33 C
Willemstad
• vrijdag 12 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Smoc geeft prijs terug

HomeMediaSmoc geeft prijs terug

Stichting spreekt schande van feit dat Isla zelfde prijs ontvangt

Willemstad – De prijs Rayo di Solo, die stichting Smoc in 2007 van Radio Hoyer ontving, wordt nog deze week teruggegeven aan het radiostation. Dat heeft Smoc-voorzitter Peter van Leeuwen laten weten in een brief aan Helen Hoyer.

Advertentie

 Smoc wil de prijs die zij in 2007 hebben gekregen - de Rayo di Solo - teruggeven omdat eind december aan Refinería Isla (foto) een zelfde soort prijs is uitgereikt, de Solo di Oro. FOTO JEU OLIMPIO
Smoc wil de prijs die zij in 2007 hebben gekregen – de Rayo di Solo – teruggeven omdat eind december aan Refinería Isla (foto) een zelfde soort prijs is uitgereikt, de Solo di Oro. FOTO JEU OLIMPIO

Reden hiervoor is het feit dat eind december aan Refinería Isla een zelfde soort prijs is uitgereikt, de Solo di Oro.

,,Een prijs toekennen aan een dergelijke gewetenloze organisatie is voor Smoc onbegrijpelijk en reden om onze prijs aan u, als eigenaresse van Radio Hoyer, terug te geven”, zo schrijft Van Leeuwen aan Helen Hoyer.

,,Een erelijst waarop, volgens uw journalistieke medium, ook de naam van Refinería Isla mag staan, is voor ons geen erelijst meer”, stelt Smoc.

Helen Hoyer wilde gisteren desgevraagd niet reageren op het feit dat Smoc de prijs uit 2007 teruggeeft.
De prijs wordt uitgereikt aan personen, instanties of organisaties die een positieve bijdrage leveren aan de Curaçaose gemeenschap op sociaal of economisch vlak of op milieugebied.

,,De prijs was een stimulans om verder te gaan met ons vrijwilligerswerk om de zeer ernstige milieuverontreiniging door Refinería Isla terug te dringen”, schrijft Van Leeuwen.

,,Met verbijstering hebben wij dan ook vernomen dat u onlangs een zelfde soort prijs heeft uitgereikt aan Refinería Isla, voor haar goede werk op sociaal gebied, en haar filosofie ‘iets terug te doen met hart voor onze gemeenschap’.”

Smoc kan zich niet vinden in de titel ‘sociaal’ voor Refinería Isla, omdat de miljoenen die in sociale projecten worden gestopt volgens de stichting verdiend zijn door de gemeenschap.

,,Had Refinería Isla diezelfde ‘sociale’ miljoenen in de raffinaderij zelf geïnvesteerd, zoals in 1994 is overeengekomen en vastgelegd in haar leasecontract, dan zouden de bewoners onder de rook niet stelselmatig worden blootgesteld aan kankerverwekkende, ziekmakende dampen die niet alleen de verouderde normen van haar eigen vergunning overschrijden maar nog veel sterker de gezondheidsnormen van de World Health Organization (WHO) voor in ieder geval zwaveldioxide en fijnstof.”

smocVan Leeuwen stelt dat scholen meerdere keren per jaar de deuren moeten sluiten vanwege de overlast.

,,Of nog gekker, afgaande op een Ecorys-rapport uit 2005, heeft de Isla minimaal 18 vroegtijdig dode mensen per jaar op haar ‘geweten’ en moeten duizenden inwoners een kostbaar beroep doen op de verzorgingsstaat. Los van de financiële lasten die hiermee gemoeid zijn voor Curaçao is het onbestaanbaar dat het betalen van bloedgeld als ‘sociaal’ wordt bestempeld”, besluit de Smocvoorzitter.

Bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties