de vastgoedpoot van SNS ontstond, naarmate de invloed van hoofdverdachte Buck G. toenam.

Sleutelfiguren
Diverse sleutelfiguren uit het netwerk dat G. inschakelde voor werkzaamheden bij SNS, hadden een band met Curaçao.
Vast staat dat G. drie jaar geleden de helft van het splinternieuwe, door SNS gefinancierde, winkelcentrum Plaza Imperial in het Spaanse Zaragossa voor 1 euro overdroeg aan de familie Guis, eigenaar van de Antilliaanse Orco Bank. G., die op dat moment eveneens adviseur van diezelfde Orco Bank, wees daarvoor nog een bod van 230 miljoen euro op het winkelcentrum af. Medeverdachte Hans A. werkte op zijn beurt voor zijn periode bij SNS PF geruime tijd als regionaal manager voor ABN Amro op de Antillen.
Het viel medewerkers op dat A. diverse oud-collega’s, onder wie een voormalig controller van ABN Amro op de Antillen, liet invliegen voor verschillende projecten.

Schimmige betalingen
Het is niet voor het eerst dat Curaçao voorbij komt in het onderzoek naar SNS Reaal. Klokkenluider Hetty van de Laar maakte al vorig jaar in haar aangifte tegen haar baas G. melding van schimmige betalingen die hij zou ontvangen via een Antilliaanse route.
Buck G. zou hiervoor zelfs een vennootschap op Curaçao hebben willen oprichten.
In een mailwisseling hierover met de directeur van het Antilliaans trustbedrijf United Trust schrijft hij in 2010:

“Ik wil een aantal transacties discreet laten verlopen; het heeft geen fiscale achtergrond. Wat zijn ongeveer de kosten?”

, zo meldde het Financieele Dagblad in een eerdere publicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *